Από παιδί μου άρεζε να παρακολουθώ γενικά τα στατιστικά στοιχεία για οποιοδήποτε θέμα, μου αρέσει να αναλύω τα ποσοστά, να βλέπω τα γραφήματα, να συγκρίνω κλπ. Έτσι τώρα πολλές φορές παρακολουθώ τα στατιστικά που μου παρέχει η πλατφόρμα του blogger. Παραρηρώ λοιπόν τον τελευταίο καιρό ότι υπάρχει μία σχετική αναγνωσιμότητα σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2018, με τίτλο: Οι θεραπευτικές - θαυματουργικές ιδιότητες της αγριελιάς και του πανάκριβου ελαίου της. Συντελεί και το γεγονός ότι είναι η εποχή του μαζέματος της ελιάς.
Αυτό σημαίνει ή ότι υπάρχει αναζήτηση στις διάφορες μηχανές (google κλπ) και ένα από τα αποτελέσματα είναι και το συγκεκριμένο άρθρο του blog μου ή ότι οι αναγνώστες του blog αναζητούν θέμα για την αγριελιά και το αγριέλαιο, τα οποία είναι υψηλής διατροφικής αξίας και με πολλές θεραπευτικές ή χρήσιμες ιδιότητες για την υγεία.
- Ελαττώνει τη βλαβερή χοληστερόλη στο αίμα (LDL)
- Βοηθά στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
- Συντελεί στην καλή υγεία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου
- Εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε , βοηθά στην ομαλή διαδικασία της γήρανσης και είναι απαραίτητο για τους ηλικιωμένους
- Αποδεικνύεται « βάλσαμο» για το στομάχι, αφού ενισχύει το πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για την δημιουργία στομαχικού έλκους και γαστρίτιδας
- Διαθέτει υπακτικές (καθαρτικές) ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου
- Εξαιτίας της δράσης της βιταμίνης Ε, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία και καταπραΰνει τον πόνο από τσιμπήματα των εντόμων, ελαττώνοντας τα γαστρικά υγρά
- Αποτελεί πολύτιμο και απαραίτητο συμπλήρωμα για το μητρικό γάλα, καθώς εξαιτίας των οξέων που περιέχει, βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των νεογνών
- Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών στοιχείων ,των βιταμινών και των πολυφαινολών που περιέχει, εμποδίζει τις διαταραχές του συκωτιού, τις σκληρύνσεις και τις διάφορες φλεγμονές
- Συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως σκουαλένιο, τα οποία μεταφέρονται και απορροφώνται από το δέρμα
- Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, του μαστού, του προστάτη και γενικότερα προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τυχόν αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο εξαιτίας του ολεϊκού οξέος
- Βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και είναι απαραίτητο για όσους πάσχουν από διαβήτη, γιατί εξισορροπεί το σάκχαρο
- Βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, δηλαδή της βιταμίνης Α,D,E,K
Στα σπάργανα το έλαιο αγριελιάς, ψάχνει βηματισμό να βγει στις αγορές
Αργά αλλά σταθερά αυξάνονται οι παραγωγοί, όμως στην Ελλάδα, δεν υπάρχει συστηματική καλλιέργεια.
Περιορισμένα είναι και τα τυποποιημένα αγριέλαια που υπάρχουν στην αγορά, ενώ με τον κορονοϊό φαίνεται πως η ζήτηση για εξαγωγή έχει περιοριστεί λόγω του ότι πρόκειται για ένα διατροφικό προϊόν πολυτελείας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κόσμος που το κυνηγά, καθώς εξασφαλίζει αρκετά έσοδα, όταν βρει αγορά να το διαθέσει.
Ο κ. Αναστάσιος Αθανασόπουλος παράγει εδώ και κάποια χρόνια και τυποποιεί το δικό του brand αγριελαίου. Ο ίδιος εκμεταλλεύεται τις ιδιόκτητες αγριελιές του στο νομό Αργολίδος, ενώ αγοράζει προϊόν, όταν υπάρχουν ανάγκες, κι από άλλες περιοχές, καθότι οι αποδόσεις της αγριελιάς είναι πολύ μικρές. Όπως μας εξηγεί εμπορεύεται το αγριέλαιό του, που τυποποιεί σε συσκευασίες των 250 ml μόνος του, από το μαγαζί του αλλά και από το e-shop και κάνει εξαγωγές στη Γερμανία. Φέτος ήδη έχει παράξει 30 κιλά αγριέλαιο, το οποίο πουλά στην τιμή των 18,5 ευρώ τα 250 ml. Όπως μας εξηγεί η ποσότητα των 30 κιλών βγήκε από 750 κιλά καρπό αγριελιάς (Ι. Β.: Αναλογία 1 προς 25 κιλά). Το κακό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι λόγω του κορονοϊού η ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας όπως το αγριέλαιο έχει παγώσει στην κυριολεξία, παρότι οι καταναλωτές γνωρίζουν πολύ καλά τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου προϊόντος, που είναι απόλυτα βιολογικό. Ένα άλλο πρόβλημα για τους παραγωγούς αγριέλαιου, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να πιστοποιηθεί ως βιολογική η παραγωγή.
Ο κ. Λουκάς Μαρίνος από το Αλιβέρι Εύβοιας ασχολείται ερασιτεχνικά με την παραγωγή αγριελαίου εδώ και μια διετία. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει κι άλλος κόσμος που έχει μπει σε διαδικασία να μαζέυει άγριες ελιές για την παραγωγή αγριελαίου, επειδή κυρίως ακούει ότι το συγκεκριμένο είδος πιάνει πολύ καλές τιμές. Όπως μας λέει ο ίδιος τώρα ξεκινά σιγά σιγά και η φετινή συγκομιδή στην περιοχή του Αλιβερίου. Σημειωτέον ότι πέρσι η απόδοση σε αγριέλαιο εκεί ήταν 8-10 κιλά στα 100 κιλά καρπού. Σύμφωνα με τον κ. Μαρίνο, το αγριέλαιο είναι ένα ιδιαίτερα προϊόν που πωλείται σε πολύ υψηλές τιμές, ενώ εύκολα το ξεχωρίζει ο καταναλωτής μόλις το γευθεί, αφού το άρωμά του είναι ιδιαίτερο, η γεύση του πολύ έντονη, ενώ δε χάνει την φρεσκάδα του μετά από μήνες. Ο κ. Μαρίνος, όπως μας είπε, πούλησε πέρσι, αγριέλαιο σε τιμή άνω των 20 ευρώ το κιλό, ωστόσο όπως μας λέει ο κόσμος τώρα αρχίζει και το μαθαίνει και επί της ουσίας δεν υπάρχει αγορά.
Πάνω από 60 στρέμματα με ελιές, εκ των οποίων και αρκετές άγριες, καλλιεργεί ο κ. Αλέξανδρος Καρακικές, σε μια περιοχή μεταξύ Πηλίου και λίμνης Κάρλας, που «βλέπει» στον Παγασητικό, όπως έχει γράψει ο ΑγροΤύπος. Δεν κάνει ο ίδιος την τυποποίηση, μας εξηγεί ο κ. Καρακικές, δίνοντας το έλαιο, που παράγει σε συνεργαζόμενη εταιρεία, ώστε μετέπειτα να το προωθήσει μέσω διανομέων στο εξωτερικό. Ο κ. Καρακικές για να καλύψει τις ανάγκες του αγοράζει καρπό από συλλέκτες ή ομάδες συλλεκτών. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο «η τιμή για τα άγρια έλαια Οκτωβρίου, ανάλογα τη δυναμικη σε φαινόλες με ανάλυση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών κυμαίνεται μεταξύ 12,50 - 20.00 ευρώ το κιλό, ενώ βάσει στατιστικών η τιμή παραγωγού αγριέλαιου κυμαίνεται μεταξύ 14,50 και 17,50 ευρώ το κιλό, συν ΦΠΑ».
Λίγα λόγια για το φυτό της αγριελιάς
Η αγριλιά ή άγρια ελιά είναι ένα σπορόφυτο δέντρο που προέρχεται από τον καρπό της ελιάς. Την συναντούμε κυρίως σε ακαλλιέργητες περιοχές και γίνεται εύκολα αντιληπτή από την διαφορετικότητα στον καρπό της, που είναι πιο μικρός, αλλά και από το σχήμα των φύλλων της. Η συγκομιδή των καρπών της αγριελιάς είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του μικρού μεγέθους, αλλά και της αραιής εμφάνισης πάνω στο δέντρο. Το αγριέλαιο εκτός από τη χαμηλή του οξύτητα είναι πιο πλούσιο σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά. Επίσης, περιέχει υψηλότερο ποσοστό σε ελαιοπρωτεΐνη, ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, πολυφαινόλες που υπάρχουν στον καρπό της ελιάς και προσδίδουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο λάδι.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα έλαιο μπορεί να επικαλεστεί Ισχυρισμό Υγείας (Health Claim), σχετικό με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, αν περιέχει περισσότερα από 5 μιλιγκράμ υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παράγωγών τους στη συνήθη ημερήσια δόση των 20 γραμμαρίων (ή αλλιώς πάνω από 250 μιλιγκράμ το κιλό).