Αίρεται από τον Ιανουάριο του 2025 η υποχρέωση των προμηθευτών να παρέχουν στους νέους τους πελάτες πράσινα τιμολόγια, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει κάτι για τους υφιστάμενους. Όσοι έχουν πράσινο τιμολόγιο, κοντά στα 5 εκατομμύρια, μπορούν κάλλιστα να παραμείνουν σε αυτό, για όσο καιρό θέλουν, εφόσον το επιθυμούν.
Στη περίπτωση του διζωνικού τιμολογίου, αυτού που θα αντικαταστήσει το νυκτερινό, για τις μεν εργάσιμες ημέρες θα αφορά μια ζώνη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ωστόσο για τα Σαββατοκύριακα, οι ώρες ισχύος του θα πολλαπλασιάζονται. Οι 4-5 ώρες του «μεσημεριανού» τιμολόγιου κατά τις καθημερινές θα γίνονται π.χ. 10-12 τα Σαββατοκύριακα, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει εκεί όπου η ζήτηση και οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα, όσο το δυνατόν πιο μεγάλα φορτία.
Στα παραπάνω συνοψίζονται μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία του ολιστικού σχεδίου του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές από 1ης/1/2025 στα τιμολόγια, που σύμφωνα με τις πληροφορίες «κλείδωσε» τα τελευταία 24ωρα, περιλαμβάνει τη καθιέρωση των δυναμικών- πορτοκαλί, μαζί με κατευθύνσεις για αύξηση των μπλε σταθερών και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη σε συνέντευξη Τύπου τις προσεχείς εβδομάδες.
Εκρεμμεί ακόμη να κλειδώσει η ακριβής ζώνης ισχύος των μεσημεριανών τιμολογίων που θα προκύψει από τη προσεκτική αξιολόγηση των καταναλώσεων, η οποία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.
Πόσα εκατομμύρια είναι πρωί, μεσημέρι στο σπίτι
Κλειδί για τις ασκήσεις, τις παραλλαγές και τα σενάρια που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΥΠΕΝ, προτού καταλήξει στο τελικό σχέδιο ήταν τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των μη απασχολούμενων στο σύνολο του πληθυσμού. Είναι αυτά που καταγράφονται κάθε μήνα από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε σύνολο 10,4 εκατομμυρίων, οι απασχολούμενοι είναι κοντά στα 4,3 εκατομμύρια, τα παιδιά (0-15 ετών) 1,4 εκατομμύρια και οι μη απασχολούμενοι γύρω στα 5 εκατομμύρια. Σε επίπεδο νοικοκυριών που βρίσκονται τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες στο σπίτι, το τελικό νούμερο εκτιμάται ότι είναι ακόμη ψηλότερο. Διότι στους απασχολούμενους συγκαταλέγονται όσοι δουλεύουν με τηλεργασία, ένας αυξανόμενος αριθμός καθώς όλο και περισσότεροι επιλέγουν την εξ αποστάσεως απασχόληση, τα άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι επίσης έχουν ευέλικτο ωράριο και οι αγρότες.
Η αριθμητική, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, βγάζει το εντυπωσιακό νούμερο των 6 περίπου εκατομμυρίων πολιτών που τα πρωινά και τα μεσημέρια βρίσκονται στο σπίτι, ξοδεύουν ενέργεια για κάθε είδους ανάγκη, κάνουν χρήση ενεργοβόρων συσκευών και εν ολίγοις αποτελούν ένα τεράστιο πεδίο εφαρμογής για τα διζωνικά τιμολόγια.
1,2 ενεργοί μετρητές και 400.000 ανενεργοί
Απ’ όλη αυτή τη δεξαμενή, χρήση των διζωνικών τιμολογίων θα κάνουν καταρχήν οι περίπου 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές με συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής), οι οποίοι σήμερα έχουν νυκτερινό τιμολόγιο και είναι όλοι πελάτες της ΔΕΗ. Είναι ο μοναδικός πάροχος που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο. Έκτος όμως από αυτούς υπάρχουν και 400.000 ανενεργοί μετρητές διπλής εγγραφής, πολλοί εκ των οποίων πιθανότατα να ενεργοποιηθούν όταν γίνουν γνωστά τα νέα μεσημεριανά τιμολόγια. Σε αυτούς τους πελάτες εκτιμάται ότι θα εστιάσει καταρχήν ο ανταγωνισμός των παρόχων, όπως λένε πηγές της αγοράς, αυτούς θα διεκδικήσουν.
Πώς θα επηρεάσει τις τιμές
Στο ερώτημα πώς θα αποτυπωθεί στις τελικές τιμές που είναι και το ζητούμενο όλη αυτή η δομική παρέμβαση, αφού συνεπάγεται αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών, η εκτίμηση πηγών του ΥΠΕΝ είναι ότι η Οριακή Τιμή στο χρηματιστήριο θα επηρεαστεί πτωτικά.
Καταρχήν, γιατί η μετατόπιση μεγάλων καταναλώσεων από τα βράδια στα μεσημέρια θα μειώσει εκείνες τις ώρες τη τιμή της DAM, αφού θα υποχωρήσει η ζήτηση για ενέργεια μετά τις 20.00, όπου οι τιμές καθορίζονται από το ακριβό φυσικό αέριο. Και επιπλέον γιατί παρά την αύξηση της ζήτησης τα μεσημέρια, οι τιμές δεν αναμένεται να αυξηθούν τις ώρες εκείνες, καθώς σημαντικό μέρος της επιπλέον κατανάλωσης θα καλύπτει η περίσσεια πράσινη ενέργεια που σήμερα «πετιέται στα σκουπίδια».
Τουλάχιστον αυτή είναι η προσδοκία του ΥΠΕΝ με δεδομένο και ότι τα μεσημέρια οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας είναι έως και 50% κάτω του μέσου ημερήσιου όρου (π.χ. 57,17 ευρώ σήμερα στις 14.00 έναντι 96,83 ευρώ / MWh της μέσης DAM).
Τα δυναμικά και η μετακίνηση στα σταθερά
Στο σκέλος των δυναμικών τιμολογίων, το βασικό στοιχείο είναι η συχνότητα των χρεώσεων, με τις υπηρεσίες της ΡΑΑΕΥ που καταρτίζουν το πλαίσιο, το οποίο θα βγει σύντομα σε διαβούλευση, να εκτιμούν ότι οι πάροχοι πρέπει να προσφέρουν χρεώσεις ανά ώρα και όχι ανά μισάωρο ή ανά 15 λεπτά, όπως κάποια αρχικά σενάρια. Ειδάλλως θα δημιουργείται σύγχυση στον καταναλωτή. Η χρέωση ανά 15λεπτο, μεταφράζεται σε 96 διαφορετικές τιμές μέσα στην ημέρα.
Τέλος, στα μπλε τιμολόγια, σε μεταγενέστερη φάση, το αρμόδιο υπουργείο θα παρουσιάσει συγκεκριμένα εργαλεία, για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των καταναλωτών σε αυτά, κατεύθυνση προς την οποία σπρώχνει και η νέα Οδηγία της ΕΕ (https://energypress.gr/news/me-sfragida-komision-ypohreotika-ta-12mina-stathera-timologia-reymatos-mehri-tis-arhes-toy).
Η Οδηγία που δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο εθνικό Δίκαιο μιλά για την ανάγκη οι πάροχοι να προσφέρουν προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, καθώς και ότι κάθε προμηθευτής οφείλει να έχει τουλάχιστον από 1 σταθερό τιμολόγιο 12μηνης διάρκειας, χωρίς δυνατότητα τροποποίησης.
Ι. Β.: Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο εγώ ένας άνθρωπος αρκετά εξοικειωμένος με την τεχνολογία, παρακολουθούσα κάθε μήνα τα τιμολόγια των παρόχων ρεύματος, με την εφαρμογή των χρωματιστών τιμολογίων έχασα την επαφή... Πόσο μάλλον ένας μη εξοικειωμένος με την τεχνολογία ή ένας ηλικιωμένος. Μία φορά ασχολήθηκα όταν σύγκρινα το κίτρινο με το πράσινο τιμολόγιο, όπου διαπίστωσα ότι συμφέρει το κίτρινο, δεν γνωρίζω αν ισχύει ακόμη...
Τώρα έρχονται νέες αλλαγές... Σίγουρα όχι για να κάνουν ευκολότερη την ζωή των καταναλωτών, σίγουρα όχι για να πληρώνουν λιγότερο... Κάπου υπάρχει η κερκόπορτα που θα συμφέρει τους παρόχους...
Ίσως η εφαρμογή του διζωνικού συστήματος σε σύγκριση με το νυχτερινό τιμολόγιο συμφέρει, αλλά και αυτό πρέπει να το δούμε να εφαρμόζεται κάποιους μήνες για να το διαπιστώσουμε.