Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

FAST FERRIES: Το πλοίο “ΑΙΚΑΤΕΡΊΝΗ Π” ξεκινάει δρομολόγια Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη στις 23/12 15:00 // Προγράμματα δρομολογίων εορταστικής περιόδου και έως 31/1 // Οι γενικοί όροι ταξιδιού της εταιρείας

Εκ μέρους της εταιρείας Fast Ferries και της υπεύθυνης των εκδοτηριων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την έλευση του Ε/Γ Ο/Γ πλοίου Αικατερίνη Π. Το πλοίο της Fast Ferries Αικατερίνη Π. θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 02:00 πμ την Δευτέρα 23/12 με άφιξη στην Σαμοθράκη την ίδια μέρα στις 14:30. Στη συνέχεια, θα εκτελέσει το προγραμματισμένο για τις 15:00 δρομολόγιο του για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου και θα καταπλεύσει στις 16:40. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Δικαιούχοι του Μ. Ι. επιβατών και καυσίμων οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Σαμοθράκη

Αυτήν την περίοδο ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται νέοι προσωρινά μεν αλλά μόνιμοι δε κάτοικοι στο νησί μας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν στην Σαμοθράκη. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

25 Φεβρουαρίου, 2021

Τον Ιούνιο ξεκινάει η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Μεγάλο το ενδιαφέρον - Συμμετοχή του Δήμου Σαμοθράκης σε τηλεδιάσκεψη του Δικτύου Δήμων κατά των Ανεμογεννητριών - Σχόλιο

Με κάποια πιλοτικά έργα, που θα δώσουν τη δυνατότητα αφενός να εντοπιστούν προβλήματα που θα εξεταστούν στη συνέχεια για να δοθούν λύσεις και αφετέρου να ολοκληρωθεί ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, θα ανοίξει στην Ελλάδα η αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεδίπλωσε χθες κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας) τις πρώτες βασικές κατευθύνσεις του θεσμικού πλαισίου που επεξεργάζεται για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2021, μαζί με το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, θα δοθεί βάρος για πιλοτικά έργα, που θα αναδείξουν τα προβλήματα και τις λύσεις για όσα θα ακολουθήσουν, είπε ο υπουργός. Εξειδικεύοντας, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι ένα πλαίσιο ασφαλές, σταθερό και ξεκάθαρο, που θα χρησιμοποιηθεί. «Δεν θα μείνουν άδειες στα χαρτιά, θα γίνουν έργα», τόνισε χαρακτηριστικά και περιέγραψε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει τη μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη χωρίς να στερεί τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα, η κ. Σδούκου αναγνώρισε τόσο τον κομβικό ρόλο του ΑΔΜΗΕ όσο και τη δυνατότητα του επενδυτή να επιλέξει ο ίδιος τους τρόπους διασύνδεσης, σκιαγραφώντας και σε αυτόν τον πυλώνα του θεσμικού πλαισίου ένα μεικτό μοντέλο. Στο τρίτο σκέλος του θεσμικού πλαισίου και ίσως το πιο κρίσιμο, αυτό της αποζημίωσης των επενδυτών, δεδομένου ότι πρόκειται για μη ώριμες τεχνολογίες που θα πρέπει να στηριχθούν, η κ. Σδούκου επισήμανε πως το υπουργείο έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο σχήμα των διαγωνισμών ΑΠΕ με ειδική πρόβλεψη για τα υπεράκτια αιολικά. Εκτίμησε ότι ο ανταγωνισμός μέσω των διαγωνισμών θα συμπιέσει τα κόστη μακροπρόθεσμα, αλλά για να υπάρξει αυτή η κρίσιμη μάζα έργων θα χρειαστεί χρόνο, και δεν απέκλεισε να ακολουθηθεί μια ενδιάμεση διαδικασία με αποζημίωση των πρώτων έργων με διαφορετικό καθεστώς από τους διαγωνισμούς.
Ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας κ. Μπακογιάννης, μάλιστα, μιλώντας για τον χωροταξικό σχεδιασμό των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αναφέρθηκε στην πιθανή αδειοδότηση μιας πιλοτικής εφαρμογής σε μια επιλεγμένη περιοχή, ίσως μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης. Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής με την οποία θα αποζημιώνονται οι επενδυτές για την ενέργεια που θα παράγουν από υπεράκτια αιολικά, αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του προέδρου του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννη Γιαρέντη. Στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου, είπε, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε αφενός να προσελκυστούν οι αναγκαίες επενδύσεις και να καταστεί εμπορικά βιώσιμη η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας και στην ελληνική αγορά και, αφετέρου, να μη δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στον ΕΛΑΠΕ.
Στο ραντάρ των Νορβηγών
Το ισχυρό ενδιαφέρον νορβηγικών εταιρειών για επενδύσεις στις ελληνικές θάλασσες μετέφερε ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Φρόντε Οβερλαντ Αντερσεν, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται ένα επενδυτικό σεμινάριο στο Οσλο για ενημέρωση των επιχειρήσεων του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Γιώργος Περιστέρης, ανακοίνωσε τη συνεργασία του ομίλου με την εταιρεία Ocean Winds για την από κοινού μελέτη και ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η Ocean Winds αποτελεί joint venture της πορτογαλικής EDP Renewables και της γαλλικής ENGIE.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη μελέτη της Navigant για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στο Αιγαίο θα είναι 76 ευρώ/MWh το 2030 και θα μειωθεί στα 46 ευρώ/MWh το 2050. Η ίδια μελέτη υπολογίζει το διαθέσιμο θαλάσσιο δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας στα 263 GW. Επενδυτικό ενδιαφέρον πέραν της νορβηγικής Equinor, που έχει καταθέσει σχέδιο για την περιοχή των Κυκλάδων, έχει εκφραστεί και από τη δανική Copenhagen Offshore Partners, αλλά και την πορτογαλική Principle Power. Σχέδια για υπεράκτια αιολικά έχει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ παλαιότερα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο όμιλος Κοπελούζου και η RF Εnergy.

Η Αν. Τερζή σε τηλεδιάσκεψη του Δικτύου Δήμων κατά των Ανεμογεννητριών
Σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση της Αντιδημάρχου Σαμοθράκης κυρίας Αναστασίας Τερζή στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook μας ενημερώνει πως εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Σαμοθράκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του Δικτύου Δημάρχων κατά των Ανεμογεννητριών.
Όπως αναφέρει στο δίκτυο συμμετέχουν 31 Δήμοι. Η ίδια παρουσίασε τα δεδομένα της Σαμοθράκης στο θέμα, άκουσε τα προβλήματα άλλων νησιών. Καταλήξανε στην ανάγκη κοινού σχεδιασμού. Τις επόμενες ημέρες ο Δήμος θα προωθήσει τον φάκελο της υπόθεσης για την σύνταξη υπομνήματος.
Διαβάστε αναλυτικά τοην ανάρτηση της κυρίας Αναστασίας Τερζή.

 Όπως επανειλημμένα έχω γράψει στην αρχή ήμουν υπέρ της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, όπως και πολλοί συμπολίτες μας, όταν όμως στην πορεία διάβασα άρθρα και απόψεις έγκριτων ειδικών επιστημόνων και ενημερώθηκα για το μέγεθος των ανεμογεννητριών και την ζημιά που θα προκαλέσουν τόσο με την εγκατάσταση τους όσο και στο υπέδαφος του νησιού, άλλαξα άποψη και εννοείται πως είμαι κατά.

Παραμένω όμως αναφανδόν υπέρ της ανάπτυξης ήπιας μορφής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αντίθεση με την υπάρχουσα ρυπογόνα κατάσταση και η Σαμοθράκη είναι ιδανικός τόπος για μικρής ισχύος αιολικά πάρκα και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. 
Πιστεύω λοιπόν ότι το πρόγραμμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, εάν δεν προκαλούν σημαντικά προβλήματα στον υποθαλάσσιο χώρο είναι ίσως ιδανικό για την περιοχή μας.

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr