Στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οδό Δομοκού 5 στην πλατεία Αττικής, έχουν κατασκηνώσει από την περασμένη Τετάρτη 9 Ιουλίου, αστυνομικές δυνάμεις, σε συνέχεια της εισαγγελικής έρευνας για τη συγκέντρωση στοιχείων που θα εντοπίσουν καταχρηστικές πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων και θα ανοίξουν το δρόμο, όπως λέγεται αρμοδίως, για την ανάκτηση επιδοτήσεων.
Η τελευταία ενημέρωση του Agronews λέει ότι για να γίνει οποιαδήποτε πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εν λόγω έρευνα. Διαφορετικά, όπως έχει καταστεί σαφές από τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν την έρευνα, θα πρόκειται για παρακώλυση του ελέγχου και αλλοίωση των στοιχείων.
Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρωτικοί έλεγχοι για τα παλιά βιολογικά, ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου, η εκκαθάριση των δικαιούχων για τον υπόλοιπο 30% της ενίσχυσης που περιμένουν δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αστυνομικές δυνάμεις. Εικάζεται μάλιστα ότι η πορεία άντλησης των στοιχείων κινείται αργά και δύσκολα θα τελειώσει πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, πράγμα που σημαίνει, μέχρι τότε, καμιά απολύτως πληρωμή.
Να αναφερθεί εδώ ότι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών είναι επί 24ώρου βάσεως και γι’ αυτό η διοίκηση του Οργανισμού Υποχρεώνεται να ορίσει βάρδιες κάποιων υπαλλήλων οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται εκεί για να συνδράμουν, εφ’ όσον χρειασθεί, το έργο της οικονομικής αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών.
Μόνη ελπίδα το Αγροτικό Πετρέλαιο
Αν υπάρχει μια ελπίδα για τους αγρότες να δουν κάτι στους λογαριασμούς τους, αυτή προέχεται από τη δεύτερη εκκαθάριση για φέτος που αναμένεται να γίνει στο αγροτικό πετρέλαιο, με βάση τα τιμολόγια που έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Πιο συγκεκριμένα, θέμα ημερών είναι η πληρωμή της δεύτερης δόσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2025, η οποία αφορά τα διαβιβασμένα τιμολόγια (για το δεύτερο τρίμηνο του έτους (1 Απριλίου – 30 Ιουνίου) και στην οποία φαίνεται πως δεν θα συμπεριληφθούν τελικά τα όποια υπόλοιπα από το πρώτο τρίμηνο.
Η φύση της πληρωμής –τακτική και όχι έκτακτη- όπως επίσης και η γνώση πως δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτή τη παρτίδα τα υπόλοιπα του πρώτου τριμήνου ή η επιστροφή ΕΦΚ συνολικά του εξαμήνου για όσους είχαν πρόβλημα με την εγγραφή τους στο ΜΑΑΕ κατά την 1η Μαρτίου, σημαίνει πως η πίστωση κατά πάσα πιθανότητα θα βγει λογιστικά ανάλογες μέρες με την πρώτη πίστωση (Πέμπτη 16 Απριλίου), με πιθανότερες ημερομηνίες πίστωσης την Τετάρτη 16 Ιουλίου και την Πέμπτη 17 του μήνα.
Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη πληρωμή της 16ης Απριλίου, πιστώθηκαν μόλις 15,9 εκατ. ευρώ σε 76.128 επαγγελματίες αγρότες. Σαφώς η επόμενη δόση του Ιουλίου εκτιμάται ίσως και διπλάσια (>35 εκατ. ευρώ), καθώς σε αυτήν θα συμπεριληφθούν οι καλλιεργητικές εργασίες των εαρινών σπορών.
Όπως να χει, η πρώτη επιστροφή στις 16 Απριλίου έχει αφήσει κάποια υπόλοιπα για μια σειρά από λόγους. Μερίδα κόσμου δεν πληρώθηκε λόγω ετεροχρονισμένης διαβίβασης από πλευράς πρατηριούχων, ενώ άλλοι είχαν πρόβλημα επειδή κοπήκαν τιμολόγια σε ανασφάλιστα οχήματα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, όσοι έχουν λαμβάνειν τελικά επιστροφής, θα πληρωθούν όχι στην επόμενη πληρωμή του Ιουλίου, αλλά στην ετήσια εκκαθάριση, τον Ιανουάριο του 2026.
Βέβαια, οι περισσότεροι που έμειναν απλήρωτοι, είναι αυτοί που 1 Μαρτίου είχαν κάποιο πρόβλημα με την εγγραφή τους στο ΜΑΑΕ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν ούτε Απρίλιο αλλά και βάσει ΦΕΚ να αναμένεται να πληρωθούν από τον Οκτώβριο, όχι δηλαδή στην επόμενη δόση του Ιουλίου.
Κόφτη σε επιδοτήσεις άνω των 20.000 ευρώ ανακοινώνει η Ε.Ε. με σκοπό να βοηθηθούν μικρές εκμεταλλεύσεις
Σοβαρές περικοπές στα ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 20.000 ευρώ που έχουν αποδέκτες τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρούν, όπως όλα δείχνουν οι Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια που αποσκοπεί, όπως οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν, στην περαιτέρω ενίσχυση των αγροτικών μονάδων μικρής κλίμακας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters οι Βρυξέλλες δείχνουν να επιμένουν σε μια βαθύτερη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 16 Ιουλίου (αύριο), περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η δραστική μείωση των άμεσων ενισχύσεων για τους αγρότες που εισπράττουν πάνω από 20.000 ευρώ.
Ειδικότερα το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει:
Η ΕΕ θέλει περικοπές στις γεωργικές επιδοτήσεις άνω των 20.000 ευρώ σε μια προσπάθεια χρηματοδότησης μικρότερων εκμεταλλεύσεων
Οι Βρυξέλλες επιθυμούν μια σημαντική αναδιάρθρωση της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πληρωμών άνω των 20.000 ευρώ και της συγχώνευσης της τρέχουσας δομής δύο πυλώνων της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιήλθε σε γνώση του Reuters.
Το έγγραφο αποτελεί μέρος της πρότασης της Επιτροπής για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευτεί την Τετάρτη 16 Ιουλίου. Η γιγαντιαία Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για τις γεωργικές επιδοτήσεις ανέρχεται σήμερα σε περίπου 387 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού του μπλοκ για την περίοδο 2021-2027.
Η πρόταση της Επιτροπής θα επιχειρήσει να αναδιανείμει περισσότερες επιδοτήσεις σε μικρότερους αγρότες, περιορίζοντας στα 100.000 ευρώ ετησίως την εισοδηματική στήριξη βάσει έκτασης που μπορούν να λάβουν, ανέφερε το προσχέδιο.
Θα μειώσει επίσης σταδιακά το ποσό που καταβάλλεται ανά εκτάριο, για όσους λαμβάνουν τα περισσότερα.
Για παράδειγμα, οι αγρότες που λαμβάνουν στήριξη εισοδήματος βάσει έκτασης άνω των 20.000 ευρώ ετησίως θα έχουν μειώσεις στις επιδοτήσεις τους πάνω από αυτό το επίπεδο κατά 25%, οι πληρωμές άνω των 50.000 ευρώ ετησίως θα μειωθούν κατά 50% και οι πληρωμές άνω των 75.000 ευρώ κατά 75%, ανέφερε το προσχέδιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες επιχειρούν να περιορίσουν τις επιδοτήσεις, να περιορίσουν τις πληρωμές σε μεγάλους γαιοκτήμονες και αγροτοβιομηχανικές επιχειρήσεις. Στην προηγούμενη ΚΑΠ, περίπου το 80% των πληρωμών πήγαινε στο 20% των δικαιούχων.
Προηγούμενες προτάσεις για αυτό απορρίφθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ που ανησυχούσαν για τις γεωργικές τους βιομηχανίες. Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τον νέο προϋπολογισμό για την περίοδο 2028-2034.
Στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό του σχεδίου και αν θα μπορούσε να αλλάξει πρίν την δημοσίευση του, κοινοτικός αξιωματούχος δεν απάντησε.
Το σχέδιο θα θέσει γενικούς πράσινους στόχους σε ολόκληρη την ΕΕ που πρέπει να πληρούν οι αγρότες για να λάβουν επιδοτήσεις, ενώ θα υποχρεώνει τις χώρες να θέσουν πρόσθετους, τοπικά προσαρμοσμένους όρους.
«Η νέα ΚΑΠ πρόκειται να είναι μια απλούστερη και πιο στοχευμένη κοινή πολιτική της Ένωσης, με μεγαλύτερη ευελιξία για τους αγρότες και μια μετάβαση από τις απαιτήσεις στα κίνητρα», ανέφερε το προσχέδιο.
Το προσχέδιο δεν επιβεβαίωνε το μέγεθος της νέας ΚΑΠ. Ο πυρήνας της θα εξακολουθούσε να είναι η άμεση στήριξη του εισοδήματος για τους αγρότες, η οποία θα ήταν «οριοθετημένη» - που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δαπανηθεί για τίποτα άλλο.
Η πρόταση θα συγχωνεύσει την τρέχουσα δομή δύο πυλώνων της ΚΑΠ σε ένα γενικό ταμείο - μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται το ισχυρό λόμπι των ευρωπαίων αγροτών COPA-COGECA.