Ειδικότερα, γενικοί στόχοι της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, η ενθάρρυνση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων, με περιορισμό των αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών.
Παράλληλα, ο στόχος του υπουργείου περιβάλλοντος για τη ρύθμιση αυτή είναι η αλλαγή νοοτροπίας των καταναλωτών προς τη χρήση σακουλών μεταφοράς προϊόντων πολλαπλών χρήσεων και όχι μιας χρήσης.
Πιο συγκεκριμένα, oι βασικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στην ΚΥΑ είναι οι εξής:
- Ορίζεται τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm) από την 1.1.2018, με εξαίρεση τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων.
- Το τέλος, ύψους 3 λεπτών (για το 2018) και 7 λεπτών από την 1.1.2019, θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους Δήμους για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη σακούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
- Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.
Παράλληλα καθιερώνονται υποχρεωτικά:
- η «επώνυμη» σακούλα με αριθμό μητρώου παραγωγού, ημερομηνία και τόπο παραγωγής
- η διακριτή χρέωση των σακουλών πάχους 50-70 μm από τα καταστήματα (χωρίς τέλος)
- η προώθηση από τα σούπερ μάρκετ σακουλών πολλαπλής χρήσης ή βιοαποδομήσιμων με χρέωση ή χωρίς, ή με αντάλλαγμα χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες προς ανακύκλωση
- η αναγραφή του κόστους πώλησης της σακούλας, καθώς και του τέλους στα παραστατικά.
Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, υποχρεούνται :
- οι παραγωγοί πλαστικών σακουλών να συμβάλλονται με συστήματα ανακύκλωσης
- τα σούπερ μάρκετ να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση και να συνδράμουν στην ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας με διάφορα κίνητρα προς τους πελάτες τους
- ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης να ενημερώνει τους πολίτες και να παρακολουθεί την παραγωγή, εμπορία και πώληση σακουλών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Συνεργασία 4 μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και ΙΕΛΚΑ για την μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας
Πρόκειται για την συνεργασία των αλυσίδων Βασιλόπουλος, Μασούτης , Σκλαβενίτης και My Market οι οποίες εγκαινιάζουν σειρά προωθητικών ενεργειών ώστε να σταματήσει η χρήση της πλαστικής σακούλας και η στροφή των καταναλωτών στις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ συνολικά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4.3 δις πλαστικές σακούλες ετησίως με μόλις το 1 τοις εκατό ανακυκλώνεται. Ανά έτος, 363 χρησιμοποιούνται ανά άτομο κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη καθώς η κατά κεφαλήν χρήση της πλαστικής σακούλας ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που φθάνει τις 175. Στόχος είναι μέσα επόμενα 2 χρόνια η χρήση να μειωθεί στις 90 ετησίως ανά άτομο.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε κάθε επίσκεψη ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μέσο όρο 4 σακούλες γεμίζοντας τις με 50% της αντοχής και χωρητικότητας. Το 81% χρησιμοποιείται στην συνέχεια για τα απορίμματά τους.
Σε περίπτωση χρέωσης 1 στους 10 δηλώνει πως θα πληρώνει για πλαστική σακούλα ένω το 57% ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποίουμενη σακούλα.
Στην Ουγκάντα και την Αφρική γενικώς έχει καταργηθεί η χρήση πλαστικής σακούλας ενώ στην Ευρώπη με στόχο την μείωση χρήσης φορολογείται.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ η χώρα μας εμφανίζεται εκπρόσθεσμη στην συμμόρφωση στην κοινοτική οδηγία για τις πλαστικές σακούλες λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες με 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θαλάσσης να περιέχει μικροαστικά.
Πάντως όπως σημειώθηκε κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας κατά την εναρμόνιση της χώρας μας με την Κοινοτική οδηγία και την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανόνων στο ελληνικό δίκαιο, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να χρεώνουν στους καταναλωτές τη χρήση της πλαστικής σακούλας με το κόστος να κυμαίνεται από 5 έως 10 λεπτά ανά σακούλα.
Χριστιάννα Κούσιου
athina984.gr
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, καιρός ήταν να μπει μια τάξη στο θέμα αυτό και στην Ελλάδα... Όχι μόνο άργησε πολλά χρόνια να προχωρήσει σε ένα τέτοιο νομοθέτημα η ελληνική κυβέρνηση, αλλού είναι θέμα συνείδησης και όχι νομοθετήματος, εφόσον όμως δεν υπήρχε συνείδηση έπρεπε πολύ πριν να είχε εφαρμοστεί κάτι ανάλογο βάσει νόμου. 6 ετών έφυγα από την Γερμανία, το 1982, οι περισσότεροι Γερμανοί πήγαιναν στο σούπερ μάρκετ ή με πάνινη τσάντα, ή με το καλάθι του ποδηλάτου, ή αν πήγαιναν με αυτοκίνητο έπαιρναν από τα εν λόγω καταστήματα χαρτόνια κι έβαζαν εκεί μέσα τα ψώνια. Εμείς εν έτει 2017, παίρνουμε 10 πράγματα από το σούπερ μάρκετ και τα βάζουμε που λέει ο λόγος σε 18 σακούλες. Είδατε τι λέει το δεύτερο δημοσίευμα, περίπου 1 σακούλα ημερησίως αναλογεί σε κάθε Έλληνα, είμαστε και στα πέτρινα κατοχικά χρόνια των μνημονίων που έχει μειωθεί κατά πολύ η αγοραστική δύναμη του Έλληνα.
Προσωπικά όταν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ, ΔΥΣΤΥΧΏΣ δεν παίρνω πάνινη, κάποτε την χρησιμοποιούσα, αλλά προσπαθώ να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν λιγότερες.
Μερικές φορές έρχονται πελάτες, αφού τελειώσουν τις αγορές τους μου λένε: δε μου έδωσες ΚΑΙ μια μεγάλη να τα βάλω όλα μέσα (και τα υπόλοιπα ψώνια), βγάζω τα πράγματα από την σακούλα που τους έδωσα, τα βάζω σε μία μεγαλύτερη και βάζω και τα υπόλοιπα μέσα, όχι για λόγο οικονομίας, αλλά οικολογίας.....
athina984.gr
- irineossamothraki Blog
Προσωπικά όταν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ, ΔΥΣΤΥΧΏΣ δεν παίρνω πάνινη, κάποτε την χρησιμοποιούσα, αλλά προσπαθώ να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν λιγότερες.
Μερικές φορές έρχονται πελάτες, αφού τελειώσουν τις αγορές τους μου λένε: δε μου έδωσες ΚΑΙ μια μεγάλη να τα βάλω όλα μέσα (και τα υπόλοιπα ψώνια), βγάζω τα πράγματα από την σακούλα που τους έδωσα, τα βάζω σε μία μεγαλύτερη και βάζω και τα υπόλοιπα μέσα, όχι για λόγο οικονομίας, αλλά οικολογίας.....