Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

FAST FERRIES: Το πλοίο “ΑΙΚΑΤΕΡΊΝΗ Π” ξεκινάει δρομολόγια Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη στις 23/12 15:00 // Προγράμματα δρομολογίων εορταστικής περιόδου και έως 31/1 // Οι γενικοί όροι ταξιδιού της εταιρείας

Εκ μέρους της εταιρείας Fast Ferries και της υπεύθυνης των εκδοτηριων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την έλευση του Ε/Γ Ο/Γ πλοίου Αικατερίνη Π. Το πλοίο της Fast Ferries Αικατερίνη Π. θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 02:00 πμ την Δευτέρα 23/12 με άφιξη στην Σαμοθράκη την ίδια μέρα στις 14:30. Στη συνέχεια, θα εκτελέσει το προγραμματισμένο για τις 15:00 δρομολόγιο του για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου και θα καταπλεύσει στις 16:40. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Δικαιούχοι του Μ. Ι. επιβατών και καυσίμων οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Σαμοθράκη

Αυτήν την περίοδο ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται νέοι προσωρινά μεν αλλά μόνιμοι δε κάτοικοι στο νησί μας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν στην Σαμοθράκη. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

25 Μαΐου, 2021

Χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι δεν εισέπραξαν συνδεδεμένη, οργή και αγανάκτηση - Ποιες αλλαγές για την ίδρυση και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων φέρνει το σχετικό σχέδιο νόμου

Για μια πολύ άδικη πληρωμή κάνουν λόγω οι αιγοπροβατοτρόφοι μιλώντας στον ΑγροΤύπο για την πρόσφατη πληρωμή της συνδεδεμένης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν είδαν το χρώμα του χρήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι σε όλη την χώρα γιατί το σύστημα τους πέταξε εκτός πληρωμής λόγω μείωσης των ποσοτήτων γάλακτος.

Το πρόβλημα οφείλεται στην αλλαγή πολιτικής που εφάρμοσε φέτος η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δήλωση του αριθμού των ζώων και της ποσότητας γάλακτος. Για το θέμα έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, την οποία υπογράφουν από κοινού ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων) και ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).  

O πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στην Καστοριά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν εισέπραξαν τα χρήματα της συνδεδεμένης περίπου το 47% λόγω της μειωμένης απόδοσης στο γάλα εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.

Πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι δεν έκαναν τις τροποποποιητικές δηλώσεις στα ΚΥΔ κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να βγουν εκτός συστήματος πληρωμών και να μην πάρουν τη συνδεδεμένη. Αυτό έγινε φέτος γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κτηνοτρόφοι που είχαν μείωση των ποσοτήτων γάλακτος εισέπρατταν τα χρήματα αν και μειωμένα». 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, «κατά τη δήλωση του ΟΣΔΕ κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι δήλωναν τον αριθμό των ζώων και την ποσότητα του γάλακτος που ανέμεναν για να εισπράξουν την συνδεδεμένη. Υπάρχουν όμως περιοχές της χώρας (Κρήτη, Καστοριά κ.α.). Φέτος όμως άλλαξε πολιτική ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Το Δεκέμβριο του 2020 εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλούσε τους αιγοπροβατοτροφους να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις στα ΚΥΔ για τον αριθμό ζώων και τις αναμενόμενες ποσότητες γάλακτος. Καταληκτική ημερομηνία για τις τροποποιητικές δηλώσεις ήταν η 31η Ιανουαρίου 2021. Όμως από τις αρχές του 2021 τα ΚΥΔ λόγω των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ έχασαν την πιστοποίηση και δεν μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα για να κάνουν τις τροποποιήσεις. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν πρόλαβαν να τις κάνουν. Αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί περίπου 6,5 - 7 εκατ. ευρώ της συνδεδεμένης στα αιγοπρόβατα. Χιλιάδες δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν σε μια δύσκολη χρονιά λόγω και της αυξημένης τιμής στις ζωοτροφές. Εμείς ζητάμε να γίνει αυτό που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή να εισπράξουν μειωμένη συνδεδεμένη οι αιγοπροβατοτρόφοι. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 3 εκατ. ευρώ που δεν εισέπραξαν το κορονοπακέτο Βορίδη (4 ευρώ). Το πακέτο αυτό είχε δοθεί για τις απώλειες των αιγοπροβατοτρόφων κατά το περασμένο Πάσχα, ενώ η πίστωση είχε πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2020. Όμως, λόγω λάθους του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν μείνει εκτός, περίπου 4.500 άτομα, ενώ το δικαιούντο».

Ο κ. Βασίλης Σμπώκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι η πιο άδικη πληρωμή των τελευταίων χρόνων. Πολλοί παραγωγοί μένουν εκτός, με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στις πύλες ενεργοποίησης τη διαδικασία αντιστοίχησης του παραγώμενου αιγοπρόβειου γάλακτος με το ζωϊκό κεφάλαιο του παραγωγού. Η αντιστοίχηση είναι 100 κιλά γάλα ανά αιγοπροβάτο.Μέχρι πέρσι η αντιστοίχηση αυτή γινόταν ηλεκτρονικά και αυτόματα από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ κεντρικά. Φέτος αποφάσισαν να γίνει μέσα από τις πύλες ΟΣΔΕ. Πολλές ΚΥΔ είτε δεν αξιολόγησαν σωστα την εγκύκλιο του Υπουργείου, είτε ενημέρωσαν λάθος ή δεν ενημέρωσαν καθόλου τους κτηνοτρόφους για να προβούν στις διοικητικές πράξεις που χρειαζόταν για να τύχουν δικαιούχοι της πληρωμής που πραγματοποιήθηκε. Καλώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει εκ νέου τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους αυτούς - που από όσα διαπίστωσα την Παρασκευή (21/5) ευρισκόμενος στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ Ηρακλείου είναι πάρα πολλοί - να κάνουν διοικητικές πράξεις διορθώνοντας την αντιστοίχηση των στοιχείων».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι « υπάρχουν περιοχές που ειδοποιήθηκαν οι κτηνοτρόφοι από τις πύλες και άλλες που δεν ειδοποιήθηκαν. Δεν γνωρίζω που οφείλεται αυτό. Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε το Δεκέμβριο (8/12/2020). Ίσως κάποιες ΚΥΔ δεν κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να διορθώσει το πρόβλημα σύντομα γιατί οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ανάγκη τα χρήματα». 

agrotypos.gr


Ποιες αλλαγές για την ίδρυση και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων φέρνει το σχετικό σχέδιο νόμου

Να «γκρεμίσει» τα εμπόδια που υπάρχουν για την ίδρυση και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιχειρεί να δώσει το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ρύθμιση και επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων & νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων».
«Το εν λόγω Σχέδιο Νόμου επιχειρεί να εξαλείψει μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που μέχρι σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στην ίδρυση μικρών και οικογενειακών εγκαταστάσεων και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα», δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα πρόχειρα καταλύματα ζώων, αυτά θα πρέπει να έχουν τέσσερα χαρακτηριστικά. Αρχικά δε θα πρέπει να έχουν δομικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από αποσπώμενα υλικά, όπως πέτρες ή τσιμεντόλιθοι ή ξύλα κ.α.. Επίσης, θα πρέπει να εξυπηρετούν εκτατικής μορφής κτηνοτροφία ή μετακινούμενους κτηνοτρόφους και τέλος, να μπορούν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν και να απομακρυνθούν από το σημείο λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.
Για πρώτη φορά επίσης, αποσαφηνίζεται ότι εντός της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή σε όμορο ακίνητο, επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων επεξεργασίας ομοειδών ζωικών υποπροϊόντων ιδιοπαραγωγής, δημιουργώντας ασφάλεια δικαίου, καθώς μέχρι και σήμερα δεν είχε καταστεί σαφές εάν επιτρέπεται.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη «Με αυτό τον τρόπο, παρέχονται κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και επιτυγχάνεται η καθετοποίηση της λειτουργίας τους με επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων και υποπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Σε ό,τι αφορά τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην παραμεθόριο, προβλέπεται ότι με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Αρμόδιας Αδειοδοτούσας Αρχής, που εκδίδεται μετά από γνώμη της Επιτροπής Σταυλισμού, επιτρέπεται να μειωθούν μέχρι και ποσοστό 50% οι αποστάσεις για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε απόσταση έως και δέκα (10) χιλιόμετρα από τα σύνορα της ηπειρωτικής χώρας.
«Με την προτεινόμενη προσθήκη αποσαφηνίζεται για πρώτη φορά ότι εντός της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή σε όμορο ακίνητο επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων επεξεργασίας ομοειδών ζωικών υποπροϊόντων ιδιοπαραγωγής, δημιουργώντας ασφάλεια δικαίου, καθώς μέχρι και σήμερα δεν είχε καταστεί σαφές εάν επιτρέπεται» είπαν στελέχη του ΥΠΑΑΤ και πρόσθεσαν: «Με αυτό τον τρόπο, παρέχονται κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και επιτυγχάνεται η καθετοποίηση της λειτουργίας τους με επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων και υποπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Παράλληλα, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών θα μπορούν να τροποποιήσουν την άδεια διατήρησης και βελτίωσης των υφιστάμενων συνθηκών υγιεινής ή και να εκσυγχρονίζουν τη δραστηριότητά τους, κατασκευάζοντας π.χ. αμελκτήριο, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης του ίδιου αριθμού ισοδύναμων ζώων.
Απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης έγκρισης επέμβασης σε χορτολιβαδικές ή δασώδεις εκτάσεις, που ανήκουν σε περιοχές όπου υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες, αίρονται οι καθυστερήσεις και επιτυγχάνεται η άμβλυνση της γραφειοκρατίας και η απαλλαγή του διοικούμενου από μια χρονοβόρα διαδικασία.
Σημαντικές αλλαγές φέρνει και το 5 άρθρο του Σχετικού Σχεδίου Νόμου. Πιο αναλυτικά, ορίζεται ότι σε περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά έκθεσης αυτοψίας, με αίτημα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών, η επιτροπή θα χορηγεί προθεσμία αναστολής κατεδάφισης ενός (1) έτους για την προσκόμιση άδειας νομιμοποίησης, αντί της προθεσμίας των εξήντα (60) ημερών, που σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούσε να παραταθεί για επιπλέον τριάντα (30) ημέρες.
Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, παρέχονται κίνητρα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Προβλέπεται δηλαδή επιβολή προστίμου που ισούται με το 5% του προστίμου ανέγερσης της έκθεσης αυτοψίας και διατήρησης από το χρόνο διαπίστωσης του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής αδείας, με τον όρο ότι ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής εγκατάστασης θα προβεί σε νομιμοποίηση των σχετικών αυθαιρέτων κατασκευών εντός ενός (1) έτους από την κοινοποίηση ή από το χρόνο γνώσης με οιονδήποτε τρόπο της έκθεσης αυτοψίας.
Παράλληλα, οι φορείς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με πρόχειρα καταλύματα ζώων και αυθαίρετα κτήρια, απαλλάσσονται, κατά την υποβολή της αίτησης για χορήγηση της έγκρισης ίδρυσης κτηνοτροφικής εγκατάστασης των υποκατηγοριών Α1 και Α2 στην αρμόδια ΔΑΟΚ, από την υποχρέωση η ζωοτεχνική μελέτη να περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά σχέδια των κτηριακών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, ορίζεται ότι για τα πρόχειρα καταλύματα ζώων και τα αυθαίρετα κτήρια, υποβάλλεται σκαρίφημα ή διάγραμμα των κτηριακών εγκαταστάσεων (όψεις, κάτοψη, τομή).
Τέλος, σχετικά με τις εγκαταστάσεις σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπως τονίζεται στην προτεινόμενη ρύθμιση «απαλλάσσονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δυναμικότητας κάτω των ορίων της κατηγορίας Β’ από την υποχρέωση προσκόμισης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και σχετικής απόφασης πρόσθετων όρων της Περιφέρειας σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, πετυχαίνοντας παράλληλα την εναρμόνιση με την κείμενη ενωσιακή νομοθεσία».

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr