Την άποψη ότι οι πολιτικοί επικριτές του χρησιμοποιούν τη θεομηνία που έπληξε το νησί για να πλήξουν τον ιδιο και δη μέσα από τα social media, εξέφρασε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας σε μία μακροσκελή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κος Βίτσας έκανε μία σύντομη αναδρομή στο έργο που έχει παράξει η δημοτική αρχή της οποίας ηγείται, για να πει -μεταξύ άλλων- ότι η κριτική που του ασκείται ειδικά στο θέμα της διαχείρισης της θεομηνίας είναι από άδικη έως επικίνδυνη κι αυτό γιατί οι «επικριτές» του, τού ζητούν στην ουσία να κάνει παρεμβάσεις χωρίς σχέδιο, οι οποίες ομως εν τέλει δεν θα βοηθήσουν το νησί. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος «δεν θα έκανε λαϊκισμό με κανέναν τρόπο», ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία.
Ο κος Βίτσας είπε επί αυτού ότι για την αποκατάσταση του νησιού χρειάζεται ένα μεγάλο σχέδιο και δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις ανακοίνωσε ότι περιμένει απαντήσεις από τα υπουργεία με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, εντός του πρώτου 15ημέρου του Νοεμβρίου.
Ο δήμαρχος δήλωσε επίσης «ευχαριστημένος» από όλα όσα έχουν γίνει ως τώρα για την πρώιμη αποκατάσταση των ζημιών του νησιού από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου, όμως κατά τον ίδιο, αυτό δεν παρακάμπτει την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης που θα κοστίσει και σε χρόνο και σε χρήμα.
«Αναζητείται οχηματαγωγό πλοίο για το δίμηνο Νοέμβριος – Ιανουάριος»
Εν τω μεταξύ, και ενώ οι τοπικές αρχές της Σαμοθράκης σε συνεργασία με την περιφέρεια ΑΜΘ και τους βουλευτές αναζητούν λύσεις στα προβλήματα που προκάλεσε η καταιγίδα του προηγούμενου μήνα, η εταιρία ΣΑΟΣ Ferries ανακοίνωσε -και προσωπικά στον κο Βίτσα- την επί διμήνου παύση των δρομολογίων του ΣΑΟΣ ΙΙ αρχής γενομένης από την 6η Νοεμβρίου.
Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με την εταιρία, στο πλοίο πρέπει να γίνουν απαραίτητες επισκευές καθώς σε άλλη περίπτωση κινδυνεύει η αξιοπλοΐα του. Ο κος Βίτσας είπε ότι ήταν γνωστή η ανάγκη για δίμηνη απουσία του ΣΑΟΣ ΙΙ, ωστόσο δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι προσδιορίστηκε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Με δεδομένο όμως ότι το ΣΑΟΣ ΙΙ είναι το μοναδικό οχηματαγωγό πλοίο που εκτελεί δρομολόγια από και προς τη Σαμοθράκη, ο ίδιος είπε ότι έχει επικοινωνήσει με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο -κατά δήλωσή του- ήδη αναζητά πλοίο προς μίσθωση και μάλιστα αναμένεται κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενους εφοπλιστές. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Σαμοθράκη δεν μπορεί να μείνει χωρίς πλοίο για δύο μήνες, όπως είπε ο κος Βίτσας καθώς ήδη από την 2η – 3η μέρα που το ΣΑΟΣ ΙΙ θα απουσιάζει θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις αγαθών στο νησί.
Η καταστροφή της Σαμοθράκης αποκάλυψε «κενά» στο ελληνικό σύστημα διαχείρισης καταστροφών
Μεταξύ όλων των άλλων, η καταστροφή στη Σαμοθράκη έφερε στο φως και μία «τρύπα» στο ελληνικό σύστημα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών, όπως αποκάλυψε ο κος Βίτσας. Ο δήμαρχος έφερε ως παράδειγμα το γνωστό σε όλους «Σχέδιο Ξενοκράτης» που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά ακόμη και αυτό ΔΕΝ προβλέπει καταστροφή Δημαρχείου (ως υποδομή και όχι ως κτίριο). Και, στη Σαμοθράκη, όχι μόνο καταστράφηκε το κτίριο του Δημαρχείου αλλά και ένα μεγάλο μέρος του έντυπου αρχείου του (σ.σ. το ηλεκτρονικό αρχείο βρίσκεται σε διαδικασία ανάκτησης από εξειδικευμένες εταιρίες πληροφορικής). Αυτό μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει προβλήματα σε συναλλαγές των Σαμοθρακιτών με δημόσιες υπηρεσίες και όπως είπε ο κος Βίτσας «το παράδειγμα της Σαμοθράκης ας είναι ευκαιρία για να επικαιροποιηθούν τα σχέδια διαχείρισης».