Με την έγκριση των πτήσεων υδροπλάνων σε Βόλο, Καλαμάτα και Σκύρο, το δίκτυο υδροπλάνων επεκτείνεται δυναμικά, φέρνοντας την Νησιωτική Ελλάδα πιο κοντά αναφέρει η Hellenic Seaplanes προσθέτοντας ότι το 2025 σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τις μεταφορές.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η Hellenic Seaplanes, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων, εντάσσοντας τρεις στρατηγικούς προορισμούς: τον Βόλο, την Καλαμάτα και τη Σκύρο. Σε αυτές τις περιοχές οι βασικές υποδομές προσέγγισης των υδροπλάνων έχουν ολοκληρωθεί και δεν είναι απλώς κόμβοι μεταφορών, αλλά σημεία-κλειδιά για την ενίσχυση της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο. Οι τρεις αυτές περιοχές, με τη στρατηγική τους σημασία, αποτελούν το θεμέλιο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά.
Στρατηγικός Ρόλος της Καλαμάτας: Κέντρο για την Πελοπόννησο, Κρήτη, Αιγαίο και το Ιόνιο
Η νέα υποδομή υδροπλάνων ενισχύει τη διασύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη παράκτια και νησιωτική Ελλάδα, δημιουργώντας γρήγορες, ευέλικτες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις μετακίνησης. Η Καλαμάτα γίνεται το κέντρο που ενώνει τέσσερις θάλασσες: τον Μεσσηνιακό Κόλπο, το Ιόνιο, το Κρητικό Πέλαγος και το Αιγαίο.
Αυτή η νέα εποχή στις μεταφορές αναμένεται να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην πόλη της Καλαμάτας :
• Νέες Θέσεις Εργασίας: Το έργο φέρνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην τοπική κοινωνία, τόσο κατά τη φάση της λειτουργίας όσο και στη διαχείριση και εξυπηρέτηση των υδροπλάνων.
• Αύξηση Τουριστικής Κίνησης: Η δυνατότητα μεταφοράς επισκεπτών απευθείας στην Καλαμάτα από απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά θα αναβαθμίσει το τοπικό τουριστικό προϊόν.
• Σύνδεση με την Κρουαζιέρα: Η ανάπτυξη των υδροπλάνων δημιουργεί νέες προοπτικές για τους επιβάτες κρουαζιέρας, προσφέροντάς τους μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν την ευρύτερη περιοχή μέσα από γρήγορες και άνετες πτήσεις.
Σε Δήλωσή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, εστίασε στις ευκαιρίες που δημιουργεί η άφιξη των υδροπλάνων:
«Η Καλαμάτα αποκτά μια νέα ταυτότητα στις μεταφορές και στον τουρισμό. Η λειτουργία των υδροπλάνων ενώνει την Πελοπόννησο με τα μεγαλύτερα κέντρα και τα νησιά μας, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και προσφέροντας στους πολίτες μας αλλά και στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία ταξιδιού. Το μέλλον των μεταφορών στην περιοχή μας ξεκινά σήμερα. Η Καλαμάτα καθίσταται πλέον πρωταγωνίστρια στη νέα εποχή των υδροπλάνων, φέρνοντας την Πελοπόννησο και τα ελληνικά νησιά πιο κοντά από ποτέ»
Με τις νέες εξελίξεις των υδροπλάνων στην Καλαμάτα τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτρης Πτωχός αναφέροντας:
«Η ένταξη της Καλαμάτας στο δίκτυο υδροπλάνων δεν είναι μόνο ένα έργο που αναβαθμίζει τη συνδεσιμότητα, αλλά και μια ευκαιρία για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ανοίγει νέους ορίζοντες για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, ενώ δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει τη δυναμική της Πελοποννήσου ως προορισμού υψηλού επιπέδου. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ισότιμη ανάπτυξη της νότιας Ελλάδας, με σεβασμό στο περιβάλλον και με προσανατολισμό στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει δυναμικά κάθε προσπάθεια που φέρνει νέες δυνατότητες και προοπτικές στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες μας.»
Σκύρος: Ο θησαυρός του Αιγαίου πιο κοντά από ποτέ
Η Σκύρος, ένας από τους λιγότερο εξερευνημένους αλλά πανέμορφους προορισμούς του Αιγαίου, γίνεται πιο προσιτή από ποτέ. Με την αδειοδότηση πτήσεων και ένταξή της στο δίκτυο υδροπλάνων, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να απολαμβάνουν γρήγορη και άνετη πρόσβαση σε έναν μοναδικό και ανεξερεύνητο προορισμό.
Ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος ανέφερε:
«Η Σκύρος, ένα νησί με πλούσια πολιτιστική και φυσική ομορφιά, γίνεται πιο προσιτή από ποτέ. Η λειτουργία του υδατοδρομίου θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για τους επισκέπτες μας και θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας. Η Σκύρος αποκτά τη θέση που της αξίζει ως πύλη στο Αιγαίο, ενισχύει τη συνδεσιμότητα και φέρνει νέες δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη. Με τη λειτουργία του σημείου υδροπλάνων, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για αυξημένη τουριστική κίνηση, βιώσιμες μεταφορές και καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.»
Ο Βόλος ξαναγράφει ιστορία: Αφετηρία για τα υδροπλάνα και πύλη για τις Σποράδες και το Βόρειο Αιγαίο
O θρυλικός δεσμός του Βόλου με τη θάλασσα, από την εποχή της Αργούς, συνεχίζεται και στο σύγχρονο παρόν με την επανεκκίνηση των υδροπλάνων στο λιμάνι του, αφού το 2009 τα αμφίβια αεροσκάφη εξυπηρετούσαν με πτήσεις τη γραμμή Βόλος – Σποράδες.
Επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής για τις θαλάσσιες μεταφορές, ο Βόλος έλαβε νέα αδειοδότηση εξυπηρέτησης υδροπλάνων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων γρήγορης διασύνδεσης με Σκύρο, Αλόννησο, Σκόπελο και τα νησιά Βορείου Αιγαίου.
Για την πίστη του στο project των υδροπλάνων αναφέρθηκε o Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός:
“Η χορήγηση της άδειας εξυπηρέτησης υδροπλάνων για το λιμάνι του Βόλου και της Σκύρου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διασύνδεσης της Στερεάς Ελλάδας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και τον τουρισμό. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει με όλες τις δυνάμεις πρωτοβουλίες, που συνδυάζουν την καινοτομία με την ανάπτυξη.”
Για το ρόλο κλειδί που αποκτάει ο Βόλος για τα υδροπλάνα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, κ. Σωκράτης Αναγνώστου:
«Το λιμάνι του Βόλου, με την ιστορία του και τη γεωγραφική του θέση, είναι ο φυσικός σύνδεσμος μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας, των Σποράδων και του Βόρειου Αιγαίου. Η επιστροφή των υδροπλάνων στον Βόλο δεν είναι απλώς ένα έργο υποδομής, αλλά μια αναβίωση της ναυτικής κληρονομιάς και μια ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή μεταφορών. Η αδειοδότηση του σημείου προσέγγισης υδροπλάνων ενισχύει τη στρατηγική αυτή θέση, φέρνοντας νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής.»
Από την πλευρά της Hellenic Seaplanes, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Επίγειων Επιχειρήσεων, κ. Πολυχρόνης Ροντογιάννης ανέφερε:
«Ο Βόλος είναι κάτι περισσότερο από μια γεωγραφική επιλογή – είναι ένα σύμβολο. Από την Αργώ μέχρι τα υδροπλάνα, αυτή η πόλη συνεχίζει να γράφει ιστορία στις μεταφορές. Με το βλέμμα στο μέλλον, η Hellenic Seaplanes δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο που θα ενώσει τον Βόλο με τις Σποράδες και το Αιγαίο, προσφέροντας ταχύτητα, ευελιξία και βιώσιμες λύσεις μεταφοράς».
«Ένα Δίκτυο για Όλους!» αναφέρει ο Προέδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλα Χαραλάμπους:
«Η λειτουργία του δικτύου υδροπλάνων σε Βόλο, Καλαμάτα και Σκύρο σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα. Δεν πρόκειται μόνο για μια τεχνολογική καινοτομία στις μετακινήσεις, αλλά για μια ουσιαστική αλλαγή που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Το δίκτυο υδροπλάνων υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, μειώνοντας την εξάρτηση από τις παραδοσιακές μεταφορές και παρέχοντας φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Παράλληλα, δημιουργεί ευκαιρίες για νέες επενδύσεις, ενισχύει την επιχειρηματικότητα και συμβάλλει στην οικονομική αναζωογόνηση των περιοχών που συμμετέχουν.
Η Ελλάδα προχωρά μπροστά, αγκαλιάζοντας την καινοτομία και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η γεωγραφία της. Με το δίκτυο υδροπλάνων, οι αποστάσεις μικραίνουν, οι επιλογές αυξάνονται και η χώρα αποκτά έναν νέο, ελκυστικό τρόπο μετακίνησης που συνδυάζει ταχύτητα, άνεση και εμπειρία.
Το μέλλον των μεταφορών είναι εδώ και αυτό το δίκτυο δεν είναι απλώς για λίγους – είναι για όλους».
Ι. Β.: Τα περισσότερα παραμύθια τελειώνουν με την φράση "Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα..." Το δικό μας το περσινό παραμύθι τελείωσε με το "Και ζήσαν αυτοί με υδροπλάνα και εμείς όχι..." Γιατί πράγματι όλη η ιστορία όπως ξεκίνησε φάνταζε σαν παραμύθι, ότι γρήγορα και μέσα σε ελάχιστους μήνες θα βλέπαμε αρχικά δοκιμαστική πτήση και στην συνέχεια θα ξεκινούσαν τα δρομολόγια... Εγώ τόσο μέσα από το blog όσο και από το Samothraki Web Radio, ασχολήθηκα με το θέμα και το παρουσίασα εκτενώς είναι η αλήθεια. Αλλά μας κάνανε να το πιστέψουμε και προσωπικά το πίστεψα περισότερο μετά την συνέντευξη με τον κύριο Αναστάσιο Γκόβα. Πέρασε ο καιρός, έφτασε το Δημοσιογραφικό Συνέδριο, αλλά δοκιμαστική πτήση υδροπλάνου δεν είδαμε, αντίθετα αποπομπές είδαμε και το μόνο που μας έμεινε είναι οι εγκρίσεις των υδάτινων πεδίων (τουλάχιστον έτσι μας είπαν), θετικό είναι και αυτό. Κάτι που σημαίνει ότι τώρα που ξεκινάνε τα δρομολόγια από Βόλο κυρίως, θα μπορούσε να υπάρξει σύνδεση με Σαμοθρακη και Αλεξανδρούπολη. Γιατί θυμόμαστε τις τελευταίες δηλώσεις των εκπροσώπων των εταιρειών πως για να υπάρξει σύνδεση θα πρέπει να υπάρξει ένα δίκτυο υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων... Για να δούμε Εταιρείες, Περιφέρεια ΑΜΘ, Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, σύλλογοι θα ενδιαφερθούν...