Το κοινωνικό κράτος με δεκανίκι τον κάθε εργαζόμενο ,αποσπά ένα ποσοστό επί τοις εκατό, των μηνιαίων αποδοχών του, προκειμένου να καλύψει, εν μέρει, τις ανάγκες των ανέργων που ολοένα αυξάνονται. Όταν όμως το επενδυτικό κενό βαίνει αυξανόμενο ,εξυπακούεται ότι και ο αριθμός των ανέργων θα αυξάνεται ραγδαία σε βάρος των άλλων κοινωνικών συνόλων.
Στη Θράκη, έχουν κλείσει ή έχουν διακοπεί επιχειρήσεις και έχουν μετεγκατασταθεί σε βαλκανικές χώρες, αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο κενό, που συνεπάγεται ένα μείζον πρόβλημα, αυτό της έλλειψης εργασίας !
Γιατί οι πολιτικοί ,διαδοχικά, επί σειρά ετών, δεν φρόντισαν να μην προκύψει η ανεπάρκεια των επιχειρήσεων ,σε σημείο που να θεωρηθούν μη ανταγωνιστικές και να κλείσουν ή να φύγουν από την Ελλάδα;
Κι αν σε άλλες χώρες γίνεται λόγος για χαμηλό κόστος εργασίας ,γιατί οι πολιτικοί δεν αγωνίζονται για την χαμηλότερη φορολογία τους !
Γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης επανέρχεται προεκλογικά στα στόματα όλων, με τρανταχτά πειστικά επιχειρήματα, για να λησμονηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με χλιαρή διάθεση δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων.
Επιβάλλεται η ανάσχεση όλων των αρνητικών συνεπειών που έχουν προκύψει και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με όρους πλέον ευρωπαϊκούς,ανθρωποκεντρικούς και για να συμβεί αυτό απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων και όχι το σύνηθες, βλέποντας και κάνοντας, όπως στη δεκαετία του '60-΄70!
Εμείς ,όσοι ζωντανοί ,παρατηρούμε ότι μετεκλογικά οι χαμένοι επικρίνουν τους κερδισμένους και οι κερδισμένοι τους χαμένους για μεγάλο διάστημα ,μέχρι τις παραμονές των επόμενων εκλογών ,οπότε και κατατίθενται καινοτόμα σχέδια χάριν εντυπωσιασμού.
Γιατί αν δεν συνέβαινε αυτό η Θράκη δεν θα κινδύνευε να αλωθεί οικονομικά από γειτονικές χώρες !
Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
φιλόλογος,συγγραφέας,κριτικός