Τον σχεδιασμό της παραλαβής, αποθήκευσης, διανομής και γενικότερα της διενέργειας εμβολιασμών στην Ελλάδα κατά της νόσου Covid, παρουσίασε κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης για τον κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκεται και η Ελλάδα, με τις υγειονομικές υπηρεσίες να βρίσκονται υπ' ατμόν, ώστε να υπάρχει έτοιμη υποδομή και σχέδιο για τον εμβολιασμό των ομάδων που δικαιούνται να λάβουν πρώτοι το εμβόλιο. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Τα εμβόλια είναι δωρεάν! Οι πολίτες εμβολιάζονται, δημιουργούνται αντισώματα και όταν προσβληθoούν από τον ιό ο οργανισμός τους έχει ανοσία, ανέφερε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εμβόλια.
Κικίλιας: "Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο"
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα κάνει πρώτος το εμβόλιο για να δώσει το καλό παράδεγιμα: "Το εμβόλιο είναι προαιρετικό και αυτό προβλέπει και το Σύνταγμά μας. Οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς και φάνηκε και από τους φετινούς εμβολιασμούς για τον ιό της γρίπης. Το ίδιο θα γίνει και με το εμβόλιο Covid όταν θα έρθει. Εγώ θα κάνω το εμβόλιο πρώτος δίνοντας το καλό παράδειγμα. Θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι σε τέτοιο ποσοστό που θα αναπτύξουμε ανοσία", ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Η προμήθεια των εμβολίων θα είναι κεντρική από την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Κικίλιας και εξήγησε: Θα διανεμηθούν 1,2 δις δόσεις εμβολίου για όλες τις χώρες στην ίδια τιμή, ενώ στην τιμή θα συμβάλει και η Ε.Ε, ώστε να μειωθεί το κόστος για τις χώρες. Η Κομισιόν έχει διαπραγματευτεί με 6 εταιρείες, με τις 4 από τις οποίες έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες. Θα έρθει πρώτο στην Ελλάδα, όποιο εμβόλιο πάρει πρώτα έγκριση, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Από τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων, τα εμβόλια Covid θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες κάθε χώρας και από εκεί στα εμβολιστικά κέντρα, που θα είναι 1.018. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα. Θα υπάρξει δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες κάθε μήνα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια θα αναπτυχθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα για να καλύψουν τις ανάγκες.
Πρωτοβάθμια Φροντίδα στη μάχη των εμβολιασμών
Τα τεστ Covid γίνονται πλέον στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Άνθρωποι με ελαφρά συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα που είναι περιπατητικοί πηγαίνουν και κάνουν τεστ, έτσι θα γίνονται και οι εμβολιασμοί, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας. Τα εμβόλια θα διανεμηθούν στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και από εκεί στα εμβολιαστικά κέντρα.
Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή οι άνω των 65 ετών, αλλά και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Στο τέλος ο γενικός πληθυσμός.
Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με ραντεβού, τα οποία θα κλείνονται ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεφωνικού κέντρου. Στο ψηφιακό σκέλος του εγχειρήματος είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι πολίτες θα καταχωρηθούν το σύστημα μέσω ΑΜΚΑ.
«Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού. Θα επικρατήσει τάξη και οργάνωση» τόνισε ο υπουργός Υγείας. Μάλιστα, θα είναι δυνατόν «να κλείσει ραντεβού με sms, διαδικτυακά, είτε γι' αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους, στην πόλη τους, κοντά στην περιοχή που μένει, συγκεκριμένη ώρα» διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «γι αυτό το κομμάτι, το ψηφιακό, είναι υπεύθυνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια την οποία μας δίνουν».
Ο εμβολιασμός των Υγειονομικών θα γίνει σε νοσοκομεία και υγειονομικές δομές. Ως προς τους Οίκους Ευγηρίας, 65 κινητές ομάδες του Υουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ εντός 15 εργάσιμων ημερών θα εμβολιάσουν τους ωφελούμενους των δομών, αλλά και το προσωπικό.
Στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ειδικά συνεργεία θα εμβολιάσουν αυτούς τους ευαίσθητους πληθυσμούς.
Τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα θα εμβολιαστούν ανά υγειονομική περιφέρεια.
Θεοδωρίδου: Σε δύο μήνες περιμένουμε να δοθεί η άδεια για τα εμβόλια
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι τα εμβόλια πρέπει να πληρούν τρεις βασικούς κανόνες:
- να διεγείρουν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα
- να προστατεύουν τον άνθρωπο, δηλαδή να είναι αποτελεσματικά
- να είναι κυρίως ασφαλή
Κανένα εμβόλιο δεν έχει πάρει επίσημη σφραγίδα κυκλοφορίας, τόνισε η πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι περιμένουμε να πάρουν έγκριση μετά από 2 μήνες, όσα από αυτά θα κόψουν το νήμα και θα φτάσουν στο στάδιο της παρασκευής.
"Το εμβόλιο είναι σωτήριο αλλά δεν είναι το άπαν. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 6 εμβόλια, είναι συγκλονιστικό αν σκεφτούμε ότι έχουμε εμβόλια 8 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Είναι εμβόλια που έχουν γίνει με νεότερες τεχνολογίες και να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες", ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.
"Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό. Δεν θα πρέπει να μείνει κανένας αμέτοχος", συμπλήρωσε και κατέληξε ότι "οι εμβολιασμοί θα αποτελέσουν άλλη μία νίκη της ανθρωπότητας σε ένα ακόμη λοιμώδες νόσημα του 21ου αιώνα".
Τέλος η ανοσία αγέλης, όπως είπε η κα. Θεοδωρίου θα πάρει χρόνο να αναπτυχθεί στον πληθυσμό και θα εξαρτηθεί από τον ποσοστό των πολιτών που θα εμβολιαστούν. "Υπάρχουν, ωστόσο και αστάθμητοι παράγοντες για την θωράκιση του πληθυσμού, οπότε το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Θα χρειαστούν και τα υπόλοιπα μέτρα", σημείωσε.
Θεμιστοκλέους: "Θα φτάσουν εμβόλια ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας"
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Ο σχεδιασμός των εμβολίων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να διανεμηθούν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας.
"Επεξεργαζόμαστε κι άλλες λύσεις ώστε να αυξήσουμε τα κέντρα και να ψηφιοποιήσουμε την όλη διαδικασία. Το σύστημα που δημιουργείται σήμερα, θα μείνει ως παρακαταθήκη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας", κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Για όσους επιθυμείτε, δείτε αναλυτικά την Παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19 από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους