Ανταποκρίθηκε η κυρία Μαρία Βερβέρη-Κράουζε, η οποία θέλησε να ευχηθεί με μία λέξη, η οποία ήταν ο "Αλληλοσεβασμός". Λέξη με πολύ μεγάλη σημασία. Μακάρι να εισακουστεί και να πιάσει τόπο.
Με τον Μανώλη Στεργίου που ήταν μαζί μου, επαινέσαμε την σημαντική λαογραφική συνεισφορά της κυρίας Βρρβέρη. Εκείνη μας αποκάλυψε το μυστικό της. Το οποίο ήταν ότι από μικρή ηλικία, σημείωνε σε διάφορα "χαρτούδια" όπως χαρακτηριστικά είπε, παράξενες ιστορίες, έθιμα, διάφορες εργασίες, αλλά εξήρε την κίνηση της μητέρας της να μην τα πετάξει, ώστε μετά από πολλά χρόνια να τα ξαναβρεί η ίδια και να σταθούν η αιτία να συγγράψει το βιβλίο της με τίτλο "Έθιμα και παραδόσεις της Σαμοθράκης".
Προέτρεψε μάλιστα τα παιδιά να κάνουν το ίδιο ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τις μητέρες τους να τα επικροτούν και να τα υποστηρίζουν, χωρίς να πετούν τίποτα από όσα κάνουν τα παιδιά τους.
Μας είπε μάλιστα ότι τόσο ο λεπτομερής εικονογραφημένος χάρτης που υπάρχει στην αρχή του βιβλίου, όσο και τα σκίτσα μέσα σε αυτό, τα έχει φτιάξει η ίδια.
Κλείσαμε με την υπόσχεση, να αφιερώσουμε μία εκπομπή στην κυρία Μαρία Βερβέρη-Κράουζε.
Εκείνη όπως κάνει κατά καιρούς μου έστειλε τον χάρτη, ένα σκίτσο της Βασιλόπιτας του 1956 και κάποια άλλα τα οποία είναι αντικείμενα που αναγράφονται μέσα στα κείμενα της. Δείτε τα: