Η πρώτη στάση του Πρωθυπουργού κατά την διαδρομή προς την ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων) ήταν το εργοτάξιο για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης.
Υπενθυμίζεται πως οι εργασίες κατασκευής της ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου και έχει σχεδιαστεί να αποσυμφορήσει τον αστικό ιστό της πόλης από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που υφίσταται λόγω λιμανιού και αεροδρομίου.
Ουσιαστικά, ο νέος Περιφερειακός αποτελεί την οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, με αφετηρία στον κλάδο του κόμβου σύνδεσης της Εγνατίας Οδού, φτάνοντας μέχρι το λιμάνι της πόλης.
Αμέσως μετά και συγκεκριμένα στις 10:15 το πρωί ο Πρωθυπουργός της χώρας βρέθηκε στην ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια της χoροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμου, παρουσία των βουλευτών του νομού, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, στελέχη της αυτοδιοίκησης σε Α & Β βαθμό αλλά και του δημάρχου της Ξάνθης και Πρόεδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ΑΕ) Μανώλη Τσέπελη.
«Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αναφερόμενος και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.
«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οποότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άλματα για να φτάσει το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων και παρατήρησε πως η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Η συγκεκριμένη μονάδα να τονιστεί ότι θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων.
Στη συνέχεια (11:20) ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο νέο κτίριο του Ιωακείμειου Γηροκομείου, δυναμικότητας 104 κλινών οπού παραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Υφυπουργός Εργασίας κα Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία μίλησε για το μεγάλο αυτό έργο, o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, οι βουλετές του Έβρου, ο Διοικητής του ΠΓΝΑ Βαγγέλης Ρούφος αλλά και το ζευγάρι Χρήστος και Ζέττα Πιρπιρή οι οποίοι ήταν υποστηρικτές και δωρητές του Γηροκομείου και προς τιμήν δόθηκε το όνομα τους στην αίθουσα εκδηλώσεων του.
Μια ώρα μετά και συγκεκριμένα στις 12:20 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μετέβη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου εκεί παρουσία των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, του προέδρου της Σερβίας, του Αμερικανού Πρέσβη, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια για την έναρξη υλοποίησης του έργου του τερματικού σταθμού του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ).
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για έργο που σηματοδοτεί τη «σύμπνοια των Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή τους σύμπλευση». Η χερσόνησός μας, όπως είπε, μπορεί να έχει τη δική της θέση στην ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της ηπείρου μας, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες. «Το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης είναι προς αυτήν την κατεύθυνση».
«Με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία, αλλά και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια, ενώ είναι έτοιμη να συμβάλει και γείτονες χώρες, όπως η Βουλγαρία», είπε ο πρωθυπουργός.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:
- Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφαλεία της χώρας.
- Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.
- Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας απο το ρωσικό Φυσικό Αέριο.
- Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.
- Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.
- Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό καθώς και βίντεο από τη live μετάδοση του e-evros.gr από τα εγκαίνια της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, βίντεο από τα εγκαίνια του νέου γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης και της εκδήλωσης εγκαινίων στο λιμάνι παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
Να ευχαριστήσω τον φίλο αναγνώστη από την Αλεξανδρούπολη Γ. Τ. που μου έστειλε μία φωτογραφία, στην οποία εμφανίζεται και ο Δήμαρχος Σαµοθράκης.
Σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός στην περιοχή μας, η παρουσία και του Δήμου Σαμοθράκης ήταν επιβεβλημένη.