Εδώ και πολλά χρόνια, κάποιες δεκαετίες θα έλεγα στην παγκόσμια, ευρωπαϊκή, αλλά και ελληνική πολιτική σκηνή έχουν παρουσία διάφορα κόμματα ή πολιτικοί σχηματισμοί, που έχουν ως ιδεολογία την οικολογία και το περιβάλλον. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες οι "Πράσινοι" μετέχουν και σε κυβερνητικά σχήματα. Στην Ελλάδα κάποια στιγμή είχαν μία άνοδο, σίγουρα είχαμε ευρωβουλευτές και αν δεν με απατά η μνήμη μου και βουλευτές. Αλλά και το οικολογικό κίνημα, (όπως τα περισσότερα στην Ελλάδα) διασπάστηκε σε αρκετά κομμάτια...
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
Πολιτικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν:
Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, οικοφεμινιστικό qυίνιμα Κύκλος
Συμμαχία για σύγχρονες, βιώσιμες, οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές απαντήσεις, με αλληλεγγύη και σεβασμό σε ανθρώπους, φύση και ζώα, σε μια πράσινη και ομόσπονδη Ευρώπη
Τα κόμματα και κινήσεις που υπογράφουμε, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με φιλοδοξία και δέσμευση να είμαστε χρήσιμοι και χρήσιμες στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, σχέδιο και όραμα. Είμαστε ενεργοί πολίτες με σημαντική κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, αυτόνομοι από σκοπιμότητες και συμφέροντα, υπέρμαχοι των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την καθημερινότητα, τις συνειδήσεις και την πολιτική. Είμαστε αντίθετοι με τις κυρίαρχες πολιτικές και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό μοντέλο που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην άμεση ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων με αύξηση του βιοτικού επιπέδου αλλά και σε ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες διεξόδους για τη φύση και τα ζώα, την κοινωνία, τον πλανήτη, στη βάση της αειφορία.
Ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα και ο κόσμος δεν είχαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τόσες επείγουσες και αλληλένδετες κρίσεις:
- Μετά από την πολύχρονη οικονομική καθίζηση, την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση και κερδοσκοπία και την πολεμική ένταση, μεγάλο τμήμα των πολιτών βουλιάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενώ οι ανισότητες είναι πολύ βαθιές και πρέπει να μειωθούν. Η ακρίβεια ακόμη και στα βασικά αγαθά οδηγεί τους πολλούς σε αδιέξοδο. Οικογένειες εργαζόμενων ζουν σε φτώχεια. Η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, είναι εκρηκτική και έχει οδηγήσει σε νέο κύμα μετανάστευσης. Ταυτόχρονα ερημώνει η μισή χώρα (ορεινές περιοχές και μη τουριστικά νησιά) από ενεργό πληθυσμό και οικονομικές δραστηριότητες,
- Όμως, η κοινωνική και οικονομική κρίση, και η αντιμετώπισή τους συνδέονται με την κλιματική και οικολογική κρίση και πρέπει οι λύσεις να είναι συνεκτικές. Η κλιματική κρίση εξελίσσεται ανεμπόδιστα. Τα χρονικά περιθώρια για να την τιθασεύσουμε ολοένα στενεύουν. Τα κατεστημένα κόμματα μιλούν για το κλίμα ενώ επιμένουν στα ορυκτά καύσιμα και τις εξορύξεις. Η υπερθέρμανση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται με μεγάλες κοινωνικές αναστατώσεις και βαρύ οικονομικό κόστος, που καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία να σώσουμε τον πολιτισμό μας. Εάν συνεχίσουμε στον δρόμο της κλιματικής αμεριμνησίας, τα παιδιά θα μάχονται για την επιβίωσή τους και τα εγγόνια μας για την ίδια τη ζωή τους.
- Τα μέτωπα της πανδημίας του είναι ακόμη ανοιχτά, το ΕΣΥ αποδυναμωμένο, το κόστος σε ζωές από τα βαρύτερα αναλογικά στον αναπτυγμένο κόσμο. Η υγεία των ανθρώπων παραμένει ουσιαστικό προνόμιο των πλουσιότερων. Οι πιο ευάλωτοι έχουν χειρότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Χρειαζόμαστε μια ενιαία προσέγγιση της υγείας, των ανθρώπων, της φύσης, των ζώων και των οικοσυστημάτων. Το σύστημα υγείας δεν ανταποκρίνεται και δεν είναι ανθεκτικό στις κοινωνικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Η εισβολή της ανθρώπινης δραστηριότητας στην άγρια φύση ευνοεί την πιθανότητα εμφάνισης νέων, πιο μεταδοτικών και θανατηφόρων ασθενειών.
- Η ελληνική οικονομία βρίθει από στρεβλώσεις: βασισμένη υπέρμετρα στην κατανάλωση και τον μαζικό τουρισμό και με χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας στους υπόλοιπους τομείς, με τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης και πράσινων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, μικρή εισχώρηση τεχνολογιών που θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας, έλλειψη διαφάνειας και ανταγωνισμού στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, και η ανεργία των νέων παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
- Η εκπαίδευση είναι ασύνδετη με τις ανάγκες μιας βιώσιμης και παραγωγικής οικονομίας και κοινωνίας, το δημόσιο σχολείο υποβαθμισμένο, η τεχνική εκπαίδευση είναι παραμελημένη, η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο δυσβάσταχτη οικονομικά για μικρομεσαία στρώματα και σχεδόν απρόσιτη για τους φτωχούς πολίτες. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να εφοδιάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες με τις γνωστικές και συναισθηματικές ικανότητες που απαιτούν οι σύγχρονες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, όπως και τεχνικές ικανότητες, ειδικά σε θέματα νέων και πράσινων τεχνολογιών. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η εκπαίδευση για το κλίμα, η αειφορία πρέπει να διαπερνούν όλη την εκπαιδευτική διαδικασία και τις υποδομές.
- Η δημόσια διοίκηση είναι αναποτελεσματική, γραφειοκρατική και σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής. Η ψηφιοποίηση πρέπει να είναι ουσιαστικά καινοτόμα, να οδηγεί στη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο τα φυσικά οικοσυστήματα καταπατούνται, ζούμε ήδη μια 6η μαζική εξαφάνιση ειδών ενώ φτάνουμε σε οριακή δυνατότητα πρόσβασης σε βασικές πρώτες ύλες, κρίσιμες για το σημερινό οικονομικό μοντέλο. Η στάση του ανθρώπου προς τα ζώα χρειάζεται ριζική αλλαγή, τόσο για τα ζώα, τη φύση, αλλά και για τους ανθρώπους. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η αυτοκτονική εκστρατεία των ανθρώπων κατά της φύσης πρέπει να σταματήσει.
- Στην Ευρώπη επέστρεψε ο πόλεμος και οι βίαιες προσαρτήσεις εδαφών, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η απειλή του πυρηνικού πολέμου αναδύθηκε ξανά. Η ενεργειακή εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, αλλά και η πρόσβαση στα τρόφιμα, χρησιμοποιούνται ως όπλα πολέμου. Η κούρσα των εξοπλισμών δεν θα οδηγήσει στην ειρήνη και την ευημερία αλλά σε μια ανασφάλεια με περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες. Ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί για επικίνδυνους ανταγωνισμούς για εξορύξεις υδρογονανθράκων έχουμε ανάγκη από μια Πράσινη Συμφωνία προς όφελος όλων των κοινωνιών και του μεσογειακού περιβάλλοντος.
- Όσο οι κυβερνήσεις φαίνονται απρόθυμες ή ανίκανες να προστατεύσουν αποτελεσματικά την κοινωνική συνοχή, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για άνοδο της ακροδεξιάς, συρρίκνωση της δημοκρατίας και ενίσχυση του αυταρχισμού. Φαινόμενα όπως οι υποκλοπές, ο έλεγχος των ΜΜΕ, οι απειλές και διώξεις (SLAPPS) εναντίον δημοσιογράφων και πολιτών που υπερασπίζονται τη διαφάνεια, οι αντισυνταγματικοί νόμοι σε βάρος των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος επιβάλλουν την εγρήγορσή μας.
- Υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία για μονιμότερους περιορισμούς δημοκρατικών διαδικασιών και ελευθεριών, για παράκαμψη της λειτουργίας δημοκρατικών οργάνων (συχνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου), τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης αλλά και για τις αποκαλύψεις για εκτεταμένες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με κακόβουλα λογισμικά και άλλους μηχανισμούς.
- Τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων απέχουν πολύ από το να γίνονται σεβαστά. Η βία κατά των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία, οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες, η κακοποίηση και η έκθεση παιδιών σε σεξουαλική κακοποίηση χρειάζεται να καταπολεμηθούν με θεσμικές αλλαγές και ενεργοποίηση της κοινωνίας. Χρειάζονται νέοι αγώνες για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα, την ενσωμάτωση του φύλου σε κάθε πολιτική, για την αξιοπρέπεια όλων, ανεξάρτητα από κοινωνική-οικονομική κατάσταση, φυλή, θρήσκευμα, ταυτότητα φύλου, ερωτικό προσανατολισμό, αναπηρία κ.ά.
- Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στηρίζεται στο δόγμα της αποτροπής, χωρίς μέριμνα για ουσιώδεις πολιτικές ένταξης, με καταγγελίες, από ανθρωπιστικές οργανώσεις, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Η μετανάστευση και οι μετακινήσεις προσφύγων θα εντείνονται όσο η φτώχεια, οι πόλεμοι και η κλιματική κρίση αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Απαιτούνται ολιστικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείρισή τους και πολιτικές κοινωνικής και επαγγελματικής τους ένταξης. Να καθιερώσουμε νόμιμους διαύλους εισόδου όσων εισέρχονται στην ΕΕ με αναλογική κατανομή τους σε όλα τα κράτη μέλη. Να ακυρωθούν στην πράξη τα κυκλώματα διακινητών και όσα οδηγούν στο θάνατο απελπισμένους ανθρώπους.
- Έχουμε ευθύνη στις επόμενες γενιές. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύουμε σήμερα το μέλλον των παιδιών μας, των επόμενων γενεών, μεταφέροντας τους μόνο βάρη και οικολογικά, κλιματικά, δημοσιονομικά και κοινωνικά χρέη.
Όλα αυτά έχουν αφετηρία σε μακροχρόνιες αδιέξοδες πολιτικές, που χρειάζονται επειγόντως ριζική αλλαγή. Σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τα πράσινα κόμματα έχουν έγκαιρα προειδοποιήσει και αγωνιστεί:
- Για αποτελεσματικές πολιτικές ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης, με βασικούς άξονες την κλιματική δικαιοσύνη και την έγκαιρη απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή φτώχεια, με μοντέλα εξοικονόμησης και δίκαιης μετάβασης στις ΑΠΕ που βασίζονται στην αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
- Για τον τερματισμό της καταπάτησης των φυσικών οικοσυστημάτων,
- Για την ουσιαστική προστασία της της δημόσιας υγείας και εμπέδωση εναλλακτικών, υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής, με έγκαιρη πρόληψη στις αιτίες (και) των «υποκείμενων νοσημάτων», που τόσες ζωές κόστισαν στην πανδημία.
- Για οικολογικά και κοινωνικά όρια στην παγκοσμιοποίηση και την ανεξέλεγκτη επέκταση των μακρινών εφοδιαστικών αλυσίδων.
- Για πολιτικές περιορισμού ή κατάργησης της γούνας και του κυνηγιού, υπέρ ενός φυτοφαγικού και υγιεινού διατροφικού προτύπου και για συμπονετική διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
- Για «περισσότερη Ευρώπη», με κοινές πανευρωπαϊκές απαντήσεις στα μεγάλα κρίσιμα ζητήματα: για βιώσιμη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και αλληλεγγύη στον ευρωπαϊκό Νότο κατά την κρίση του χρέους, για τερματισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, για στήριξη της εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του Κράτους Δικαίου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και των αυταρχικών κυβερνήσεων. Για μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
- Για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη θεσμική ενίσχυση της διαφάνειας, ως διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των πελατειακών σχέσεων.
Πέραν της Πολιτικής Οικολογίας, την τελευταία δεκαετία έχουν αναδυθεί και μια σειρά από νέα πανευρωπαϊκά πολιτικά ρεύματα με παράλληλους στόχους:
- Το Πειρατικό Κίνημα, με έμφαση στη διαφάνεια, την ελευθερία της πληροφορίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα,
- Το ρεύμα της Πολιτικής Φιλοζωίας, με προτεραιότητες τον τερματισμό κάθε βάρβαρης μεταχείρισης των ζώων, του κυνηγιού και της γούνας, τη δραστική μείωση της κατανάλωσης κρέατος, τη φυτοφαγική μετάβαση, τη στείρωση/τσιπάρισμα στα αδέσποτα,
- Το πανευρωπαϊκό, πραγματιστικό και προοδευτικό κίνημα Volt Europa, με έμφαση στο ομοσπονδιακό όραμα για μια δημοκρατική, οικολογική, κοινωνική και οικονομικά ισχυρή Ομοσπονδιακή Ευρώπη και τις μεγάλες θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που τόση ανάγκη έχει η χώρα μας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήδη οι δυνάμεις αυτές συμπορεύονται σε μεγάλο βαθμό, με επιτυχία, στην πολιτική ομάδα των Πράσινων/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή προοδευτικά φόρα διαλόγου.
Η συμπόρευση αυτή αφορά και τη δική μας χώρα, όπου οι αντίστοιχες πολιτικές προτάσεις είναι ανάγκη να βγουν επειγόντως στο προσκήνιο: αυτόνομα, διακριτά, δυνατά. Κανένα από τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα, άλλωστε, δεν μπόρεσε να ενσωματώσει τις πράσινες προτάσεις και αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις τους. Το μεγάλο πολιτικό κενό στη σημερινή Ελλάδα είναι η απουσία των Πράσινων Προτάσεων, των μόνων που μπορούν να ενισχύσουν την Κοινωνική Ισότητα, που προσφέρουν Βιωσιμότητα στην Ειρήνη, την Ευημερία και την Ελευθερία, που προασπίζουν την Κοινή Ευημερία ανθρώπων, ζώων και φύσης.
Η Ελλάδα οφείλει να οικοδομήσει βιώσιμες απαντήσεις για να προστατεύσει αποτελεσματικά την κοινωνία και το μέλλον της. Χρειαζόμαστε προτάσεις που να αντιμετωπίζουν ταυτοχρόνως τις διάφορες αλληλένδετες κρίσεις (κλιματική, οικολογική, υγειονομική, προσφυγική, κοινωνική, δημοκρατίας), τη στρεβλή αγορά και τις κοινωνικές ανισορροπίες.
Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να δώσει μόνη της πλήρεις απαντήσεις. Γι’ αυτό, στο κοινό μας πρόγραμμα δίνουμε έμφαση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά και στην Πράσινη Ατζέντα: ιδιαίτερα στη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τη χρήση της ως μοχλό προόδου, με συνολικές προτάσεις που είναι προς όφελος της κοινωνίας.
Προχωράμε στη συγκρότηση μιας πολύμορφης και δυναμικής συμμαχίας:
– Για να αλλάξουμε τις πολιτικές στις κοινότητες, την πατρίδα και τον κόσμο μας!
– Για να είμαστε η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή!
– Για να ανανεώσουμε τη δημοκρατία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο!
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μέσα από τη συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ.
Απευθύνουμε πρόσκληση σε όσες και όσους συμμερίζονται τις πολιτικές μας αρχές και θέσεις, για να συμπορευτούμε σε ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα για τη φύση και την κοινωνία.
Οι συν-επικεφαλής μας
Βασιλική Γραμματικογιάννη
Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία και Οικονομικά. Η καριέρα της ως δημοσιογράφου ξεκίνησε το 1987 από το περιοδικό ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, εφημερίδες και sites. Τη δεκαετία του ’90 (την εποχή των μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων) ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Αρκετοί παράλληλοι επαγγελματικοί κύκλοι έκλεισαν το 2009 με την “ενηλικίωση” της μετά το θάνατο του πατέρα της. Τότε αποφάσισε να κάνει τις ανησυχίες της για το περιβάλλον επάγγελμα και το 2010 στήνει τη στήλη ECOVOICE στην ATHENS VOICE.
Το 2016 ξεκινά το website europepolis.com με περιβαλλοντικά και ευρωπαϊκά θέματα.
Σήμερα συνεργάζεται και με την έκδοση του Σαββατοκύριακου της Εφημερίδας των Συντακτών.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Τμήμα του Ινστιτούτου Γκαίτε και καλύπτει δημοσιογραφικά πανευρωπαϊκές πολιτιστικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου, που αφορούν το Μετασχηματισμό της Κοινωνίας μέσω της τέχνης. Για τον κοινωνικό μετασχηματισμό μέσω της τέχνης παρακολούθησε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρηνανίας Βεστφαλίας (της περιοχής εκείνης της Γερμανίας που η κύρια οικονομική δραστηριότητα βασιζόταν στις εξορύξεις άνθρακα και είναι η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη που έκανε τη μετάβαση) και έκτοτε συμμετέχει ως απόφοιτος στο Διεθνές Δίκτυο του προγράμματος https://synergize.nrw-kultur-international.de/alumni
Έχει παρακολουθήσει πολλά περιβαλλοντικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων για τη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για την σπατάλη των τροφίμων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και πολλά άλλα.
Συμμετέχει στο ετήσιο δημοσιογραφικό σεμινάριο που οργανώνει η European Economic and Social Commitee, ενώ έχει υπάρξει και ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Καλεσμένη της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, έχει μιλήσει για την ελληνική βιοποικιλότητα και για τους κινδύνους που διατρέχει τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τις περιορισμένες πολιτικές προστασίας της.
Είναι η μοναδική Ελληνίδα δημοσιογράφος περιβαλλοντικών θεμάτων που προσκάλεσε ο ΟΗΕ στη Σύνοδο Κορυφής το 2015 όπου παρουσιάστηκαν οι 17 παγκόσμιοι στόχοι βιωσιμότητας, γνωστοί ως Sustainable Development Goals, ενώ επρόκειτο για τη Σύνοδο που έβαλε τις βάσεις για να επιτευχθεί τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η Συμφωνία του Παρισιού.
Παρακολουθεί και καλύπτει δημοσιογραφικά τις παγκόσμιες συνόδους για το κλίμα γνωστές ως COP.
Για την δημοσιογραφική της δουλειά στο περιβάλλον έχει τιμηθεί με δυο δημοσιογραφικές διακρίσεις. Το 2014 με το βραβείο “ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ” προτεινόμενη από το αναγνωστικό κοινό και το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για τη συνεισφορά της στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Διατηρεί άψογες σχέσεις με τους συναδέλφους της -σε ένα επάγγελμα άκρως ανταγωνιστικό- και είναι πολύ συχνά προσκεκλημένη τους σε ότι αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα.
Λατρεύει το κολύμπι και τα ταξίδια -εσχάτως και την οικοψυχολογία- ενώ με την πολιτική ασχολήθηκε μόλις το 2019 με την κάθοδο της στις ευρωεκλογές με τους Πράσινους Αλληλεγγύη. Ωστόσο επειδή πολιτική είναι η ίδια η ζωή θεωρεί ότι ασχολείται με την πολιτική σε όλη της τη ζωή.
Δομήνικος Κυριάκος Χρυσίδης
Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής. Μιας πολιτικής διαφορετικής από τη σημερινή, που η ποιότητα ζωής του ανθρώπου και η προστασία του πλανήτη πάνε μαζί, και είναι μαζί πρώτα στο τραπέζι της άσκησης πολιτικής, αδιαχώριστα, δυναμικά. Σε μια πολιτική που θα ανανεώσει και εκσυγχρονίσει θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά την Ελλάδα. Σε μια πολιτική που δίνει έμφαση στην πρόληψη, στη φροντίδα, που προωθεί μια ανοιχτή κοινωνία, που αντιπαλεύει τη φτωχοποίηση και τη φυγή των νέων. Σε μια πολιτική που θέτει τις βάσεις για μια άλλη οικονομία – μοχλό προόδου για όλ@, που αμείβει ίσα για αντίστοιχη προσπάθεια, που φορολογεί δίκαια, που βάζει την ηθική στο επίκεντρο της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, που στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα, όσο γίνεται πιο γρήγορα, και παράλληλα σέβεται και προστατεύει τη βιοποικιλότητα. Αυτά μόνο μέσα από δύο χρώματα μπορούν να εκφραστούν, το πράσινο και το μωβ.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Από το 2014 ζω μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας, και εργάζομαι ως σύμβουλος διεθνούς ανάπτυξης. Ειδικεύομαι στις αναπτυξιακές πολιτικές της ΕΕ σε τρίτες χώρες και κυρίως στο νότο της Μεσογείου, στην υλοποίηση και αξιολόγηση δημοσίων πολιτικών και προγραμμάτων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το 2020 εξελέγην Συντονιστής της Περιφερειακής Οργάνωσης Εξωτερικού των Οικολόγων Πράσινων, ενώ από το 2021 είμαι Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων – Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και Οργανωτικός Γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πράσινων. Παράλληλα, είμαι ενεργό μέλος του Βελγικού Γαλλόφωνου Πράσινου Κόμματος Ecolo, όπου και διατελώ χρέη Εκπροσώπου στο Δήμο Έτερμπεεκ- Βρυξελλών σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικής στέγασης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
• 2019, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους-Αλληλεγγύη. Συμμετοχή ως ανεξάρτητος. Κύριες θεματικές δράσεων: Eυρώπη και Ελλάδα, κοινωνική πολιτική και πολιτική νεολαίας, τεχνολογία και ηθική, ισότητα.
• 2019 – 2020, Ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας Πράσινοι, για προσπάθειες ένωσης του πράσινου χώρου στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία που μετά την αποχώρηση μου ίδρυσε το κόμμα «Πράσινοι».
• 2020 – 2021, Μέλος των Οικολόγων Πράσινων και Συντονιστής της νεοσυσταθείσας Περιφερειακής Οργάνωσης Εξωτερικού/Διασποράς. Εκλέχθηκα Εκπρόσωπος των ΟΠ στο Μεσογειακό Δίκτυο των Ευρωπαίων Πράσινων. Κύριες θεματικές δράσεων: Eυρώπη και Ελλάδα, κοινωνική πολιτική, παιδεία, ισότητα, κλίμα και ενέργεια.
• 2021 – 2023, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των ΟΠ- Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων. Εκλέχθηκα Οργανωτικός Γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πράσινων. Κύριες θεματικές δράσεων: Eυρώπη και Ελλάδα, κοινωνική πολιτική, παιδεία και πολιτισμός, ισότητα, γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ, κλίμα και ενέργεια, βιώσιμος τουρισμός, βιώσιμη μετακίνηση.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
• Από το 2014 εργάζομαι στις Βρυξέλλες, στη διαχείριση προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης, δημοσιονομικών αλλαγών και αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών (βιώσιμης ανάπτυξης, διακυβέρνησης και κλίματος, διασυνοριακής συνεργασίας, ισότητας των φύλων και κοινωνικής πολιτικής ευρύτερα), σε υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, και σε χώρες που γειτονεύουν με την ΕΕ, με έμφαση στη Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο.
• Από το 2017, από τη θέση του Επικεφαλής Προγραμμάτων, και από το 2021 ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κοινωφελές ίδρυμα Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS), βοηθώ σε δράσεις που στοχεύουν στην εδραίωση ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομίας και ενός συστήματος κοινωνικής δικαιοσύνης στα πλαίσια της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για μένα στο λογαριασμό μου LinkedIn
https://be.linkedin.com/in/chrysidis
ΣΠΟΥΔΕΣ
• 2017 – 2019, Vrije Universiteit Brussel, Βρυξέλλες. Master of Science in European Integration and Development – Economy stream. Research thesis: Integrating sustainable development into EU development assistance (Ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στις πολιτικές αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ).
• 2009 – 2013, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή. Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης – κατεύθυνση Κοινωνική Πολιτική και Διοίκηση.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
• 2016 – 2020, ΜΚΟ Plan International Belgium. Από τη θέση Ambassador Volunteer ενημέρωσα και εκπαίδευσα παιδιά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κυρίως βοήθησα στην προώθηση της ενεργό συμμετοχής των ανδρών στον αγώνα για την ισότητα των φύλων.
• 2014 – 2016, μη-κερδοσκοπική οργάνωση Ευρωπαϊκός Δήμος. Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα συνέβαλα στη συζήτηση καίριων ζητημάτων γύρω από την Ελλάδα και την ΕΕ, ταυτότητας και κοσμοπολιτισμού, καθώς και σε καμπάνιες επικοινωνίας για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων αποδήμων.
• 2011 – 2015, Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές (JEF) Ελλάδος. Ως επανιδρυτής των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (JEF) Κομότηνης (2011-2013), συμμετείχα ενεργά στη δημιουργία μιας δυναμικής ομάδας φέρνοντας ζητήματα της ΕΕ στην πρώτη γραμμή των τοπικών δράσεων και ειδήσεων, ενόψει της έντονης αμφισβήτησης των Ευρωπαϊκών Θεσμών με την απαρχή της οικονομικής κρίσης το 2008. Συνέχισα να υπερασπίζομαι το «όραμα» μιας ισχυρής Ευρώπης ως Γενικός Γραμματέας (2013-2015) και ως Επίτιμος Αντιπρόεδρος (2016-2018) της JEF Ελλάδος.
• 2009 – 2013, Europe Direct Koμοτηνής. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών, ως Εθελοντής και Συντονιστής Εθελοντών του Κέντρου Νέων του Δήμου Κομοτηνής (2009-2013), αλλά και ως στέλεχος του Europe Direct Koμοτηνής (2012-2013) ανέλαβα τη διοργάνωση εκστρατειών για τη πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας, προσβασιμότητας και αναπηρίας, το κλίμα και το περιβάλλον, και την κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη.
Υποψήφιοι (μέχρι στιγμής) στον Έβρο
- Βουρδόγλου Δημήτρης, εργατοτεχνίτης, βίγκαν ακτιβιστής
- Παπακωνσταντίνου Κώστας, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος και επί πολλά χρόνια ενεργό μέλος Περιβαλλοντικών οργανώσεων