Φόβους… εκτέλεσης και βασανιστηρίων των ίδιων και των οικογενειών τους, στην περίπτωση που εκδοθούν στην Τουρκία, εκφράζουν οι οκτώ στρατιωτικοί που…
συνελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη. Μετά τις δηλώσεις, Τούρκων πολιτικών και του ίδιου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για τις οποίες ενημερώθηκαν διαδικτυακά, πανικόβλητοι ζήτησαν την έκδοσή τους στην Λατινική Αμερική!
Στελέχη ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., έχουν πληροφορίες πως στην γειτονική χώρα υπάρχει μεγάλος αριθμός στρατιωτικών, οι οποίοι πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος, και αναμένουν τις εξελίξεις στο αίτημα ασύλου των συναδέλφων τους, που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου και εκείνοι να προβούν σε αντίστοιχη ενέργεια. Δεν αποκλείουν δηλαδή η πτήση… ασύλου του Blackhawk να ήταν δοκιμαστική!
«Εμείς δεν ξέραμε τίποτα για πραξικόπημα. Οι διοικητές μας είχαν ενεργό ρόλο. Δεν είχαμε καμία συμμετοχή εμείς σε αυτό. Μας είχαν δώσει εντολή να προσγειώσουμε δύο ελικόπτερα έξω από την Κωνσταντινούπολη. Μεταφέραμε τραυματίες όταν αρχίσαμε να δεχόμαστε πυρά της αστυνομίας από το έδαφος. Φοβηθήκαμε για τη ζωή μας. Θα μας εκτελούσαν. Βλέπαμε ταραχές, συμπλοκές και νεκρούς. Αποφασίσαμε να φύγουμε. Είδαμε ότι η πιο κοντινή διαδρομή και το πλησιέστερο αεροδρόμιο ήταν της Αλεξανδρούπολης. Πήραμε ένα νοσοκομειακό ελικόπτερο και φύγαμε» υποστήριξαν μετά τη σύλληψή τους, οι Τούρκοι αξιωματικοί, που το πρωί του Σαββάτου, επικαλούμενοι τεχνικό πρόβλημα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο Blackhawk επεστράφη στην Τουρκία αργά το βράδυ του Σαββάτου. Κλιμάκιο της τουρκικής αεροπορίας στρατού προσγειώθηκε με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη στις 22:00 και με δεύτερο πλήρωμα παρέλαβαν το ελικότερο και αναχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ.
Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, τρεις ταγματάρχες (39, 39 και 35 ετών), τρεις λοχαγοί (36, 36 και 34 ετών) και δύο υπαξιωματικοί (37 και 41 ετών), αρχικά ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ανέφεραν ότι υπηρετούν σε μονάδα της Αεροπορίας Στρατού έξω από την Κωνσταντινούπολη και είναι πληρώματα ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού. Έπειτα ζήτησαν δικηγόρο, και την υπεράσπισή τους ανέλαβε η κ. Βασιλική Μαρινάκη και Κατερίνα Δαπουδάνη, ενώ αργότερα ζήτησαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στην Τουρκία. Οι στρατιωτικοί τη στιγμή της σύλληψής τους φορούσαν ολόσωμες στρατιωτικές φόρμες από τις οποίες είχαν αφαιρέσει τα διακριτικά, και λίγο αργότερα ρώτησαν αν υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούν πολιτικά ρούχα, κάτι που έγινε δεκτό.
Οι 8 συλληφθέντες δεν μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης λόγο έλλειψης χώρου και οδηγήθηκαν σε άλλα, ενώ την Κυριακή το πρωί, καλύπτοντας με τα χέρια τους το πρόσωπό τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για φυσική και ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και είσοδο στη χώρα, και απόπειρα διατάραξης διεθνών σχέσεων. Η τελευταία κατηγορία αφαιρέθηκε από τους δικαστικούς λειτουργούς. Η κ. Δαπουδάνη δικηγόρος δύο εκ των συλληφθέντων δήλωσε: «Φοβούνται για τη ζωή τους και τις οικογένειές τους. Πέρα από την θανατική ποινή, το θέμα -αν εκδοθούν στην Τουρκία- είναι και κατά πόσο θα υποβληθούν σε βασανιστήρια…».
Η κ. Μαρινάκη, δικηγόρος τεσσάρων εκ των στρατιωτικών, σημείωσε πως και οι οκτώ αιτούντες άσυλο είναι οικογενειάρχες και αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα της απόπειρας πραξικοπήματος δεν θα είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν τη χώρα τους. Τόνισε επίσης, πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου ήταν πανικοβλημένοι και ζήτησαν μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν.
Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν τη Δευτέρα στο αυτόφωρο δικαστήριο, ενδεχομένως θα λάβουν προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, και αφού τελειώσει το ποινικό σκέλος θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία όμως θα πάει πίσω, καθώς θα εξεταστεί το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο. Μια διαδικασία που δεν αποκλείεται να καθυστερήσει αρκετά, εξαιτίας της ρευστής κατάστασης στην γειτονική χώρα, καθώς η επιτροπή πρέπει να αποφασίσει για το αίτημά τους βάσει της ελληνικής ποινικής δικονομίας και των διεθνών συνθηκών. Ουσιαστικά θα εξεταστεί αν η έκδοση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την βοήθεια μεταφραστών θα ξεκινήσει η διαδικασία, που δεν αποκλείεται να διαρκέσει από 20 ημέρες έως και ένα μήνα. Παράλληλα θα εξεταστεί αν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι. Το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί στο κέντρο κράτηση Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους…