Ο κ. Αθανασιάδης επικαλείται τα πετυχημένα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπου προϊόντα παραγόμενα σε προστατευόμενες περιοχές κυκλοφορούν στο ράφι με υψηλότερη τιμή. «Στο Δέλτα του Πάδου, το παραγόμενο ρύζι, που αποτελεί κύρια παραγωγική δραστηριότητα, βγαίνει με τιμή αυξημένη».
Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται η ενημέρωση των παραγωγών κι εκεί θα σταθούν αρωγοί οι Φορείς Διαχείρισης. Για να υλοποιηθεί, χρειάζονται πόροι, ώστε να προσλάβουν νέες ειδικότητες συνεργατών. Στην ενημέρωση των παραγωγών ο ίδιος εκτιμά ότι θα συμβάλει ουσιαστικά το ΥΠΑΑΤ, οι κατά τόπους ΔΑΟΚ και τα Τμήματα Αλιείας. «Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες να διεκδικήσουν με τον ιδανικότερο τρόπο την πιστοποίηση των προϊόντων τους ως προς τη γεωγραφική προέλευσή τους για να πετύχουν καλύτερη θέση στην αγορά».
Στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας περιλαμβάνει και το μοσχαρίσιο κρέας. «Στην περιοχή βόσκουν χιλιάδες ζώα ελευθέρας βοσκής και το κρέας είναι άριστης ποιότητας. Επίσης, παράγεται ρύζι στο Δέλτα του Έβρου, μέλι στο νότιο δασικό σύμπλεγμα και αναπτύσσεται η αιγοπροβατοτροφία. Στις Φέρες, ορισμένοι αγρότες επιχειρούν να ασχοληθούν με τα όσπρια. Στη Σαμοθράκη, έχουν την κτηνοτροφία, το μέλι, φυσικά τα αρωματικά φυτά και ας μην ξεχνάμε την αλιεία, που συνδέεται με μια σειρά προϊόντων, από γαρίδες και σουπιές μέχρι τα κεφαλόπουλα», εξηγεί.
ypaithros.gr