Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Δήμος Σαμοθράκης: Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Σαμοθράκη 14-16/4

«ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 14 ΜΕ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ Ο Δήμος Σαμοθράκης ανακοινώνει ότι οι Κινητές Μονάδες από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι στο νησί μας από την Κυριακή 14-04-2024 έως την Τρίτη 16-04-2024. …

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

29 Μαρτίου, 2023

Στα 1,5 λεπτά η κιλοβατώρα η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια Απριλίου - 5,4 λεπτά για το ΚΟΤ - Στα 24,4 εκ. ευρώ το συνολικό κόστος - Σχόλιο - Μείωση 2,25% στην κατανάλωση ρεύματος τον Φεβρουάριο – Αύξηση μεριδίου για τη ΔΕΗ - Οι "επιδόσεις" των άλλων προμηθευτών

Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανέρχεται η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια Απριλίου, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε και την έναρξη δύο ακόμα προγραμμάτων, του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και του νέου «Εξοικονομώ 2023».

Αναλυτικά, ο Υπουργός δήλωσε:

Η Κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τις επιδοτήσεις για τον μήνα Απρίλιο. 

Τους τελευταίους 20 μήνες, έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.  

Παράλληλα, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική, ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τον επόμενο – πιθανώς δύσκολο – χειμώνα. 

Είναι αλήθεια πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή τη χρονική στιγμή, βρίσκονται σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Μάλιστα, πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης. 

Ωστόσο, συνεπείς στη δέσμευσή μας, βρισκόμαστε εδώ για 20ο συνεχόμενο μήνα και προστατεύουμε αποτελεσματικά νοικοκυριά και αγρότες από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Γιατί η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο αυτό χρειαστεί. 

Τον Απρίλιο, οι καταναλωτές, μετά και τις σημερινές επιδοτήσεις, θα δουν ακόμη ποιο μειωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίου. 

Συγκεκριμένα όσον αφορά το μήνα Απρίλιο, για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

 Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. 

 Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. 

 Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 €/MWh, απορροφώντας το σύνολο σχεδόν της αύξησης. 

 Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Απρίλιο ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Θέλω να τονίσω αυτό που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επαναλάβει πολλές φορές: Η μόνη λύση για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας είναι η πράσινη μετάβαση. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους. 

Πριν λίγες ημέρες, βάλαμε σε φάση υλοποίησης δύο σπουδαία προγράμματα που εκμεταλλεύονται το άπλετο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος των πολιτών. 

  1. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά περίπου 65%. 
  2. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες. Η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να φτάσει και τα 3 χιλ. ευρώ ετησίως.  

Και δε σταματούμε εδώ. Τον επόμενο μήνα, εκκινούμε δύο ακόμα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης γιατί είναι αυτονόητο πως η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και δεν καταναλώνουμε: το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023». 

Η Κυβέρνηση μας, εγγυάται ότι θα στηρίζει αδιάλειπτα τους πολίτες όσο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτή την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.

energypress.gr

Ι. Β.: Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίου Κώστα Σκρέκα έγιναν την προηγούμενη Παρασκευή 24 Μαρτίου, οπότε και δημοσιεύτηκε το άρθρο. Εκείνη την ημέρα είχα βεβαρημένο πρόγραμμα και δεν το πρόσεξα, θέλοντας να είμαι συνεπής, δημοσιεύοντας κάθε μήνα τόσο τις τιμές που ανακοινώνουν οι πάροχοι, όσο και την επιδότηση που ανακοινώνει το ΥΠΕΝ, αναζήτησα αν έγιναν ή πότε θα γίνουν για τον Απρίλιο και διαπίστωσα ότι έγιναν. Ζήτω συγγνώμη και σας ευχαριστώ για την κατανόηση σας.

Θυμηθείτε τα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο.

Μείωση 2,25% στην κατανάλωση ρεύματος τον Φεβρουάριο – Αύξηση μεριδίου για τη ΔΕΗ - Οι "επιδόσεις" των άλλων προμηθευτών

Μειωμένη σε ετήσια βάση ήταν η κατανάλωση ρεύματος και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ, αν και η πτώση ήταν σαφώς πιο «ρηχή» έναντι του πρώτου μήνα του 2023. Έτσι, σύμφωνα με το δελτίο, ο προηγούμενος μήνας έκλεισε με πτώση κατά -2,25% στη ζήτηση στο σύστημα, έναντι του Φεβρουαρίου του 2022, εν αντιθέσει με τη βουτιά -13,78% σε ετήσια βάση, που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο. 

Πιο συγκεκριμένα, τον δεύτερο μήνα του 2023 καταναλώθηκαν στο εγχώριο σύστημα 4.069 Γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, από 4.163 Γιγαβατώρες τον Φεβρουάριο του 2022. Σε απόλυτα νούμερα, η μεγαλύτερη μείωση της ζήτηση καταγράφηκε στο δίκτυο, αγγίζοντας τις 100 Γιγαβατώρες.

Ακόμη κι αν η περικοπή των καταναλώσεων είναι μικρή σε ποσοστιαία βάση, ο Φεβρουάριος αποτελεί τον 8ο συνεχόμενο μήνα με αρνητικό πρόσημο στην εγχώρια ζήτηση για ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι υποχώρηση της κατανάλωσης καταγράφηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο Ιούλιο, ενώ συνεχίζεται όλους τους υπόλοιπους μήνες που μεσολάβησαν από τότε.

Όσον αφορά το μίγμα που κάλυψε τον Φεβρουάριο τις ανάγκες για ρεύμα, στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι ΑΠΕ με μερίδιο 41,2%. Το ποσοστό αυτό επιμερίζεται σε 24,8% για τους σταθμούς που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς και σε 16,4% για τις «πράσινες» μονάδες του δικτύου. Ακολούθησαν οι μονάδες αερίου με ποσοστό 22,5%, ενώ στην επόμενη θέση βρέθηκαν οι λιγνιτικοί σταθμοί με 15%. 

Το «καθαρό» ισοζύγιο εκροών ηλεκτρικής ενέργειας εντός και εκτός συνόρων ήταν εισαγωγικό, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το 14,4% της ζήτησης. Σε μονοψήφια ποσοστά κινήθηκε η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών σταθμών, αγγίζοντας το 7%. 

Όσον αφορά το μερίδιο των προμηθευτών στο συνολικό φορτίο εκπροσώπησης στην εγχώρια λιανική ρεύματος, τον Ιανουάριο η ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 2,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, το μερίδιό της διαμορφώθηκε σε 62,58%, από 60,08% τον Ιανουάριο του 2023.

Στην πρώτη θέση των ιδιωτών προμηθευτών παρέμεινε η Mytilineos (Protergia), με ποσοστό 7,44% από 10,53%. Ακολούθησαν οι τρεις υπόλοιποι καθετοποιημένοι Όμιλοι, ξεκινώντας από την ΗΡΩΝ με 7,03% (από 6,83%) και την Elpedison με 5,91% (από 6,02%).

Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η NRG με 4,82% (από 4,55%), η Αέριο Αττικής με 2,78% (από 2,66%), η ZeniΘ με 2,23% (από 2,17%), η Watt & Volt με 2,09% (από 2,06%) και η Volterra με 1,81% (από 1,8%). Οι υπόλοιποι πάροχοι συγκέντρωσαν στο σύνολό τους μερίδιο 3,3%.

energypress.gr

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr