Translate

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018

Ευχαριστήριο του blog σε όσους εργάστηκαν για την προσωρινή λύση της σύνδεσης Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης - Νέα κίνηση σκάφους του Λ.Σ - Δήμος Σαμοθράκης, Δελτίο Τύπου: Παρουσίαση ενεργειών και ευχαριστήριο

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαμοθράκη βουνοΤέλος... καλό, όλα καλά...
Χθες το βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας το Λ.Σ 090 «ΓΑΥΔΟΣ» το οποίο εστάλη για να μεταφέρει τον εγκλωβισμένο κόσμο από την Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη και αντίστροφα, σήμερα το πρωί ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη για να μεταφέρει στην Σαμοθράκη τα φορτηγά και τα οχήματα, το «ΑΝΑΞ» της εταιρείας Thassos Ferries, το μεγαλύτερο αμφίπλωρο της Ελλάδας, που ήταν το πρώτο σκάφος που καθελκύθηκε το 2018, το οποίο μόλις έφτασε στην Καμαριώτισσα. Αφού ξεφορτώσει, θα φορτώσει όσα οχήματα θέλουν να ταξιδέψουν και θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, για την βάση του, την Κεραμωτή Καβάλας.
Έτσι θα κάνουν όλοι Πρωτοχρονιά κοντά στις οικογένειες τους ή όπως είχαν προγραμματίσει, τα καταστήματα θα εφοδιαστούν έστω την τελευταία στιγμή για τα ψώνια του ρεβεγιόν, εύχομαι με τις μικρότερες υλικές απώλειες.
Οπότε από αυτήν την άποψη ξεκίνησα με το τέλος... καλό, όλα καλά...

Το πρόβλημα με το ΣΑΟΣ ΙΙ δεν έχει αποκατασταθεί, πλοίο για να καλύψει το κενό δεν βρέθηκε. Ας ελπίσουμε ΆΛΛΟ ΈΝΑ ΜΑΡΤΎΡΙΟ της Σαμοθράκης σύντομα να αποτελεί παρελθόν και από καρδιάς εύχομαι ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ και το 2019 να φέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ώστε ο μόνος λόγος για να μην έχει η Σαμοθράκη ακτοπλοϊκή σύνδεση να είναι ΜΟΝΟ οι άσχημες καιρικές συνθήκες...
Εδώ όμως αισθάνομαι ως κάτοικος, επαγγελματίας και διαχειριστής μέσου ενημέρωσης της Σαμοθράκης την υποχρέωση να ευχαριστήσω, ελπίζω εξ ονόματος όλου του νησιού, όσους μέσα στις ημέρες των εορτών και δη Σαββατοκύριακο, εργάστηκαν ακούραστα για να αποκατασταθεί έστω προσωρινά η τάξη, μιας και κάποιοι για ακόμη μία φορά δεν είχαν φροντίσει για την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη.
Να σημειώσω πως προσωπικά δεν είχα ούτε άτομο, ούτε όχημα, ούτε εμπόρευμα εγκλωβισμένο.
Αυτούς που θέλω και πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά είναι:

  • Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κύριος Αθανάσιος Βίτσας
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κύριος Δημήτρης Πέτροβιτς
  • Ο Αν. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριος Νεκτάριος Σαντορινιός
  • Το Αρχηγείο του Λ.Σ
  • Το πλήρωμα του Λ.Σ. 090 «ΓΑΥΔΟΣ»
  • Την εταιρεία Thassos Ferries και το πλήρωμα του «ΑΝΑΞ».
  • Και όποιον/ους εργάστηκε/αν προς την ίδια κατεύθυνση και δεν γνωρίζω.
Να είστε όλοι σας καλά, Χρόνια Πολλά, Ευτυχισμένο το 2019. Να είστε πάντα κοντά σε όσους φυλάνε Θερμοπύλες στην εσχατιά της Ελλάδας και από και εμπρός να εργαστείτε με όλες σας τις δυνάμεις και να πράξετε ότι χρειάζεται ώστε η κάθε Σαμοθράκη να μην ξαναζήσει παρόμοιες περιπτώσεις και να χρειαστεί εκ νέου η αναστάτωση όλου του κρατικού μηχανισμού...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΩΡΑ 14.30 ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ

Σαμοθράκη, 31-12-2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μέρες γιορτινές και δυστυχώς η Σαμοθράκη αποτελεί για μια ακόμα φορά είδηση για το ακτοπλοϊκό της πρόβλημα και τον αποκλεισμό της.
Το πρόβλημα θα έχει διάρκεια, αλλά όλα τα σχετικά θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει προαναγγελθεί.
Ωστόσο, από την Παρασκευή 28/12/2018 μετά τη βλάβη του ΣΑΟΣ ΙΙ προέκυψε ένα τεράστιο πρόβλημα με εγκλωβισμένους ταξιδιώτες και ελλείψεις αγαθών στην τοπική αγορά, παραμονές Πρωτοχρονιάς και ενόψει μιας επερχόμενης κακοκαιρίας.
Η κατάσταση απαιτούσε άμεσες ενέργειες για την προσωρινή άρση του αδιεξόδου.
Επί 48 ώρες η Δημοτική Αρχή ήταν σε διαρκή ανοικτή επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κο Νεκτάριο Σαντορινιό, την Κυριακή και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Ναυτιλίας κο Διονύση Τεμπονέρα και βεβαίως με τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τον θάλαμο επιχειρήσεων.
Αρχικά, από την Εταιρεία SAOS FERRIES και το Δήμο Σαμοθράκης προτάθηκε προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και εγκρίθηκε η πρόταση τους για έκτακτη δρομολόγηση του ΖΕΦΥΡΟΣ, αλλά αποδείχθηκε ανέτοιμο. Ακολούθως, προτάθηκε και εξετάστηκε η περίπτωση του πλοίου ΣΑΟΝΗΣΟΣ από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά ήταν ανέφικτη η άμεση δρομολόγησή του λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων που είχε και αυτό.
Η επόμενη λογική κίνηση που αναζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση ανά την Ελλάδα μέσων απεγκλωβισμού των επιβατών και μεταφοράς αγαθών. Η αναζήτηση αυτή, μετά την αντιμετώπιση πολλών τυπικών και ουσιαστικών θεμάτων, οδήγησε στην κίνηση μεγάλου σκάφους του Λιμενικού Σώματος από την άλλη άκρη του Αιγαίου και στη ναύλωση του πλοίου ΑΝΑΧ για την κίνηση των φορτηγών και των οχημάτων.
Μεταξύ των πολλών ενεργειών ήταν και το αίτημα προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για βοήθεια από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Παρά τη βεβαιωμένα καλή θέληση του Υπουργείου το οποίο και στην περίπτωση αυτή θα βοηθούσε, η λύση αυτή ήταν ανέφικτη λόγω αντικειμενικών υποχρεώσεων του Πολεμικού Ναυτικού και σε κάθε περίπτωση μετά την εξάντληση όλων των περιθωρίων του καθ΄ ύλη αρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας.
Ο προγραμματισμός όλων των ενεργειών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον δήμο Σαμοθράκης είχε ως στόχο, αφενός την ολική λύση του ζητήματος των εγκλωβισμένων επιβατών και αφετέρου τη δυνατότητα μεταφοράς αγαθών στην τοπική αγορά.
Τα προβλήματα ναύλωσης, πρακτόρευσης και συντονισμού ήταν αρκετά, αλλά όλα ξεπεράστηκαν μεθοδικά σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
Νιώθουμε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κο Ν. Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Ναυτιλίας κο Δ. Τεμπονέρα, τον Διευθυντή κο Γρ. Γραβάνη και τους Υπαλλήλους της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Λ.Σ. Στ. Ράπτη και τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τον Κυβερνήτη κο Κρουστάλη και το Πλήρωμα του σκάφους ΓΑΥΔΟΣ, οι οποίοι θα κάνουν Πρωτοχρονιά μακριά από τα σπίτια τους για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της Σαμοθράκης, τη κα Δανάη Σιδηροπούλου για τη βοήθεια που πρόσφερε στα θέματα πρακτόρευσης, όλα τα Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και του Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης, καθώς και τον Καπετάνιο και το Πλήρωμα του πλοίου ΑΝΑΧ για την άψογη συνεργασία.
Ειδική αναφορά οφείλουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στον Υπουργό κο Α. Χαρίτση και στους συνεργάτες του για την στήριξη και στο συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς και στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κο Χρ. Μέτιο, ο οποίος προσφέρθηκε άμεσα για βοήθεια.
Η δημοτική αρχή εργάζεται μεθοδικά για τη λύση όλων των προβλημάτων ανοικτών ή έκτακτων και καλεί όλους σε συστράτευση στην κατεύθυνση αυτή.
Καλούμε επίσης τους λίγους εκπροσώπους ενός ξεπερασμένου τοπικού κατεστημένου να κάνoυν την υπέρβασή τους και να πάψουν να εκλαμβάνουν τα προβλήματα του νησιού ως ευκαιρίες μικροπολιτικής.
Image may contain: sky and outdoor Image may contain: 2 people, outdoor Image may contain: 3 people, people smiling, people standing and outdoor Image may contain: sky, cloud and outdoor Image may contain: one or more people and outdoor Image may contain: 2 people, people sitting, ocean and sky