Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

15 Ιουλίου, 2022

Επιστήμονες τεκμηρίωσαν ένα μέλι - "θησαυρό" στη Β-ΒΑ Σαμοθρακη - Ακούστε τον Δρ. Μελισσοκομίας Αλ. Παπαχριστοφόρου

Σε ένα hot spot φυτικής βιοποικιλότητας, όπως χαρακτηρίζεται η Σαμοθράκη, όπου απαντώνται πάνω από 1.440 είδη φυτών, δηλαδή το 23% τουλάχιστον της ελληνικής χλωρίδας, παράγεται ένα είδος μελιού και πρόπολης, που συγκαταλέγονται στα κορυφαία παγκοσμίως για τις βιολειτουργικές τους ιδιότητες.
Αυτό που εδώ και πάρα πολλά χρόνια γνώριζαν εμπειρικά οι μελισσοκόμοι του νησιού, τεκμηριώθηκε και επιστημονικά, ταξινομώντας το ανοιξιάτικο μέλι και την πρόπολη που παράγονται στη βόρεια-βορειοανατολική πλευρά της Σαμοθράκης, στα προϊόντα της μέλισσας με τα υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολικού φορτίου που έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία.
Η έρευνα που απέδειξε την ποιότητα των δύο πολύ ξεχωριστών αυτών προϊόντων, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό FOODS (https://www.mdpi.com/2304-8158/11/14/2041), και έχει την υπογραφή δύο πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Λήμνου (Εύα Ποσταλή και Παναγιώτα Περουκίδου), του Αναπληρωτή Καθηγητή Μικροβιολογίας Τροφίμων Στάθη Γκιαούρη και του Διδάκτορα Μελισσοκομίας του Α. Π. Θ., Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου.Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Παπαχριστοφόρου ανέφερε πως το συγκεκριμένο είδος μελιού και πρόπολης, στο οποίο εστίασε η επιστημονική έρευνα, παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες, την άνοιξη, σε συγκεκριμένο τμήμα του νησιού και από κυψέλες που βρίσκονται σε ένα φυσικό περιβάλλον πλούσιο από ένα είδος αγριοκουμαριάς (“ανδράκλα” σύμφωνα με τη ντόπια ονομασία), ανοιξιάτικης ερείκης και δέντρων φράξου (“φραξιό” στη Σαμοθράκη). Ο συνδυασμός αυτός είναι που δίνει μία εξαιρετικά ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιική δράση στα συγκεκριμένα προϊόντα μέλισσας, κάνοντας την επιστημονική ομάδα να μιλά για “θησαυρό”. “Την κόκκινη πρόπολη που παράγεται στη συγκεκριμένη περιοχή της Σαμοθράκης, τη βρίσκουμε συνήθως στη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Κούβα, την Κίνα και τη Νιγηρία, ποτέ όμως στην Ευρώπη”, παρατήρησε ο κ. Παπαχριστοφόρου. “Τις ιδιαίτερες ιδιότητες αυτής της πρόπολης και του συγκεκριμένου μελιού, οι μελισσοκόμοι του νησιού τις γνωρίζουν από εμπειρία, γι' αυτό, άλλωστε, δεν πουλούν το ανοιξιάτικο μέλι που παράγουν από τις κυψέλες που έχουν σε εκείνη τη μεριά της Σαμοθράκης, το κρατούν και το καταναλώνουν σαν φάρμακο όταν νιώθουν ατονία ή όταν νιώθουν ότι πρόκειται να αρρωστήσουν”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Δείγματα των δύο προϊόντων μελετήθηκαν εργαστηριακά και έδειξαν, μεταξύ άλλων εντυπωσιακών στοιχείων, ότι “το μέλι έχει σχεδόν διπλάσια δράση αναστολής του σταφυλόκοκκου απ΄ ό,τι ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος (καναμυκίνη) και η πρόπολη έχει την ίδια δράση με ένα αντιβιοτικό κατά της Λιστέρια”, εξήγησε ο κ. Παπαχριστοφόρου.
Δύο τέτοια προϊόντα, για τα οποία προς τον παρόν λίγοι γνωρίζουν την αξία τους, θα μπορούσαν να έχουν πολύ υψηλή ζήτηση στην αγορά, ωστόσο ο περιορισμένος χρόνος στον οποίο παράγονται (άνοιξη) δεν επιτρέπει μεγάλους τρύγους και “εάν έβγαιναν σε μεγάλες αγορές θα έπρεπε να πωλούνται πολύ ακριβά ως premium προϊόντα, ώστε η υψηλή τιμή να αντισταθμίζει τη μειωμένη παραγωγή και να μπορεί να είναι προσοδοφόρο για τον μελισσκοκόμο”. Η περιοχή που παράγει το συγκεκριμένο μέλι και τη συγκεκριμένη πρόπολη έχει μελισσοχωρητικότητα για περισσότερες κυψέλες από μελισσοκόμους του νησιού”, παρατήρησε επίσης ο κ. Παπαχριστοφόρου, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που θα πρέπει πρωτίστως να γίνει είναι τα προϊόντα αυτά να κατοχυρωθούν με πιστοποίηση (Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.)”. Τόνισε επίσης πως “η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι το σημείο που δεν θα υπάρχει κάτι που δεν θα γνωρίζουμε γι' αυτό το μέλι και αυτή την πρόπολη”, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ακούστε τον διδάκτορα μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου:

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr