Η αρμόδια αντιδήμαρχος και πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Σαμοθράκης, Αναστασία Τερζή, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι το πρόβλημα ξεκίνησε με τις πρώτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις χωρίς η αιτία να είναι αυτές καθαυτές. «Υπήρχε ένας παραδοσιακός τρόπος εκτροφής όπου σε συγκεκριμένα χωριά ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, το καλοκαίρι τα ζώα ανέβαιναν στο βουνό, ενώ υπήρχαν και άγρια. Όταν οι επιδοτήσεις συνδέθηκαν με τον αριθμό των ζώων άρχισε η αύξηση». Αναφέρει πως ενώ η βοσκοϊκανότητα στη Σαμοθράκη είναι περίπου 20.000 ζώα, στο νησί τα αιγοπρόβατα φτάνουν τα 50.000.
Στην αναζήτηση λύσης, η κα Τερζή εξηγεί πως επικεντρώθηκαν στη ρίζα της υπερβόσκησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πρέπει να προκαλέσει άλλο πρόβλημα. «Σκεφτήκαμε με τον δήμαρχο, κ. Γαλατούμο, ότι δεν θα λύσουμε το πρόβλημα προκαλώντας βίαιη μείωση του εισοδήματος πολλών κατοίκων, καθώς περίπου το 60% του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία, είτε ως κύριο επάγγελμα είτε ως δευτερεύουσα ασχολία». Θυμίζει ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 προωθήθηκε ένα πρόγραμμα απόσυρσης με επιδότηση πενταετίας και σχετικές δεσμεύσεις, το οποίο δεν εφαρμόστηκε στη Σαμοθράκη.
«Συνεργαστήκαμε με τον Σύλλογο ‘‘Βιώσιμη Σαμοθράκη’’ που πραγματοποίησε σοβαρή έρευνα στην κτηνοτροφία, με την καθηγήτρια Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Alpen Adria της Βιέννης, Marina Fischer-Kowalski και τους κτηνοτρόφους». Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη σταδιακή απόσυρση ζωικού κεφαλαίου. Ανάλογα με τον αριθμό των ζώων, θα υπάρξει μία επιδότηση σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, ώστε κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι να έχουν εισόδημα και να υπάρξει περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα». Απευθύνονται κυρίως στους συνταξιούχους ή σε όσους πλησιάζουν στη σύνταξη, χωρίς να αποκλείουν τους νέους κτηνοτρόφους που επιθυμούν να μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο, στοχεύοντας στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Η κα Τερζή εξηγεί πως το επόμενο διάστημα θα αναζητηθεί και ο ακριβής τρόπος χρηματοδότησης.