Την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προσωπικά δεδομένα, που συζητείται στη βουλή, είπε ότι "σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων".
"Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Από την 1η Σεπτεμβρίου η άρση των capital controls
H κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη άρση των capital controlsαπό την 1η Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών εποπτικών φορέων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα προσωπικά δεδομένα.
"Σήμερα, αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγων, παράγων ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
"Σήμερα, αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγων, παράγων ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
H παρέμβαση Σταϊκούρα στη Βουλή
Κύριες και κύριοι Βουλευτές,
Κύριες και κύριοι Βουλευτές,
Η Κυβέρνηση, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, βήμα - βήμα υλοποιεί ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη νομοθέτησε τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από εφέτος.
Και βελτίωσε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σήμερα, η Κυβέρνηση, διά του Οικονομικού της επιτελείου, προχωρά στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών άμεσα, από 1η Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Ευρωπαϊκών εποπτικών φορέων και την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
Η συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση μάλιστα φέρει βαρύ συμβολικό και ουσιαστικό φορτίο.
Σημειώνω ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που άφησε σε εκκρεμότητα η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Με την παρούσα τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, καταργούνται διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, της 18ης Ιουλίου 2015, με τις οποίες επιβάλλονταν περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων.
Η Πράξη αυτή έγινε στο χαοτικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου, το οποίο είχε διαμορφωθεί εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της τότε Κυβέρνησης και της ανεύθυνης και τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Σήμερα, αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγων, παράγων ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος της ελληνικής οικονομίας.
Κύριες και κύριοι Βουλευτές,
Σήμερα η οικονομία όπως αποτυπώνουν σχετικοί δείκτες βελτιώνεται.
Το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, με εμφανείς τάσεις ανάκαμψης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην επιτυχή πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές, με εκδόσεις πολυετούς διάρκειας, καθώς και στη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων.
Τα έντοκα γραμμάτια έχουν εκδοθεί με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών.
Το 7ετές ομόλογο εκδόθηκε με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018.
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.
Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους.
Κύριες και κύριοι Βουλευτές,
Συμπερασματικά, η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Συμβάλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Σας βεβαιώνω ότι υφίσταται η σθεναρή και σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών στη διασφάλιση της δημοσιονομικής, χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας.
Η χώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μία πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δείτε εδώτην τροπολογία για την άρση των capital controls.
enikonomia.gr
enikonomia.gr
Αλλαγές στις αγορές με κάρτες σε POS και e-shops από 14/9
|
Αλλαγές επιφέρει στη χρήση των καρτών σε φυσικά καταστήματα και e-shops η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών που τίθεται σε ισχύ από τις 14/9.
Ο νέος κανονισμός αλλάζει τον τρόπο που θα ολοκληρώνετε τις συναλλαγές σας με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, μειώνοντας τις πιθανότητες να πέσετε θύματα χρήσης τους από τρίτους.
Οι δύο αλλαγές
Ειδικότερα, από τις 14 Σεπτεμβρίου θα ισχύουν τα εξής στις συναλλαγές σας:
- Ανέπαφες συναλλαγές
Οι ανέπαφες (contactless) πληρωμές χωρίς την καταχώρηση κωδικού PIN, σε τερματικό (POS) θα πραγματοποιούνται με σωρευτικό όριο τα 150 ευρώ την ημέρα.
Μόλις συμπληρωθεί το ποσό θα απαιτείται μέχρι τη λήξη της ημέρας η πληκτρολόγηση PIN για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Με τον τρόπο αυτό η μέγιστη δυνητική ζημιά εάν σας κλέψουν την κάρτα περιορίζεται στο ποσό των 150 ευρώ.
Φυσικά, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε υποχρεωτική τη χρήση PΙN ακόμη και για ποσά κάτω των 25 ευρώ σε συνεννόηση με την τράπεζά σας.
Έτσι, εάν τρίτος έχει στα χέρια του την κάρτα, εάν δεν γνωρίζει το PIN δε θα μπορεί να κάνει καμία συναλλαγή.
- Online αγορές
Οι online αγορές (e-commerce) θα πραγματοποιούνται μετά από ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη (SCA) η οποία θα ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια της αγοράς.
Ειδικότερα, η ταυτοποίηση θα πρέπει να γίνεται μέσω:
- κωδικών e-banking
- κωδικών μίας χρήσης που αποστέλλεται μέσω SMS ή άλλων υπηρεσιών πληροφόρησης από την τράπεζα (πχ. Viber ή ή push notification)
Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος έχει τα στοιχεία της κάρτας σας δε θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εάν δεν γνωρίζει τους παραπάνω κωδικούς.