Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

16 Νοεμβρίου, 2023

Έβρος: Μη αναστρέψιμη η δημογραφική κατάρρευση σε περιοχές του νομού - Σαμοθράκη: 1 γέννηση ανά 1,8 θανάτους - Σχόλιο

«Μη αναστρέψιμη» κρίνεται η δημογραφική κατάσταση για αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και δημοτικές ενότητες του νομού Έβρου. Τελευταία δημοσιευμένη ανάλυση των «Δημογραφικών Νέων», που επιμελούνται οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης και Βασίλης Παππάς, αποτυπώνει τις περιοχές που φαίνεται ότι δεν θα έχουν “αύριο”, καθώς τα φυσικά ισοζύγια γεννήσεων/θανάτων που παρουσιάζουν,
μαζί με τη γερασμένη ηλικιακή σύνθεση του εναπομείναντα πληθυσμού τους, δεν αφήνουν περιθώρια για πρόβλεψη παρουσίας μόνιμων κατοίκων μετά από 20-30 χρόνια. Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες στα «Δημογραφικά Νέα» αφορούν την εξαετία από το 2014 έως και το 2019, δηλαδή την προ-covid περίοδο, και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι για τις περιοχές που «αδειάζουν» από ζωή, η κατάσταση από το 2019 και μετά, έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος “Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), ανέφερε πως «και οι εθνικοί μέσοι όροι δεν είναι αισιόδοξοι, για ορισμένες γεωγραφικές ενότητες της χώρας όμως, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα». Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με οριζόντια μέτρα, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν μία σειρά ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και όχι μόνον οι βασικές συνιστώσες», που είναι η γονιμότητα, η θνησιμότητα, η εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση. «Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και σίγουρα δεν είναι της τελευταίας δεκαετίας της κρίσης, αλλά το αποτέλεσμα των πολιτικών μεταπολεμικά, από τις οποίες έλειπαν οι προβλέψεις της περιφερειακής ανάπτυξης και οι δημογραφικές πολιτικές». Όπως σημείωσε ο κ. Κοτζαμάνης, «τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί μας άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά», τόνισε ωστόσο ότι «τα μέτρα που έχουν παρθεί, όχι μόνο επειδή είναι οριζόντια αλλά και επειδή είναι αποσπασματικά και επιδοματικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικά, και σίγουρα δεν αντιστοιχούν σε αυτά που θα έπρεπε να γίνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ισοπεδώνουμε όσα έγιναν».
Στον Έβρο, βάσει των μέσων όρων της εξαετίας (2014-2019), το υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων για την περίοδο 2014-2019 είχε η δημοτική ενότητα Τριγώνου, όπου η αντιστοιχία ήταν 1 / 18,5.
Ακολουθούν:
Δημοτική Ενότητα Μεταξάδων: 1 / 12
Δημοτική Ενότητα Κυπρίνου: 1 / 9
Δημοτική Ενότητα Βύσσας: 1 / 6,4
Δημοτική Ενότητα Ορφέα: 1 / 4
Δημοτική Ενότητα Τυχερού: 1 / 3,6
Δημοτική Ενότητα Σουφλίου: 1 / 3
Δημοτική Ενότητα Φερών: 1 / 2,7
Δημοτική Ενότητα Διδυμοτείχου: 1 / 2
Δήμος Σαμοθράκης: 1 / 1,8
Δημοτική Ενότητα Ορεστιάδας: 1 / 1,25
Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης: 1 / 1
Όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία, τα φυσικά ισοζύγια φαίνεται να «συγκρατιούνται» κάπως σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, χωρίς ωστόσο να αποτυπώνονται τάσεις αύξησης του πληθυσμού, ακόμα και στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του νομού. Επιπλέον, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως και στις δύο, ο πληθυσμός δεν ανανεώνεται από… νέες αφίξεις κατοίκων που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά, εάν παρουσιάζουν κάποια σταθερότητα ή πιθανόν και ελαφρά αύξηση στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, αυτή οφείλεται στις μετακινήσεις κατοίκων οικισμών στα πλησιέστερα αστικά κέντρα ή κατοίκων του βορείου Έβρου που «κατεβαίνουν» για μόνιμη εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη.
Συνέντευξη: Βασίλης Πρεμίδης
Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου
Ακούστε τον καθηγητή Δημογραφίας, Βασίλη Κοτζαμάνη:

Ι. Β.: Σίγουρα το θέμα του δημογραφικού προβλήματος είναι ΤΕ-ΡΑ-ΣΤΙ-Ο.-
Αλλά επιβάλλεται η επίλυση του να μην βασιστεί μόνο στην υπογεννητικότητα και την γήρανση του πληθυσμού, αλλά και στην παραμονή και επιστροφή πληθυσμού στις παραμεθόριες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Καθώς επίσης και να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την αύξηση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.-

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr