Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

FAST FERRIES: Το πλοίο “ΑΙΚΑΤΕΡΊΝΗ Π” ξεκινάει δρομολόγια Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη στις 23/12 15:00 // Προγράμματα δρομολογίων εορταστικής περιόδου και έως 31/1 // Οι γενικοί όροι ταξιδιού της εταιρείας

Εκ μέρους της εταιρείας Fast Ferries και της υπεύθυνης των εκδοτηριων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την έλευση του Ε/Γ Ο/Γ πλοίου Αικατερίνη Π. Το πλοίο της Fast Ferries Αικατερίνη Π. θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 02:00 πμ την Δευτέρα 23/12 με άφιξη στην Σαμοθράκη την ίδια μέρα στις 14:30. Στη συνέχεια, θα εκτελέσει το προγραμματισμένο για τις 15:00 δρομολόγιο του για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου και θα καταπλεύσει στις 16:40. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Δικαιούχοι του Μ. Ι. επιβατών και καυσίμων οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Σαμοθράκη

Αυτήν την περίοδο ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται νέοι προσωρινά μεν αλλά μόνιμοι δε κάτοικοι στο νησί μας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν στην Σαμοθράκη. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

06 Ιουνίου, 2017

Προς επίλυση τα προβλήματα των παράκτιων αλιέων - Τι κέρδισαν από τις συναντήσεις τους στα αρμόδια υπουργεία

Μπαράζ επαφών με κυβερνητικά κλιμάκια είχαν, την περασμένη Δευτέρα, στην Αθήνα, εκπρόσωποι των επαγγελματιών παράκτιων αλιέων της χώρας, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Στόχος τους, η ανασύσταση της παράκτιας αλιείας, η οποία, όπως επισημαίνουν, αποτελεί βασικό πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής, και απασχολεί σήμερα περίπου 15.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.
Μετά τις πιέσεις των τελευταίων μηνών, καθώς οι αλιευτικοί σύλλογοι κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κινητοποιηθούν μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής που σύστησαν (μια και ο ν. 4015/2011 δεν τους επιτρέπει οργάνωση σε επίπεδο ομοσπονδίας – συνομοσπονδίας), αναμένονται στο προσεχές διάστημα και τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Όπως τους ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να μπορέσουν οι αλιείς να οργανωθούν σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται πλέον ως ξεχωριστός και ειδικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα και τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην εθνική αλιευτική πολιτική. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε την έκδοση εγκυκλίου από την ΑΑΔΕ, που θα ρυθμίζει τις βασικές –αλλά μέχρι σήμερα ασαφείς– παραμέτρους που διέπουν την φορολογία τους (τήρηση βιβλίων, έκδοση παραστατικών κ.ά.).
Τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Ξυραδάκης, ο πρόεδρος των Αλιέων Νήσου Κω, Πέτρος Παπασεβαστός, ο πρόεδρος των Αλιέων Καλύμνου, Μανώλης Κουλιάς, και από την Άνδρο ο Δημήτρης Ζάννες, οι οποίοι και επισκέφτηκαν κατά σειρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών, το ΥΠΑΑΤ και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνάντησαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας, Χ. Βερναρδάκη. Στο επόμενο χρονικό διάστημα επίκειται συνάντηση με κυβερνητικά κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας.
Στη συνάντηση που είχαν αρχικά, με τον διευθυντή του γραφείου του αρμόδιου υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, επανέλαβαν την ανάγκη να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά ο μηχανισμός ελέγχου από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, ακόμη και στα αλιεύματα, και να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης των αλιευτικών σκαφών VMS.
Από το υπουργείο Οικονομικών, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι αναμένεται η εγκύκλιος που θα ρυθμίζει επιτέλους βασικά ζητήματα των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Ωστόσο, όπως εξήγησαν, μιλώντας στην «ΥΧ», δεν έχουν γίνει ακόμα βήματα σχετικά με το φορολογικό καθεστώς που διέπει κυρίως τους μικρούς αλιείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το εισόδημα από αλιεύματα αλιευτικών σκαφών ολικής χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους δεν φορολογείται βάσει των διατάξεων του ν.27/1975. «Ζητάμε δίκαιη και ίση φορολογική μεταχείριση», τονίζει ο κ. Ζάννες. «Πρέπει για την ίδια δραστηριότητα, που λέγεται συλλεκτική αλιεία, να φορολογούμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο».
Τα περισσότερα θέματα, ωστόσο, τέθηκαν ενώπιον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος υποσχέθηκε στους αλιείς ότι σύντομα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να οργανωθούν σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο για κάθε κλάδο της αλιείας. «Στο ΥΠΑΑΤ υπήρχε ένα διαφορετικό κλίμα σε σχέση με τις προηγούμενες φορές» τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Κουλιάς. «Συναντήσαμε έναν υπουργό συζητήσιμο, να καταγράφει τα προβλήματά μας. Βέβαια, μέχρι να τα δούμε σε πράξη, κρατάμε μία επιφύλαξη. Θέλω να πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή είναι μία νέα αρχή στη σχέση αλιείας και ΥΠΑΑΤ, και ότι θα έχουμε ένα καλύτερο αύριο για το επάγγελμα, ώστε και εμείς να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αλλά και να παραδώσουμε στα νέα παιδιά, που θα ασχοληθούν με το επάγγελμα, τις θάλασσες με ψάρια».
Άλλωστε, όπως οι αλιείς σημειώνουν, ένα από τα βασικά προβλήματα του κλάδου είναι ότι απειλούνται οι ιχθυοπληθυσμοί της χώρας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που, εξαιτίας της κρίσης, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις η ανεξέλεγκτη και χωρίς προϋποθέσεις ερασιτεχνική αλιεία. «Απαιτείται προσοχή και ορθή διαχείριση των θαλασσών μας», επισημαίνει ο Δημήτρης Ζάννες. «Η θάλασσα έχει τους δικούς της κανόνες, και όχι αυτούς που ο άνθρωπος θέλει να επιβάλει για λόγους κερδοσκοπικούς».
Όσον αφορά την αλιεία με βιντζότρατες, τονίζουν στην «ΥΧ» πως πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο και από τις δύο πλευρές. «Να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, και να αναγνωριστεί η πίεση που ασκείται από τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου για την εφαρμογή της νομοθεσίας» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Στον κυκεώνα των προβλημάτων, ιδιαίτερα σε αυτή την παρατεταμένη οικονομική κρίση, οι ζημιές από τα προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά σε δίχτυα έχουν ανεβάσει σημαντικά το κόστος. Το πρόβλημα επανάφεραν στον κ. Αποστόλου, ζητώντας για άλλη μία φορά να καταβάλλονται στους πληγέντες αποζημιώσεις. Από την πλευρά του, ο υπουργός ανέφερε πως θα ορίσει ειδικό σύμβουλο για να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης. Θετική, εξάλλου, ήταν η στάση του κ. Αποστόλου και σχετικά με την αύξηση των αδειών αλιείας τόνου την επόμενη χρονιά.
Το ραντεβού, όμως, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Επικρατείας, ήρθε να επισφραγίσει τον σκοπό της προσπάθειάς τους. «Άκουσαν την φωνή μας και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο μας τόσα χρόνια», σημειώνει ο κ. Ξυραδάκης. «Πιστεύω να δοθεί μία λύση στο άμεσο μέλλον και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την κυβέρνηση, γιατί κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει κοιτάξει κατάματα την αλιεία». Ο κ. Δραγασάκης υποσχέθηκε να παρακολουθεί στενά το θέμα, αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο στα συναρμόδια υπουργεία. «Περιμένουμε μέσα στους επόμενους δύο μήνες να δούμε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση και η αντιπροεδρία», καταλήγει.

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr