Ακαρπες έχουν αποβεί μέχρι στιγμής οι προσπάθειες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να αποσπάσει τη συναίνεση των δανειστών, προκειμένου να αναβληθούν για ένα ακόμη χρόνο η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου που παραμένουν σε ειδικό καθεστώς και η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Στις συζητήσεις που έγιναν πρόσφατα η στάση των εκπροσώπων των Θεσμών ήταν αρνητική, αν και η ελληνική πλευρά είχε επαρκή επιχειρήματα για να υποστηρίξει τις προτάσεις της.
Το θέμα θα ξανασυζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων. Στο ΥΠΟΙΚ ελπίζουν ότι θα γίνει τελικά δεκτό τουλάχιστον το ένα από τα δύοαιτήματα – το «πάγωμα» του ΦΠΑ, ή του φόρου στην πώληση ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες των Θεσμών αποδέχονται το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι η φορολόγηση της υπεραξίας στα ακίνητα δεν πρόκειται αν αποφέρει σημαντικά έσοδα, καθώς οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες – και αν επιβληθεί φόρος πιθανότητα θα μειωθούν περαιτέρω.
Για τον ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή του θα έχει οδυνηρό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες, οι οποίες πλήττονται από το συνεχιζόμενο προσφυγικό ρεύμα. Ορισμένα νησιά (Λέσβος, Κώς Σαμοθράκη κλπ) έχουν πληγεί ήδη και από φυσικές καταστροφές και η οικονομία τους πρέπει να στηριχθεί ποικιλοτρόπως.