Συγκεκριμένα, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 28 Μαρτίου 2021, θα πρέπει να γυρίσουμε -ίσως για τελευταία φορά- τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.
Στις 03:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 04:00, κάτι που συμβαίνει άλλωστε αυτόματα στα κινητά και τους υπολογιστές μας.
Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2021).
Το ζήτημα της αλλαγής της ώρας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.
Η ψήφος αυτή, εξηγούσε το Reuters, δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Το πράσινο φως ωστόσο δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.
Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.
Η ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας, αλλά ψήφισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021.
Τα μέλη του ΕΚ επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά.
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο.
Το θέμα της κατάργησης της αλλαγής της ώρας, έχει αρχίσει να συζητείτε στην χωματερή των Εθνών Ε.Ε, εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια. 1/9/2018 είχα δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο: Τα επόμενα βήματα για την κατάργηση της αλλαγής ώρας. - Το κάθε κράτος-μέλος θα είναι ελεύθερο να επιλέξει σε ποια ζώνη ώρας επιθυμεί να παραμείνει - Μόνιμα θερινή προτείνει η Κομισιόν - Σχόλιο, στο σχόλιο έγραφα:
Προσωπικά εαν είμασταν σε μία πραγματικά δημοκρατική χ'ωρα και τίθονταν το θέμα σε δημοψήφισμα, έστω ηλεκτρονικό, εγώ θα ήμουν υπέρ του να παραμείνει η θερινή ώρα, εκτός αν με πλάγιο τρόπο η ΕΕ (η χωματερή των Εθνών) ναι μεν αφήσει το κάθε μέλος - Κράτος να αποφασίσει ανεξάρτητο (όπως υποτίθεται ότι είναι όλα), αλλά πει για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών της Ένωσης θα ήταν να υπάρξει όσο το δυνατόν μια κοινή ώρα. Τότε θα ψήφιζα το αντίθετο, όποιο κι αν ήταν.
Δεν το λέω τυχαία αυτό, αρχικά όταν ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα η συζήτηση ακούστηκε η παραμονή στην χειμερινή ώρα. Τώρα που ο κόσμος ψήφισε υπέρ της θερινής, βγήκε χθες η Κομισιόν και προτείνει κάθε κράτος ξεχωριστά να αποφασίσει. Ποιος μου λέει, ότι το επόμενο βήμα, στην οριστική απόφαση, δεν θα λέει: Κάθε κράτος θα αποφασίσει ποια ώρα επιθυμεί να κρατήσει αλλά καλό θα ήταν να υπάρξει σύγκλιση των χωρών σε μία κοινή ώρα, όσο αυτό είναι εφικτό. Και είναι, μόνο η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα μείνουν μια ώρα πίσω.
Έτσι σιγά σιγά, αθόρυβα και με την ανάλογη προπαγάνδα μας οδηγούν στην παγκοσμιοποίηση...
Παραμένω στην διατήρηση της μόνιμης θερινής ώρας.
Θέτω λοιπόν το ερώτημα και σας καλώ να ψηφίσετε μέχρι τα μεσάνυχτα της επόμενης Κυριακής 28/3:
Εάν υπήρχε πραγματική δημοκρατία και καλούμασταν να ψηφίσουμε ποια ώρα θέλουμε ως μόνιμη, ποια θα ψηφίζατε;