Όπως επεσήμανε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ανάρτησή του σχετικά με τα «γενέθλια» της υπηρεσίας, «συμπληρώνουμε σήμερα δύο χρόνια από την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, μίας από τις πρώτες νέες υπηρεσίες που εντάξαμε στο gov.gr» τονίζοντας ότι «περισσότεροι από 3.200.000 συμπολίτες μας λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές με SMS στο κινητό ή με μήνυμα στο e-mail τους». Όπως προσθέτει «η άυλη συνταγογράφηση αντανακλά την προσήλωσή μας στη διαρκή ενίσχυση και διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών. Έχοντας τον πολίτη στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας, υλοποιούμε πλατφόρμες οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων».
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την άυλη συνταγόγραφηση
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την πρώτη μέρα έναρξης της εφαρμογής στις 22 Μαρτίου 2020 οι πολίτες που δήλωσαν την επιθυμία για άυλη συνταγογράφηση είχε φτάσει τους 1.546, οι άυλες συνταγές που είχαν εκδοθεί άγγιξαν τις 77, ενώ οι πρώτες άυλες συνταγές που εκτελέστηκαν έφτασαν τις 40.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη δεύτερη κιόλας μέρα ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο σύστημα εκτοξεύτηκε καταγράφοντας 7.638 πολίτες να δηλώνουν την επιθυμία για άυλη συνταγογράφηση, 4.221 αύλες συνταγές να εκδίδονται και 3.735 να εκτελούνται.
Να σημειωθεί ότι εντός της διετίας η μεγάλη έκρηξη του αριθμού όσων δήλωσαν ότι επιθυμούν την άυλη συνταγογράφηση, σημειώθηκε περίπου έναν χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, στις 27 Απριλίου 2021, με 21.395 πολίτες, ενώ οι άυλες συνταγές που εκδόθηκαν έφτασαν τις 114.505 και οι άυλες συνταγές που εκτελέστηκαν έφτασαν τις 101.410.
Τα αύλα παραπεμπτικά
Για διεύρυνση της άυλης συνταγογράφησης ώστε να συμπεριλαμβάνονται και τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων είχε κάνει λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρχικά τον Ιούλιο του 2020. Στις 18 Αυγούστου του ίδιου έτους ήταν η πρώτη μέρα που άρχισε να λειτουργεί η υπηρεσία με 1.033 πολίτες να δηλώνουν την επιθυμία για άυλα παραπεμπτικά και την ίδια μέρα να εκδίδονται 4.952 άυλα παραπεμπτικά. Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των πολιτών που ενδιαφέρονταν για τα άυλα παραπεμπτικά σημειώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021 με 24.759 πολίτες (τα άυλα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν έφτασαν τις 41.569), ενώ και η επόμενη μέρα, στις 12 Ιανουαρίου 2021 κατέγραψε την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου με 22.705 πολίτες να δηλώνουν την επιθυμία για άυλα παραπεμπτικά η έκδοση των οποίων εκείνη την ημέρα έφτασε τα 36.468. Συνολικά πάντως, από την πρώτη ημέρα (18 Αυγούστου 2020) μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 οι πολίτες που επέλεξαν τα άυλα παραπεμπτικά για τις εξετάσεις τους άγγιξαν τους 2.728. 364, ενώ τα άυλα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν έφτασαν τα 18.858.040.
Τόσο εγώ όσο και οι γονείς μου χρησιμοποιούμε την άυλη συνταγογράφηση, από τον πρώτο καιρό εφαρμογής της. Βασικά για όλους μας, εγώ την χειρίζομαι. Για τους ηλικιωμένους είναι δύσκολο να κατανοήσουν πως θα πάρουν έναν αριθμό και θα πάνε στο φαρμακείο να γεμίσουν μία σακούλα φάρμακα.
Όμως για εμάς τους νεότερους και ειδικά σε τόπους σαν τον δικό μας, υπό συνθήκες πανδημίας, σε συνδυασμό με τον μικρό και ακατάλληλο χώρο του Περιφερειακού Ιατρείου Καμαριώτισσας που στεγάζει τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Σαµοθράκης, θεωρώ ότι είναι από τα χρήσιμα εργαλεία, τόσο για εμάς όσο και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε.
Και στην συνέχεια, στην μετά πανδημίας εποχή, τα οφέλη θα είναι πολλά, όπως κερδισμένος χρόνος που οι περισσότεροι τον χάναμε από την δουλειά μας, περιβαλλοντικό όφελος μιας και ελαχιστοποιείται η χρήση χαρτιού κλπ.
Όχι πως δεν έχει αρνητικά, οτιδήποτε γίνεται έχει και θετικά και αρνητικά. Κάποια από αυτά που έχω εντοπίσει είναι, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ποσότητα που συνταγογραφείται για έναν μήνα, οπότε σε περίπτωση λάθους χρειάζεται εκ νέου επικοινωνία. Στα παραπεμπτικά έχω προσέξει ότι χρειάζεται η εκτύπωση.
Όπως προανέφερα οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ελαστικές και να μην ζητούν οριζόντια εφαρμογή μέτρων από όλους, στην συγκεκριμένη περίπτωση ευτυχώς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο γιατί θα αντιμετωπίζονταν πολλά προβλήματα κυρίως με τους ηλικιωμένους. Βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μας στις τράπεζες, με τις συναλλαγές τους...