Στις 2 Ιουνίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο. Μια γιορτή για τη Ζωή, αλλά και αφορμή για μεγαλύτερες διεκδικήσεις. Η μάχη κατά του καρκίνου είναι δύσκολη και οι ασθενείς ζητούν περισσότερους πόρους και καλύτερες θεραπείες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο «Survivors Day» είναι μια ετήσια παγκόσμια γιορτή ζωής που διεξάγεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Σε πολλά μέρη του κόσμου, επιβιώσαντες από τον καρκίνο που θεωρούνται πλέον «θεραπευμένοι», ασθενείς που βρίσκονται σε μακρόχρονη θεραπεία, οι οικογένειες τους και όσοι τους υποστηρίζουν θα συναντηθούν για να γιορτάσουν τη ζωή, να θυμηθούν όσους έχουν φύγει και να ευαισθητοποιήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν επιβιώσει, μετά μια επίπονη και μακρά πορεία διάγνωσης και θεραπείας.
Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι 15,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καρκίνο ή θεωρούνται «θεραπευμένοι». Στην Ευρώπηεκτιμάται ότι 9 εκατ. άνθρωποιείχαν στη ζωή τους μια η περισσότερες εμπειρίες καρκίνου.
'Ελληνες ασθενείς που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο, δίνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα ζωής και ελπίδας: Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, λέει η Εφη, ο Χρήστος, ο Σαραφιανός, ο Αργύρης και η Καίτη. Εξι ασθενείς, έξι διαφορετικά είδη καρκίνου, έξι διαφορετικές εμπειρίες με την ίδια, όμως, κατάληξη: Την επιβίωση... Είναι ιστορίες θάρρους, αγάπης για τη ζωή, πόνου που μετουσιώθηκε σε δράση, συμπαράστασης σε άλλους ασθενείς.
Δείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες τους.
ΕΛΛΟΚ: "Ζούμε σε μια νέα εποχή επιβίωσης από τον καρκίνο τα τελευταία 20 χρόνια"
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ στέλνει το μήνυμα των ελλήνων ασθενών που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο:
«Σήμερα είναι μέρα για να γιορτάσουμε τη ζωή, για να χαρούμε που είμαστε καλά, που είμαστε μαζί με συγγενείς και φίλους, και μπορούμε ναστηρίζουμε όσους τώρα διαβαίνουν το μονοπάτι του καρκίνου. Ζούμε σε μια νέα εποχή επιβίωσης από τον καρκίνο τα τελευταία 20 χρόνια. Τα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο μειώνονται σταθερά και οι επιβιώσαντες ζουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε νέες πιο αποτελεσματικές θεραπείες, έχουμε νέες ακριβέστερες μεθόδους διάγνωσης, νέους τρόπους φροντίδας. Αναγνωρίζουμε όλες τις δυσκολίες και τον πόνο της διάγνωσης και της θεραπείας, αλλά η ζωή μετά τον καρκίνο μπορεί επίσης να είναι όμορφη, ουσιαστική και εμπνευσμένη. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε», δηλώνει η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κ. Καίτη Αποστολίδου και συμπληρώνει:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να συμπαρασταθούν στους επιβιώσαντες στην κοινότητά τους, στην εταιρεία ή την οργάνωση τους και να δεσμευτούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επιβίωσης, που είναι πολλές και επιτακτικές. Είναι η ημέρα που όχι μόνον θα γιορτάσουμε τη ζωή αλλά και θα διεκδικήσουμε πόρους, έρευνα και νομοθεσία σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιβιωσάντων, την σωματική και ψυχο-κοινωνική αποκατάσταση, την ταχεία και ομαλή επιστροφή στην εργασίακαι την κοινωνική ζωή, και κυρίως να διεκδικήσουμε τη μείωση του έμμεσου οικονομικού βάρους του καρκίνου στους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που απορροφά οικονομίες μιας ζωής».
Τι ζητούν οι επιβιώσαντες από τον καρκίνο από το Υπουργείο Υγείας
Ταυτόχρονα η Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης είναι επίσης ημέρα διεκδίκησης. Οι επιβιώσαντες έχουν ανάγκες που είναι άγνωστες ακόμη και στην ιατρική τους ομάδα, στους περισσότερους εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με το σχεδιασμό πολιτικών υγείας, απασχόλησης, κατάρτισης, πρόνοιας. Οι επιβειώσαντε από καρκίνο θέλουν να υπενθυμίσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των λοιπών συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, την ανάγκη θεσμοθέτησης συγκεκριμένων πολιτικών που να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των επιβιωσάντων από καρκίνο:
- Παρακολούθηση των επιβιωσάντων, διαχείριση των μακροχρόνιων επιπτώσεων και εξατομικευμένη και ενσωματωμένη στο πρόγραμμα θεραπείας τριτογενή πρόληψη με ενεργό συμμετοχή των επιβιωσάντων και των συγγενών τους.
- Βελτίωση της έγκαιρης διαπίστωσης των αναγκών των ασθενών και της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες αποκατάστασης, ψυχο-κοινωνικής και ανακουφιστικής φροντίδας
- Ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση της θεραπείας σε συντονισμό με τους παροχείς υπηρεσιών υγείας και τις υπηρεσίες στην κοινότητα.
- Για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες επιβιώσαντες, χρειάζεται πρόβλεψη των μακροχρόνιων επιπτώσεων του καρκίνου στην υγεία και την ψυχο-κοινωνική τους κατάσταση και η αντιμετώπισή τους οφείλει να έχει προβλεφθεί και να αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένα μέτρα.
- Απαιτείται περισσότερη έρευνα στον τομέα της επιβίωσης από τον καρκίνο για την δημιουργία δεδομένων σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του καρκίνου, καθώς και για τον αντίκτυπο και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων υποστηρικτικής φροντίδας, αποκατάστασης, ανακουφιστικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας.