Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

25 Ιουλίου, 2019

Αφιέρωμα της ΕΡΤ Κομοτηνής σε "ΚΑΡΥΔΙΕΣ", ΜΕΛΜΑΡ και τυροκομείο Παπανικολάου

Η ΕΡΤ Κομοτηνής και η κυρία Βασιλική Μαχαίρα έκανε ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα σε 3 επιχειρήσεις της Σαμοθράκης, που και οι 3 είναι βραβευμένες, την ταβέρνα "ΚΑΡΥΔΙΕΣ" στην Άνω Μεριά, η οποία μπήκε φέτος στην λίστα με τις 100 καλύτερες ταβέρνες - εστιατόρια της Ελλάδας, το οινοποιείο ΜΕΛΜΑΡ του κυρίου Φώτη Μανούση στην άλλη πλευρά του νησιού, τα κρασιά του οποίου τα τελευταία χρόνια έχουν βραβευτεί ακόμη και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Και τέλος το τυροκομείο Παπανικολάου στον Ξηροπόταμο που επίσης έχει λάβει παλιότερα βραβεία.
Ευχαριστούμε ΕΡΤ. Τέτοιες επιχειρήσεις πρέπει να προβάλλονται και να γίνονται γνωστές στους υποψήφιους επισκέπτες του νησιού και του κάθε τόπου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μόνο οι συγκεκριμένες, που έχουν πάρει βραβεία, είναι καλές και πρέπει να τυγχάνουν προβολής. Η Σαμοθράκη πλέον διαθέτει αρκετές αξιόλογες επιχειρήσεις.

Καρυδιές…Σαμοθράκη…28 γεύσεις κατσίκι!

Πηγαίνοντας προς την Άνω Μεριά στο νησί της Σαμοθράκης, με θέα το ατέλειωτο και πανέμορφο γαλάζιο του θρακικού πελάγους, στρίβοντας στα δεξιά, μετά από λίγα χιλιόμετρα καλού χωματόδρομου, συναντά την ξακουστή πια ταβέρνα «Καρυδιές».
Στην είσοδο της πόρτας υπάρχει η… σφραγίδα και το βραβείο της Ελληνικής κουζίνας για το 2019, από το Αθηνόραμα!!!
Αν και μπαίνοντας σου γαργαλούν οι μυρωδιές τον ουρανίσκο και θέλεις αμέσως να γευτείς ει δυνατόν και τις 30 σχεδόν εκδοχές του κατσικιού!
Κάποιες από αυτές:
–Με μέλι
-Με δαμάσκηνο
-Με πατάτες
-Γεμιστό
-με πληγούρι
-Στη λαδόκολα
-Τηγανητό με κυδώνι
-Με μελωμένη πατάτα
Φέτος μπήκε στο μενού και το κοινό το επικρότησε οι γίγαντες και ιδιαίτερη απογείωση γνώρισαν οι τσιγαριστοί γίγαντες, παλιά συνταγή της γιαγιάς, τότε που έψαχναν έναν τρόπο να «φρεσκάρουν» τους γίγαντες προηγούμενων ημερών, με τσιγάρισμα και μπόλικο κρεμμύδι…Οι τσιγαριστοί γίγαντες συναγωνίζονται και τις γεύσεις του κατσικιού!!! Καθώς πολλοί αφήνουν το κατσίκι και …στρέφονται στο τηγάνι με τους γίγαντες που
Οι Καρυδιές συγκαταλέγονται στις καλύτερες 100 ταβέρνες της Βόρειας Ελλάδας!
Οι Καρυδιές αποτελούν το επιστέγασμα μιας Μεγάλης Αγάπης δύο ανθρώπων της Πολύξένης-Τζένης- και του Γιώργου Αγγελώνια και οι δύο γέννημα θρέμμα της Σαμοθράκης, την οποία δεν εγκατέλειψαν, αλλά επένδυσαν στην Αγάπη τους με την Αγάπης τους σε αυτή!!!
Επίσης αποτελεί Υπόδειγμα συνεργασίας, και παράδειγμα προς μίμιση καθώς για τα κηπευτικά είδη και για άλλα απαραίτητα στο τραπέζι που δεν τα παράγουν οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, τα παράγουν άλλοι από το νησί με τους οποίους συνεργάζονται με τρόπο αγαστό! Οι Συνέργειες πάντα φέρουν οφέλη σε ένα τόπο, δίνουν εργασία και ενισχύουν την τοπική οικονομία με κερδισμένο πάντα τον ίδιο τον τόπο!!!
Ο Γιώργος ασχολείται με το κοπάδι το φροντίζει να είναι ακμαίο και γερό. Όλα τα κρέατα στην ταβέρνα είναι από το δικό του κοπάδι, καθώς και τα τυροκομικά-Τυριά, κατίκι, μυζήθρα, οι αλοιφές, οι κρέμες, κ.α.- Η Τζένη φροντίζει κι αυτή μαζί με το Γιώργο για να είναι αρίστης ποιότητας και γεύσης όλα τα εδέσματα και τα επιδόρπια ως παράγωγα του γάλακτος!
Αυτή η κρέμα από κατσικίσιο γάλα με σιρόπι από γλυκό κουταλιού και μια φλίδα του να του δίνει μια κόκκινη σφραγίδα στο άσπρο πεντανόστιμο φόντο…ένα κουτάλι μόνο για να το μεταφέρει στον ουρανίσκο και …χάρμα γεύσης!!!
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Αγγελώνια στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
https://drive.google.com/open?id=1j1BUCrgqY1WAePB1Ieqdj7NjOSEXjhnp

Οινοποιείο ΜΕΛΜΑΡ, Ένα παλάτι για τα κρασιά της Σαμοθράκης!

Θυμίζει παλάτι εκ πρώτης όψεως χτισμένο με πέτρα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Θρακικού πελάγους.
Είναι ένα αριστοτεχνικά πετρόκτιστο κτίριο, που αποπνέει αρχοντιά Ένα Παλάτι σε ένα ενεργειακό μέρος, όπως έκαναν πάντα και οι Αρχαίοι ΈΛληνες για να μπουν στο χρυσό του θρόνο οι νέοι οι νέες ετικέτες κρασιού της Σαμοθράκης!
Όλο αυτό το ωραίο κτιριακό συγκρότημα είναι το απόσταγμα από Αγάπη και μεράκι του ιδιοκτήτη, Φώτη Μανούση, ο οποίος θέλει να αφήσει κάτι στο νησί της Σαμοθράκης. Είναι βέβαια και ο ιδιοκτήτης των πλοίων που μεταφέρουν τους κατοίκους και τους τουρίστες στη Σαμοθράκη, χειμώνα καλοκαίρι.
Από το 2013 ξεκίνησε η υποτυπώδης παραγωγή. Από το 2014 πιο ενεργά και από το 2015 είναι τα κρασιά στην Αγορά. Το Οινοποιείο δουλεύει κυρίως με Ελληνικές ποικιλίες, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μαυρούδι Θράκης SYRAH. Τα κρασιά στην αγορά πάνε πολύ καλά . Έχουν βραβευθεί για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και τα αρώματα. Παράγουν 40.000 φιάλες το χρόνο. Η ποσότητα αυτή διατίθεται στο εσωτερικό-Αθήνα Θεσσαλονίκη, σε πολλές μεγάλες πόλεις και σε πάρα πολλά νησιά. Στο εξωτερικό κυρίως στη Γερμανία, αρχικώς.
Στους στόχους των υπευθύνων είναι να αυξηθεί κι άλλο η ποσότητα του παραγόμενου κρασιού, κρατώντας την ποιότητα και τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά πολύ ψηλά! Άλλωστε η δυναμικότητα του Οινοποιείου είναι τριπλάσια από αυτή την ποσότητα που παράγουμε στην παρούσα φάση. Σκεφτόμαστε πως θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά.
Ο άμεσος επόμενος στόχος είναι ο Οινοτουρισμός, κάτι που λείπει από τη Σαμοθράκη και η οποία προσφέρεται για κάτι τέτοιο, πλευρές δηλαδή του Εναλλακτικού Τουρισμού! Στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου υπάρχουν και δωμάτια-ξενώνες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπους που θέλουν να βιώσουν τους δρόμους του οίνου!
Οι τουρίστες θα συμμετέχουν σε ενεργά κομμάτια της παραγωγής του οίνου, αλλά και στις εκδηλώσεις και στις δράσεις που θα τα εμπλουτίζουν, όπως foodpairings, ανακαλύπτοντας δηλαδή συναρπαστικά ζευγάρια γεύσεων, με τα κρασιά και με γεύσεις από ειδικούς και έμπειρους Αρχιμάγειρες-Chef-.
Στις εγκαταστάσεις υπάρχει και μια δομή που θα στεγάσει ένα υπερ σύγχρονο αποσταγματοποιείο, το οποίο θα παράγει πεπαλαιωμένο τσίπουρο και άλλα πιο ιδιαίτερα αποστάγματα.
Γενικά να μπει η Σαμοθράκη και στον Οινικό Χάρτη, που ήδη έχουμε αρχίσει και τον βάζουμε και γενικότερα να μπει σε εκείνο το επίπεδο για γαστρονομικό τουρισμό, που της ταιριάζει και να την αναζητούν οι τουρίστες για τα προϊόντα της!
Οι αμπελώνες σε ένα μεγάλο μέρος είναι ιδιόκτητοι, αλλά συνεργάζονται και με άλλους αμπελοκαλλιεργητές, αφυπνίζοντας τους καλλιεργητές να ξεκινήσουν από την αρχή και πάλι την αμπελοκαλλιέργεια… Δύσκολο προς στιγμήν, όχι ακατόρθωτο όμως.
Η Σαμοθράκη άλλωστε ήταν μια περιοχή από την αρχαιότητα ακόμα που καλλιεργούνταν αμπέλια για κρασί, μέχρι και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν πριν 50 χρόνια!
Από τον Οινολόγο Γιώργο Γραμματίκα και τους συνεργάτες του γίνεται προσπάθεια, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους, γίνεται αναζήτηση σε ποιο μέρος θα πρέπει να φυτευθεί για να αποδώσει καλύτερα! Γίνεται αναζήτηση επίσης των τοπικών ποικιλιών. Στους στόχους είναι και η παραγωγή βιολογικού οίνου!
Η γεύση του οίνου της Σαμοθράκης ξεχωρίζει από την ζύμωση του κρασιού που γίνεται και από τα ηφαιστειογενή εδάφη της Σαμοθράκης που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στον ουρανίσκο!
Ακολουθεί το ηχητικό του κ. Γραμματίκα της συνέντευξης του στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

ΕΡΤ.gr

Τυροκομείο Παπανικολάου με πλούσια παλέτα τυριών στη Σαμοθράκη


Ο Παναγιώτης Παπανικολάου δεν έφυγε από το νησί του. Έμεινε και συνέχισε ως τρίτη γενιά το επάγγελμα του Κτηνοτρόφου-Τυροκόμου, μια και το τυροκομείο του παππού υπάρχει από το 1953!
Βέβαια είχε κλείσει για κάποια χρόνια και ο Παναγιώτης με τον πατέρα του μετά το 2000 το λειτούργησαν ξανά, σε πλήρως εκσυγχρονισμένη έκδοση, εκεί στον Ξηροπόταμο της Σαμοθράκης προς την νότια πλευρά του νησιού.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου το τυροκομείο βγάζει 7 είδη τυριών, από ποσότητα 200 τόνων γάλακτος, την οποία απορροφά ετησίως από το νησί!
Στην παραγωγική του παλέτα του έχει τα γνωστά Σαρακατσάνικα τυριά, δηλαδή το τυρί ΦΕΤΑ, το κίτρινο το ημίσκληρο, το σκληρό τη γραβιέρα(σ.σ. η φημισμένη γραβιέρα που βραβεύθηκε από το Γαστρονόμο της Καθημερινής το 2012, ως η καλύτερη σε όλη την Ελλάδα-. Επίσης ανθότυρο φρέσκο, ανθότυρο ξηρό, γιαουρτάκι, μελίχλωρο.
Την ποσότητα που παράγει το 60% την διαθέτει στην Αλεξανδρούπολη στο κατάστημα λιανικής που το υπόλοιπο διατίθεται σε αγορές της Σαμοθράκης και της Αθήν
Ο κ. Παπανικολάου εξέφρασε την ικανοποιήσή του για το γεγονός πως οι μονάδες εστίασης της Σαμοθράκης και τα Ξενοδοχεία, καθώς και τα σημεία αγοράς στηρίζουν τα προϊόντα του.
Ο ίδιος επιθυμεί να συνεχίσει να απορροφά την παραγωγή, όπως εδώ και 20 χρόνια, του νησιού σε γάλα και ευελπιστεί και εύχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του κι άλλοι νέοι να στραφούν στην σύγχρονη Κτηνοτροφία, να αυξηθεί το ζωϊκό κεφάλαιο του νησιού και άρα η δυναμική του σε γάλα και παράγωγα αυτού προϊόντα.
Στη νέα γκάμα των προϊόντων του Παναγιώτη Παπανικολάου συγκαταλέγεται το Βολακοτύρι, τον Προβολώνα και πρόκειται για τυριά που προορίζονται για τηγανάκι και … για πεντανόστιμο σαγανάκι.
Όπως μας υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου, η συμμετοχή σε εκθεσιακά γεγονότα με βάση τη γαστρονομία, ανοίγουν νέους δρόμους στους παραγωγούς των τοπικών προϊόντων και καλό θα είναι και τα Επιμελητήρια, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να παρουσιάσουν πιο έντονη δράση στον τομέα αυτόν.
Μας αποκάλυψε επίσης πως το Επιμελητήριο Έβρου σχεδιάζει ένα κατάστημα με τα τοπικά προϊόντα του Έβρου, μέσω του οποίου θα ανοίγονται δρόμοι για τις αγορές του εξωτερικού. Φυσικά τα προϊόντα από το Τυροκομείο Παπανικολάου θα έχουν ένα δυνατό παρόν.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Παπανικολάου
https://drive.google.com/open?id=102usjSASLqllIMwvgAIfvKcPnpVO0Tpe

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr