Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...
«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα.
Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …
Αυτήν την περίοδο ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται νέοι προσωρινά μεν αλλά μόνιμοι δε κάτοικοι στο νησί μας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν στην Σαμοθράκη. …
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …
«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …
Βραβεία Ελληνικής κουζίνας 2021: Ποιοι είναι οι 49 φετινοί μεγάλοι νικητές - Ανάμεσα τους οι "Καρυδιές" Σαμοθράκης, το μοναδικό βραβείο στην ΑΜΘ - Σχόλιο
Σαράντα εννιά ήταν ταεστιατόριακαι οιταβέρνεςπου ανέβηκαν φέτος στο βάθρο στην τελετή απονομής τωνΒραβείων Ελληνικής Κουζίνας του αθηνοράματος την Τετάρτη 14 Ιουλίου. Την εκδήλωση φιλοξένησε για τρίτη συνεχή χρονιά το ξενοδοχείοMakedonia Palaceστη Θεσσαλονίκη. ΤοΒαρούλκο τουΛευτέρη Λαζάρουστο Μικρολίμανο κράτησε με την πολύ δημιουργική θαλασσινή κουζίνα του και φέτος την πρωτιά, αποσπώντας την μεγαλύτερη βαθμολογία από τα μέλη της επιτροπής.
Στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των νικητών βρέθηκαν τοSalonica Restaurant του Μakedonia Palace, με executive chef τονΣωτήρη Ευαγγέλου, έναν από τους πιο εκφραστικούς «θεματοφύλακες» των γεύσεων του τόπου μας, τοΑleriaπου με τονΓκίκα Ξενάκηανεβάζει συνεχώς τον πήχη της κουζίνας του, τοGB Roof Garden της Μεγάλης Βρεταννίας με executive chef τονΑστέριο Κουστούδη, η εμβληματική Σελήνη (την οποία έχει πλέον αναλάβει ο Έκτορας Μποτρίνι) στη Σαντορίνη,το Petra Restaurantμε executive chef τον Τάσο Στεφάτο, στο ίδιο νησί, καθώς επίσης κι ηΝτομάτα,με τη σφραγίδα του Χρύσανθου Καραμολέγκου, στην Χαλκιδική.
Τα βραβεία, που στόχο έχουν να αναδείξουν την συστηματική προσπάθεια που γίνεται πάνω στην εθνική μας κουζίνα, φωτίζουν πολλούς ακόμη μάγειρες και μαγείρισσες, εστιατόρια και ταβέρνες που εκπροσωπούν την δημιουργική και την πιο παραδοσιακή όψη της μαγειρικής του τόπου μας. Που καρφώνοντας το σημαιάκι τους σε πολλά σημεία του χάρτη, από την Κέρκυρα έως την Κω κι από τη Χαλκιδική έως την Κρήτη, αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των τοπικών συνταγών και των ντόπιων υλών και προσθέτουν κάτι στο «σήμερα» της ελληνικής γαστρονομίας. Όλα έχουν τη σημασία τους, άλλωστε. Από μια φέτα μπουγιουρντί ιδωμένη με νέα ματιά ή μια μοντέρνα, απρόσμενη προσέγγιση του δίδυμου καρπούζι-φέτα, μέχρι ένα μαμαδίστικο κατσικάκι σιγομαγειρεμένο με πλιγούρι, μια χανιώτικη κρεατότουρτα, μια ροδίτικη λακάνη ή ένα πιάτο αγκιναροκούκια.
Μετά τις απονομέςκαι το χειροκρότημα για τους φετινούς νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», με την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, τουΘάνου Φέσκου και τουΓιώργου Παπαζαχαρία,την κουζίνα των οποίων θα χαιρόμαστε σε λίγο καιρό στο καινούργιο και πολυσυζητημένο εστιατόριο Delta του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ταλαντούχο δίδυμο παρουσίασε, με τη σύμπραξη του executive chef του Makedonia Palace Σωτήρη Ευαγγέλου και της μπριγάδας του,μία σειρά αφαιρετικών, φυσιολατρικών πιάτων με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας. Βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων, οι δύο σεφ δημιούργησαν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.
Η κουζίνα της Σαμοθράκης είναι από τις πιο παραδοσιακές της Ελλάδας, έχοντας βέβαια και ιδιαίτερες τοπικές νοστιμιές.Δεν γνωρίζω αν η ταβέρνα "Καρυδιές" ήταν η μοναδική που έλαβε μέρος στην συγκεκριμένη διαδικασία βράβευσης ή αν συμμετείχαν και άλλες ταβέρνες ή εστιατόρια του νησιού μας, όπως και να έχει, αξίζουν συγχαρητήρια οι ιδιοκτήτες των "Καρυδιών" που κατάφεραν να καταταγεί η επιχείρηση τους στα 49 καλύτερα εστιατόρια της Πατρίδας μας, στην ίδια λίστα με τεράστιας αξίας Έλληνες Σεφ όπως οι κύριοι Λευτέρης Λαζάρου και Έκτορ Μποτρίνι. Μετά την επιτυχία των 100 καλύτερων το 2019, τώρα μπήκε στις 49. Από καρδιάς εύχομαι να φτάσει και πολύ ψηλότερα, άλλωστε έδειξε ότι το μπορεί, όταν ο μεγάλος νικητής Λευτέρης Λαζάρου και η επιχείρηση του βαθμολογήθηκαν με 16/20 και οι "Καρυδιές" μόνο 2 μονάδες πίσω 14/20.Σας ευχαριστούμε που εκπροσωπήσατε επάξια το νησί μας...!!!