Όπως είπε στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό η κα. Θεοδωρίδου «όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον εμβολιασμό των παιδιών, καθώς προς το παρόν το εμβόλιο της Pfizer συστήνεται για χρήση από την ηλικία των 16 ετών, ενώ τα εμβόλια των άλλων εταιρειών από 18 ετών και άνω».
Η πρόεδρος της Επιτροπής εμβολιασμών συμπλήρωσε πως τις επόμενες ημέρες η Pfizer θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των μελετών για τον εμβολιασμό παιδιών από την ηλικία των 12 ετών.
Όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου παρόλο που ο κίνδυνος για τα παιδιά εάν νοσήσουν με κορονοϊό είναι μικρός, ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε.
«Το εμβόλιο για τα παιδιά εξετάζεται, καθώς αποτελούν το 25% του πληθυσμού και ο εμβολιασμός θα μπορούσε να περιορίσει τη διασπορά στην κοινότητα και να μην κλείσουν τα σχολεία.
Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν διαφορές στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων παρενεργειών. Γι’ αυτό ναι μεν θα υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού, αλλά θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει».*
Επίσης, η κα. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε δε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δε θα είναι υποχρεωτικός και συνέστησε στους γονείς να μην ανησυχούν.
Τι ισχύει με τα εμβόλια mix & match
Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση των συστάσεων εμβολιασμού με AstraZeneca σε Βρετανία και Γερμανία, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικία για τους εμβολιασμούς από 30 ετών μετατέθηκε στην ηλικία των 40 ετών, ενώ αντίθετα στη Γερμανία τροποποιήθηκε με σύσταση για εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών και άνω.
«Αυτές οι τροποποιήσεις που δημιουργούν απορίες και προβληματισμούς στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας.
Το ιικό φορτίο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν χαμηλό και επιτρέπει τη μετάθεση της ηλικίας δεδομένου ότι στους νέους μειώθηκε σημαντικά η διασπορά. Αντίθετα, η Γερμανία που έχει υψηλό ιικό φορτίο και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, επεκτείνει την ηλικία των εμβολιασμών», δήλωσε η κα. Θεοδωρίδου.
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής εμβολιασμών συμπλήρωσε: «Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα δεδομένα για την ασφάλεια ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Οργανισμός Ανοσοποίησης και Εμβολίων παρουσίασε σύσταση ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με τη δεύτερη δόση».
Η Μαρία θεοδωρίδου σημείωσε ότι κάποιες χώρες προχώρησαν στη σύσταση άλλου τύπου εμβολίου, του mix & match, το οποίο όμως είναι υπό μελέτη και μες στο καλοκαίρι αναμένονται τα αποτελέσματα.
«Μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις ότι ο συνδυασμός δεν μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα και είναι ασφαλές, συστήνεται η συνέπεια να ισχύει, η πρώτη και η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο», υπογράμμισε.
Για τον θάνατο της 68χρονης στην Πέλλα μετά τον εμβολιασμό της με Pfizer η κα. Θεοδωρίδου είπε πως: «Η ενημέρωση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών γίνεται από τον ΕΟΦ. Το περιστατικό αυτό είναι των τελευταίων 24ωρων, αύριο θα γίνει η νεκροτομή και συνεπώς είναι υπό διερεύνηση».
* Ι.Β.:Την παράγραφο για τα παιδιά που χρωμάτισα, σκεφτείτε την λίγο και κρατήστε την στα υπόψη, γιατί τα παιδιά ακόμη αναπτύσσονται... Μήπως σημαίνει κάτι...;;;
Σημαντική απόφαση του ΣτΕ: Δικαιούνται αποζημίωση από το δημόσιο οι πολίτες που αποδεδειγμένα υποστούν βλάβη από εμβόλιο
Υλική αποζημίωση και ηθική αποκατάσταση από το δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει ο πολίτης που έχει υποστεί βλάβη της υγείας του στο πλαίσιο εμβολιασμών, σύμφωνα με σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Α΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφαση του (622/2021) αποσαφηνίζει ότι ο πολίτης που ενδεχομένως παρουσιάσει προβλήματα υγείας από παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση με βάση τα άρθρα 4, 5 και 25 του συντάγματος αναλογικά και με όσα θεσπίζει και ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 932). Προϋπόθεση για την προσφυγή στην δικαιοσύνη να αποδεικνύεται ότι το εμβόλιο προκάλεσε βλάβη στην υγεία καθώς και να είναι νόμιμος ο εμβολιασμός για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το θέμα έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή μητέρας η οποία διεκδίκησε αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ μετά τον εμβολιασμό της κόρης της με το εμβόλιο MMR ΙΙ (τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) καθώς παρουσίασε πανεγκεφαλίτιδα, σπανιώτατη νόσο (1:1.000.000 δόσεων εμβολίου) ως ανεπιθύμητη παρενέργεια.
Το παιδί έφυγε από τη ζωή, τον Σεπτέμβριο του 2010, πριν ολοκληρωθούν τα δικαστήρια. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναιρέθηκε από το ΣτΕ το οποίο έκρινε ότι η απόφαση του ήταν εσφαλμένη και έστειλε την υπόθεση για νέα κρίση.
Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας «Σε περίπτωση, που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού (δηλαδή εμβολιασμού διενεργούμενου με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συλλογικώς και ατομικώς και προβλεπόμενου από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα, με δυνατότητα εξαιρέσεως από αυτόν σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται), ήτοι βλάβη, μη οφειλομένη σε παρεμβαλλομένη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως πχ χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ, της ηθικής βλάβης του».
Το δικαστήριο σημειώνει ότι στις επίμαχες περιπτώσεις «η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή προσωπικότητος), χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου».