Κεντρικός καλεσμένος της εκπομπής ο Καθηγητής Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου. Πολλά και σημαντικά, αυτά που είχε να μας πει ο καθηγητής, μετά την πρώτη φορά (24/7) που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή και κυρίως ευχάριστα.
Μας μίλησε για το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά την δημοσίευση των στοιχείων της μελέτης για το πικρόμελο Σαμοθράκης. Συγκεκριμένα τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου όσο και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κύριος Απόστολος Ξανθόπουλος αφού είδαν και εντυπωσιάστηκαν από τα στοιχεία της μελέτης, αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την διαδικασία ώστε το πικρόμελο Σαμοθράκης να γίνει προϊόν Προστευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), με ένα σχετικά μικρό (όχι ασήμαντο) ποσό των 23 χιλιάδων ευρώ.
Η διαδικασία πιστοποίησης διαρκούν συνήθως 5-6 χρόνια, επειδή όμως, όπως επισήμανε ο καθηγητής, οι μελέτες έχουν γίνει και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα, ευελπιστεί (αρκετά αισιόδοξα) πως το ερχόμενο καλοκαίρι η Σαμοθράκη θα έχει το πρώτο προίόν Π.Ο.Π. Να σημειωθεί πως όπως μας αποκάλυψε δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ούτε τα μισά από τα στοιχεία της πολυετούς μελέτης.
Εκεί όμως που εστίασε ο κύριος Παπαχριστοφόρου είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από παραγωγούς ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του πικρόμελου για την διάθεση του και κάλυψη της ζήτησης γιατί όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση τα προϊόντα Π.Ο.Π έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από τα υπόλοιπα, ιδιαίτερα με τις ιδιότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο προϊόν. Επίσης χρειάζεται ένας τοπικός φορέας διαχείρισης. Ενώ τρέχουν οι διαδικασίες για την κατασκευή συσκευαστηρίου στο νησί.
Ήδη, είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από παραγωγούς ώστε να επενδύσουν στο πικρόμελο, γιατί μέχρι στιγμής μόνο η οικογένεια Βασιλούδια το παράγει και κάποιες μικρές ποσότητες από ελάχιστους άλλους. Ενδιαφέρον όμως υπάρχει ήδη και από το Λονδίνο για προμήθεια και διάθεση στην αγγλική αγορά του πικρόμελου Σαμοθράκης.
Κοινή διαπίστωση πως αν όλα ευοδωθούν όλα τα παραπάνω θα αυξηθεί το εισόδημα των παραγωγών και του νησιού, αν αναλογιστεί κανείς ότι το φημισμένο μέλι Manuka κοστίζει 100€ το κιλό και το πικρόμελο Σαμοθράκης έχει 3 φορές ανώτερα θρεπτικά συστατικά από αυτό...
Πολύ ενδιαφέροντα και αισιόδοξα όσα μας είπε, ακούστε την συζήτηση:
Στο τέλος επικοινωνήσαμε και με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κύριο Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος μας διέθεσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του, μιας και του πρόγραμμα του ήταν ήδη επιβαρυμένο.
Ο κύριος Πέτροβιτς μας αποκάλυψε πως ξεκίνησε την θητεία του με μία προσωπική δέσμευση να γίνουν κάποια προϊόντα του Έβρου Π.Ο.Π, μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί ο ένας στόχος με το ελαιόλαδο Μάκρης και τώρα σειρά έχει το πικρόμελο Σαμοθράκης και έπεται συνέχεια...
Όταν θελήσαμε να τον συγχαρούμε για την άμεση ανταπόκριση του μας είπε πως τα συγχαρητήρια αξίζουν σε αυτούς που μόχθησαν για να φτάσει η υπόθεση μέχρι εδώ, εννοώντας τους παραγωγούς και την επιστημονική ομάδα.
Ακούστε και το ηχητικό απόσπασμα με την συζήτηση μας με τον Αντιπεριφερειάρχη:
Τα ηχητικά είναι από το samothrakiradio.gr