31 Μαΐου, 2024

Τα αυξημένα τιμολόγια του Ιουνίου και ο γρίφος «τι χρώμα να διαλέξω»

Τα κακά νέα είναι ότι ο Ιούνιος θα είναι ο πρώτος μήνας μετά από καιρό με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Τα καλά νέα είναι ότι οι αυξήσεις στα «πράσινα» τιμολόγια θα είναι, όπως όλα δείχνουν, με μέτρο, καθώς οι πάροχοι δείχνουν διατεθειμένοι να απορροφήσουν μέρος από τα υψηλότερα κόστη.

Και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα «παίξουν» με μεγαλύτερες εκπτώσεις έναντι του Μαίουμε τα μηνύματα από τους μεγάλους παίκτες να δείχνουν μια τιμή λίγο πάνω από τα 11 λεπτά η κιλοβατώρα, πάντα στο «πράσινο» χρώμα. Αν επαληθευτούν, θα μιλάμε για μια αύξηση κοντά στο 10% έναντι του προηγούμενου μήνα.

Καλά θα πουν αρκετοί, είναι μικρή μια αύξηση 10% στον λογαριασμό του ρεύματος;

Πόσους σταυρούς βάζουμε, πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ευρωεκλογές 2024

Στην τελική ευθεία για τη μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου μπαίνει η χώρα μας και η Ευρώπη. Η προεκλογική εκστρατεία φτάνει στην κορύφωσή της και το Newsbeast έφτιαξε έναν οδηγό με όλα όσα πρέπει να ξέρετε αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ημερομηνία διεξαγωγής

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 από τις 07:00 το πρωί που θα ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα για το κοινό έως και τις 19:00 το απόγευμα.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Όσοι είναι άνω των 17 ετών και δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ειδικότερα, όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, και άνω.

30 Μαΐου, 2024

Θρύλος της Ευρώπης ο μεγάλος Ολυμπιακός: Κατέκτησε το Europa Conference League με το 1-0 επί της Φιορεντίνα - Ο Ελ Κααμπί χρυσός σκόρερ

Μέχρι τα ξημερώματα ο Πειραιάς αλλά και όλη η Ελλάδα γιόρταζαν την τεράστια και ιστορική επιτυχία των ερυθρόλευκων. Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία νικώντας 1-0 τη Φιορεντίνα και κατέκτησε το Europa Conference League, στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο που κατακτά ελληνικός σύλλογος στην ιστορία.

Μία κόκκινη λαοθάλασσα, με το σφύριγμα της λήξης, κατέκλυσε την πλατεία Κοραή στο Δημοτικό Θέατρο, αλλά και το Πασαλιμάνι που «κάηκαν» από τους πανηγυρισμούς. Τη στιγμή μάλιστα που το ανοιχτό λεωφορείο με την αποστολή του Ολυμπαικού πέρασε έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη, οι φωνές και τα συνθήματα έγιναν ακόμα πιο δυνατά.

29 Μαΐου, 2024

Χρήστος Σταϊκούρας: 34 σημαντικές παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - 13 στην Π.Ε. Έβρου - Πόσες και ποιες στην Σαμοθράκη

Τα σημαντικά έργα υποδομής που υλοποιούνται στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, σε Συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν:

         ·         Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

1.     Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

2.     Τη Σιδηροδρομική Σύνδεση – «Sea – 2 – Sea».

3.     Την Οδική Σύνδεση με την Τουρκία.

4.     Την κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης.

5.     Τη μελέτη του Φράγματος Δερείου.

Ξεκίνησαν από τον ΔΕΔΔΗΕ οι εργασίες υπογειοποίησης δικτύου στο παραλιακό μέτωπο της Καμαριώτισσας

Στην πρόσφατη σύσκεψη Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κύριος Αθανάσιος Βίτσας είχε πει ότι ενημερώθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ πως άμεσα θα ξεκινούσε η υπογειοποίηση των καλωδίων ρεύματος στο παραλιακό μέτωπο της Καμαριώτισσας. Αφήνοντας όμως στον Δήμο Σαμοθρακης τον οδικό φωτισμό, το οποίο προβλημάτιζε τον Δήμαρχο για την εξεύρεση κονδυλίου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Δεν χρειάστηκε λοιπόν να περάσει πολύς καιρός και από χθες ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες υπογειοποίησης. Δείτε σχετικές φωτογραφίες.

2 επίκαιρα άρθρα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης 29 Μαίου 1453 // Νικ. Παπανικολόπουλος: Από την Άλωση της Πόλης στην Άλωση του Αιγαίου μας; // Νικ. Ταμουρίδης: Όχι σε μια ακόμη Άλωση

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 
ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΣ ;
Η Άλωση της Πόλης
29 Μαΐου 2024. Άλλη μια πικρή μνήμη της Άλωσης της Πόλης. 29 Μαΐου, μια ημερομηνία που ματώνει αιώνες τώρα κάθε ελληνική καρδία.
Τρίτη 29 Μαΐου 1453, τα οθωμανικά στρατεύματα του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, μετά από πολιορκία 53 ημερών (6 Απριλίου-29 Μαΐου), καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη , δίνοντας τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Έκτοτε, η 29 η Μαΐου χαρακτηρίστηκε ως«Αποφράς Ημέρα του Ελληνισμού» (δυσοίωνη, καταραμένη μέρα).
Ωστόσο, το Βυζάντιο μας άφησε ένδοξη κληρονομία και το Γένος μας επέζησε. Οι προγονοί μας το κατόρθωσαν.

Πρόγραμμα εορτασμού Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Σαμαρείτιδας Ξηροποτάμου - Σύντομο βιογραφικό της Αγίας

Την Κυριακή 02 Ιουνίου εορτάζει ο Ιερός Ναός
Αγίας Φωτεινής στον Ξηροπόταμο.
Κάθε χρόνο την τετάρτη Κυριακή μετά το Πάσχα η εκκλησία μας θυμάται την συνάντηση του Ιησού Χριστού με μία γυναίκα από την πόλη της Σαμάρειας.
Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη(δ',5-42) ο Ιησούς Χριστός κατά την μετάβαση του από την Ιουδαία στην Γαλιλαία συναντήθηκε με την Σαμαρειτιδα στην πόλη Σιχαρ κοντά στο πηγάδι του Ιακώβ, όπου στάθηκε να ξεδιψάσει. Ο Ιησούς της ζήτησε νερό και στην συνέχεια, αφού της αποκάλυψε την ιδιότητα του,της εξήγησε την διδασκαλία του. Η γυναίκα πίστεψε και βαπτίστηκε χριστιανή με το όνομα Φωτεινή.

28 Μαΐου, 2024

Δήμος Σαμοθράκης: Δελτίο Τύπου - Αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας στην Άνω Μεριά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΡΙΑ
Τη Δευτέρα 27/05, ξεκίνησε αποκατάσταση των χωματόδρομων στην περιοχή της Άνω Μεριάς με τη φροντίδα του Αντιδημάρχου κου Χρήστου Τσιαούση και την πολύτιμη αρωγή των ενόπλων δυνάμεων με παραχώρηση μηχανημάτων και χειριστών υπό τον κο Νεκτάριο Μαυρομάτη

Επιστολή παραίτησης Μαργ. Κίρκου από την Ελληνική Λύση με βαριές κατηγορίες κατά Κυρ. Βελόπουλου και όχι μόνο...

Ο συντοπίτης μας Μαργαρίτης (Άκης) Κίρκος, έστειλε επιστολή παραίτησης προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης με βαριές κατηγορίες, υπονοούμενα και σκληρούς χαρακτηρισμούς τόσο προς το πρόσωπο του κυρίου Κυριάκου Βελόπουλου, όσο και της Αντιπροέδρου του κόμματος κυρίας Δήμητρας Κρητικού, του νυν βουλευτή Έβρου κυρίου Παράσχου (Πάρη) Παπαδάκη και όχι μόνο.
Ο κύριος Κίρκος υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης στον Έβρο 3 φορές (2019, 5/2023 & 6/2023), μέχρι την παραίτηση του ήταν Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και όσοι τον γνωρίζουμε ξέρουμε ότι έκανε μεγάλο αγώνα καθ' όλη την διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και όχι μόνο προεκλογικά, οργώνοντας συχνά πυκνά όλο τον Έβρο και με συχνές παρεμβάσεις - Δελτία Τύπου για θέματα που απασχολούσαν την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. 
Μετά την κατάληψη της δεύτερης θέσης τον Μάιο του '23 και την τοποθέτηση του ως 2ου στην λίστα τον επόμενων εκλογών, φάνηκε η έντονη δυσαρέσκεια του και μάλιστα σταμάτησε και την ενασχόληση του με το κόμμα. Οπότε η επιστολή παραίτησης μόνο έκπληξη δεν προκαλεί, ενώ αντίθετα ο χρόνος που επέλεξε να το κάνει ομολογώ πως είναι έκπληξη και ίσως κάποιον στόχο έχει...
Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης του κυρίου Κίρκου:

Παράταση για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στην ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr - Email για διευκρινήσεις προς Κτηματολόγιο, συναρμόδια Υπουργεία και Δήμο Σαμοθράκης

Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Σήμερα στην Σαμοθράκη ο ΥφΕΘΑ - Ρεπορτάζ - Αθ. Βίτσας: Συνάντηση σήμερα με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας στο Δημαρχείο (φωτό) - ΥΠΕΘΑ: Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στη Σαμοθράκη

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αλλά έγκυρες πληροφορίες, σε συνέχεια της χθεσινής περιοδείας του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κυρίου Ιωάννη Κεφαλογιάννη στον Έβρο, σήμερα θα επισκεφθεί και την Σαμοθρακη.
Ο Υφυπουργός επισκέπτεται τον Έβρο τόσο στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές αλλά και για να επισκεφθεί στρατόπεδα της περιοχής.
Όπως έγραψα οι πληροφορίες ήταν έγκυρες και νωρίς το πρωί ο ΥφΕΘΑ έφτασε στην Σαμοθράκη.

27 Μαΐου, 2024

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ SAMOTHRAKI OPEN FORUM

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ SAMOTHRAKI OPEN FORUM
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/5 το Ανοιχτό Εργαστήρι του Samothraki Open Forum με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά, τοπικά προϊόντα και Μάρκετινγκ» με συντονίστρια την Δημοσιογράφο κα. Μαρία Χρύσα Σταμπουλίδου.
Το Samothraki Open Forum
Ιδρύθηκε το 2017 και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σαμοθράκης. Η αποστολή του Samothraki Open Forum είναι η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στο Νησί της Σαμοθράκης με γνώμονα πάντα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ, τη λεγόμενη Ατζέντα 2030.
Ο κ. Παναγιώτης Καμπούρογλου, διοργανωτής του Samothrakis Open Forum ως πρώτος ομιλητής έκανε αναφορά στα παγκόσμια τουριστικά Megatrends, τη στρατηγική τουρισμού της Ελλάδας και της Θράκης και ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης των επισκεπτών της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης & Σαμοθράκης.

"Ορθά Κοφτά" με τους 2 υποψήφιους ευρωβουλευτές Μιχ. Αγγελόπουλο (ΝΔ) και Αν. Βασιλείου (ΚΟΣΜΟΣ)

Στην χθεσινή εκπομπή "Ορθά Κοφτά" στο Samothraki Web Radio με τον Ειρηναίο Παπαντίδη και τον Φώτη Φωτεινό (επίτιμο καλεσμένο) φιλοξενήθηκαν 2 υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

1. Ο κύριος Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία, γνώριμος στην περιοχή, ως ένας από τους τελευταίους διορισμένους Περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2004-΄07). Ακούστε την συνέντευξη συζήτηση μαζί του:

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σαμοθράκης: Δωρεάν Θερινά Μαθήματα Δημοτικού

ΔΩΡΕΑΝ ΘΕΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
  • Προετοιμασία για την επόμενη τάξη
  • Ενισχυτική διδασκαλία για κάλυψη ελλείψεων
  • Τμήματα Γλώσσας και Μαθηματικών
  • Παραγωγή γραπτού λόγου
  • Προετοιμασία για την Α’ Δημοτικού
Για πληροφορίες καλείτε στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σαμοθράκης στο τηλ. 2551098097

26 Μαΐου, 2024

Επικός Παναθηναϊκός 7 αστέρων πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο - Σχόλιο

Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το έβδομο τους Ευρωπαϊκό στην Γερμανική πρωτεύουσα, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με 95-77, παίζοντας συγκλονιστική άμυνα στο δεύτερο μέρος.

Ο αγώνας

Τα πρώτα λεπτά του τελικού ήταν άκρως συναρπαστικά από πλευράς σκοραρίσματος, καθώς ο Εντιαγέ ήταν αυτός που έβαλε τους πρώτους 8 πόντους της “Βασίλισσας” στο παιχνίδι, με τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί με τα τρίποντα του Γκραντ και του Ναν. Οι “μερένχες” δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ο ρυθμός είναι ξέφρενος με το σκορ στα πρώτα λεπτά να είναι στο12-9. Με τις προσωπικές προσπάθειες του Ναν και του Λεσόρ, η Ρεάλ βρήκε την λύτρωση στο σκορ, στο πρόσωπο του Μούσα ο οποίος είχε μόλις 10 πόντους σε 8 αγωνιστικά λεπτά. Το σκορ μετά από συνεχόμενα καλάθια και από τις δυο πλευρές έφτασε στο 32-22, καθώς και οι δυο άμυνες δεν μπορούσαν να περιορίσουν τις επιθέσεις. Το σκορ της πρώτης περιόδου έκλεισε στο απίστευτο 36-25, με τις δυο επιθέσεις να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και πιο συγκεκριμένα της Ρεάλ 12/17 σουτ εντός πεδιάς, με το σύνολο των πόντων (61) να είναι η μεγαλύτερη συγκομιδή σε Final 4.

ΔΕΔΔΕ: Έκτακτη ενημέρωση - Διακοπή ρεύματος από Άνω Καρυώτες ως και Άνω Μεριά ως αύριο το μεσημέρι

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Σύμφωνα με ενημέρωση από τoν ΔΕΔΔΗΕ η περιοχή από Άνω Καρυώτες ως και Άνω Μεριά θα έχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως αύριο το μεσημέρι της Δευτέρας, εξαιτίας πτώσης κολώνας του δικτύου που προκλήθηκε σήμερα το απόγευμα Κυριακής από τροχαίο ατύχημα.

25 Μαΐου, 2024

Σόνια Βασιλειάδου: Πρόσκληση Δημάρχου Ρόμαν, κατώτερος των περιστάσεων ο Δήμος Σαμοθράκης

Στην σημερινή εκπομπή του Φώτη Φωτεινού "Χωρίς Κανόνες" στο Samothraki Web Radio, ζητήσαμε από την κυρία Σόνια Βασιλειάδου (δημ. σύμβουλο) να μας πει την γνώμη της για την στάση του Δήμου Σαμοθράκης στο θέμα της παρουσίας της και του κυρίου Γιάννη Γλήνια στις εορταστικές εκδηλώσεις του αδερφοποιημένου Δήμου Ρομάν της Ρουμανίας και γενικά όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν με αποκορύφωμα την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αλλά κυρίως τι αποκόμισε η ίδια από την παρουσία της εκεί, τα οφέλη της Σαμοθράκης, μιας και ήταν εκείνη που κατά την προηγούμενη Δημοτική θητεία έτρεξε το θέμα της αδερφοποίησης των δύο Δήμων.

Η κυρία Βασιλειάδου απάντησε σε όλα με τον γνωστό χειμαρρώδη τρόπο της, μάλιστα σε κάποια σημεία ήταν και πολύ σκληρός, έντονα αντιπολιτευτικός, αλλά αυτό που εγώ είδα και το επεσήμανα κιόλας είχε ηγετικό χαρακτήρα με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον...

Αναρτήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων

Αναρτήθηκε η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Πυροσβεστική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών. Πλέον, με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

24 Μαΐου, 2024

Δήμος Σαμοθράκης: Ανακοίνωση περί στάθμευσης οχημάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Παρακαλούμε πολύ όλους τους κατοίκους και επισκέπτες να αποφεύγουν την στάθμευση οχημάτων στα στενά της Καμαριώτισσας και της Χώρας ώστε να μην παρεμποδίζεται η διέλευση του ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ.

"Ορθά Κοφτά" 26/5 με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Μιχ. Αγγελόπουλο (ΝΔ) και Αν. Βασιλείου (ΚΟΣΜΟΣ - Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ)

Πριν το Πάσχα είχα ξεκινήσει μια προσπάθεια παρουσίασης υποψηφίων βουλευτών από τον Έβρο ή ευρύτερα από την Περιφέρεια μας.
Αυτήν την Κυριακή 26 Μαϊου, συνεχίζουμε με έναν άνθρωπο που δεν είναι από την περιοχή, αλλά την υπηρέτησε από την θέση του διορισμένου Περιφερειάρχη, του υποψήφιου ευρωβουλευτή με την Νέα Δημοκρατία κυρίου Μιχάλη Αγγελόπουλου, μέχρι στιγμής ο πρώτος από τους 1.168 υποψηφίους ευρωβουλευτές που επισκέφθηκε το νησί μας.
Επίσης θα φιλοξενήσουμε την Εβρίτισσα κυρία Αναστασία (Νατάσα) Βασιλείου υποψήφια ευρωβουλευτή με το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ του κυρίου Πέτρου Κόκκαλη.

Ν. Γαλατούμος: Σχετικά με ανακρίβειες, ασάφειες και ψέματα που ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σχετικά με το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε εχτές 22/4/2024 και τις ανακρίβειες ,ασάφειες και τα πονηρά ψέματα που ειπώθηκαν δια στόματος του κ.Βίτσα .
Ψέμα πρώτο το οποίο ειπώθηκε μετά την αποχώρηση μας από την αίθουσα του ΔΣ και προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη των αποφάσεων του ως συνήθως, δήλωσε ότι για να συζητηθούν και να παρθούνε αποφάσεις στα αιτήματα πολιτών είναι υποχρεωτική η παρουσία όλων των παρατάξεων! Φυσικά ο κανονισμός δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και ο ίδιος όπως και ο πρόεδρος το γνωρίζουν αυτό .
Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος και η παράταξη του σπανίως ήταν παρόντες και αποχωρούσαν κατά την εξέλιξη των αιτημάτων πολιτών ,ενώ ο ίδιος δήλωνε πάντα κουρασμένος. Μάλιστα μας υπενθύμιζε συχνά ότι οι αποφάσεις παίρνονται από την δημοτική αρχή!

Ι. Μ. Αλεξανδρούπολης: 1. Δελτίο Τύπου - Βραδυνή Θεία Λειτουργία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και στον Ι. Ν. Παναγίας Καμαριώτισσας // 2. Δελτίο Τύπου - Εγγραφές στις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βραδυνή Θεία Λειτουργία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Όλοι συμμεριζόμαστε την αγωνία, το άγχος και τους κόπους των μαθητών της Γ΄ Λυκείου για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό προσκαλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου της Μητροπόλεώς μας που θα διαγωνισθούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και τους συγγενείς τους στην βραδυνή Θεία Λειτουργία, ειδικά αφιερωμένη στα παιδιά μας αυτά. 
Η βραδυνή Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί το βράδυ της Δευτέρας 27 Μαΐου 2024 από τις 8.00΄-9.30΄ μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου.

Επίσκεψη υποψήφιου Ευρωβουλευτή ΝΔ Μ. Αγγελόπουλου στην Σαμοθράκη

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με πληροφορίες στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Θράκη, θα επισκεφθεί σήμερα και την Σαμοθρακη, όπου και θα διανυκτερεύσει.
Θα φτάσει στο νησί γύρω στις 5:00 με το δρομολόγιο του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΆΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ. Στην συνέχεια προφανώς συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος θα περιοδεύσει στα χωριά για να συνομιλήσει με κατοίκους.

Samothraki Open Forum: Εργαστήρι για το βιώσιμο τουρισμό στη Σαμοθράκη

Το Samothraki Open Forum ανακοινώνει τη διεξαγωγή Ανοιχτού Εργαστηρίου με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά, Τοπικά προϊόντα και Μάρκετινγκ».

Το Εργαστήρι θα λάβει χώρα στις 25/5/2024 και ώρα 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο «Νικόλαος Φαρδύς» στη Χώρα Σαμοθράκης και απευθύνεται στους επαγγελματίες τουρισμού, τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων και όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η συμμετοχή στο Εργαστήρι είναι δωρεάν.   

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Σαμοθράκης.

21 Μαΐου, 2024

Δήμος Σαμοθράκης: 1.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο «Νικόλαος Φαρδύς» & στην Δημοτική Βιβλιοθήκη // 2.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ενημερωτική δράση - Πρόληψη Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο «Νικόλαος Φαρδύς» & στην Δημοτική Βιβλιοθήκη
Την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, έπειτα από αίτημα του σχολείου στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σαμοθράκης, εκπαιδευτικοί και μαθητές της Β’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καμαριώτισσας επισκέφτηκαν το Πνευματικό Κέντρο «Νικόλαος Φαρδύς» όπου είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την βιβλιοθήκη του Σαμοθρακίτη ιατροφιλόσοφου Νικολάου Φαρδύ και να ακούσουν σημαντικές πληροφορίες για την ζωή του.
Στη συνέχεια, αφού περιηγήθηκαν στα καλντερίμια της πρωτεύουσας του νησιού, μετέβησαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου έγινε μεγαλόφωνη αφήγηση ενός βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά από την Ειδική Παιδαγωγό του Κέντρου Κοινότητας.

20 Μαΐου, 2024

Ευρωεκλογές 2024: 1.168 υποψήφιοι για τις 21 ελληνικές ευρωέδρες - Διαβάστε όλα τα ονόματα - Αισθητή στα περισσότερα από τα 31 ψηφοδέλτια η παρουσία «σελέμπριτις» - Ποια κόμματα κατεβάζουν πλήρεις συνδυασμούς με 42 υποψηφίους // Σχόλιο

Στους 1.168 ανέρχονται οι συμπολίτες μας που έλαβαν το χρίσμα του υποψήφιου ευρωβουλευτή και διεκδικούν στις 9 Ιουνίου τη λαϊκή ψήφο η οποία μπορεί να τους οδηγήσει στην κατάληψη μιας από τις 21 έδρες που διαθέτει η χώρα μας στη σύνθεση του 
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για υποψηφίους οι οποίοι συμμετέχουν σε 31 διαφορετικά κομματικά ψηφοδέλτια που ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο και θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία αφού κρίθηκε ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις έχοντας πληρώσει το παράβολο των 20 χιλιάδων ευρώ και έχοντας υποβάλει εμπρόθεσμα τη λίστα με τους υποψηφίους τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών.
Τα 19 από τα 31 κόμματα τα οποία έλαβαν «πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο -σε σύνολο 46 που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές κατεβάζουν πλήρεις συνδυασμούς με 42 υποψηφίους που είναι ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός υποψηφίων σε κάθε ψηφοδέλτιο, διπλάσιος δηλαδή από τις 21 ελληνικές ευρωέδρες.

ΟΠΕΚΑ: 11 ήμερες δωρεάν διακοπές και στην Π.Ε Έβρου (λογικά και στην Σαμοθράκη)

Διευρύνεται το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού το οποίο απευθύνεται στους δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ), έτους 2024 και υλοποιείται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αναμένεται να τρέξουν 5 ακόμη προγράμματα, παιδικών κατασκηνώσεων, διάθεσης εισιτηρίων για θέατρο, παροχής δωρεάν βιβλίων και χορήγησης ποσού από 1.000 έως 700 ευρώ στις μητέρες αγρότισσες με 3 ή και περισσότερα παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων υπερβαίνει τις 125.000 και ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

19 Μαΐου, 2024

Ένας φανατικός φίλος της Σαμοθράκης έφυγε για πάντα...

Μετά από πολυετή μάχη με την επάρατη νόσο έφυγε σήμερα τα ξημερώματα ο Ανέστης Λουκίδης κάτοικος Νέας Καρβάλης Καβάλας σε ηλικία μόλις 65 ετών... 
Ήταν για πολλά χρόνια οικογενειακός μας φίλος. 
Μέχρι τελευταία πάλευε στα ίσα με το θεριό, δεν το έβαζε κάτω... Έβγαινε από το νοσοκομείο και μετά από λίγες μέρες έφευγε για ολιγοήμερη απόδραση. Τις περισσότερες φορές αυτή η απόδραση ήταν στην αγαπημένη του Σαμοθράκη.
Στην Σαμοθράκη ερχόταν εδώ και 30 χρόνια το λιγότερο, όταν είχε πλοίο από Καβάλα, μέσα σε ένα καλοκαίρι μπορεί να έπαιρνε την οικογένεια του και να ερχόταν ακόμη και 3-4 φορές. Αργότερα ερχόταν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ή το πολύ στα δύο.

"Ορθά Κοφτά" με τηλεφωνική παρέμβαση του Γ. Γλήνια από την Ρουμανία για το θέμα της εκεί παρουσίας τους με την Σ. Βασιλειάδου

Σήμερα η εκπομπή "Ορθά Κοφτά" έγινε χωρίς εμένα, μόνο με τον Φώτη Φωτεινό. Εγώ έλειπα για ανειλημμένης οικογενειακής κοινωνικής υποχρέωσης.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού κύριος Γιάννης Γλήνιας και η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Σόνια Βασιλειάδου, νυν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι δύο βρίσκονται στον αδερφοποιημένο με τον δικό μας Δήμο, Δήμο Ρόμαν στην Ρουμανία για τον εορτασμό των 100 χρόνων του. Από όπου και οι δύο έχουν κάνει σχετικές αναρτήσεις. Στην χθεσινή εκπομπή "Χωρίς Κανόνες" σχολιάζοντας την επικαιρότητα αναρωτηθήκαμε αν πήγαν ως απεσταλμένοι του Δήμου Σαμοθράκης, επειδή ουσιαστικά ήταν οι δύο από την προηγούμενη δημοτική αρχή έτρεξαν το θέμα της αδεφοποίησης. Μάλιστα σχολιάσαμε πως αν έτσι έγινε καλώς έγινε και μπράβο στην νέα Δημοτική αρχή, αν και θα έπρεπε να παραστεί και κάποιος από αυτήν.

ΔΑΦΝΗ ΧΑΛΚΙΑ-ΣΤΑΥΡΑΚΗ: Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο. Έχει να κάνει με την παιδεία μας, με το ενδιαφέρον που δείχνουμε για τον τόπο μας έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια, με την προστασία του σπιτιού μας Αμή τι άλλο.

Όμως άλλο αυτό άλλο η παράνοια των προστίμων, των ειδικών τεχνικών επιστημόνων, των υπευθύνων δηλώσεων και του «καρφώματος» του γείτονα (ο οποίος θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο Δήμος έτσι), η δήλωση των Δήμων ότι δεν μπορούν να αναλάβουν αυτά που φέτος εφαρμόζονται , με τον τρόπο που εφαρμόζονται, με ενοχλεί.

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα πρόστιμα που η πυροσβεστική μπορεί και πρέπει να βεβαιώνει. Έδωσε και μια συνέντευξη ο Κος Κικιλιας όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει «υπάρχει πλέον αλλαγή στον ποινικό κώδικα. Δεν είναι πλημμέλημα ή εξ αμελείας πρόκληση εμπρησμού και μάλιστα, αν αυτό στοιχίσει έστω και μία ανθρώπινη ζωή ή οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, επισείει 10 με 20 χρόνια κάθειρξη και έως 200.000 ευρώ πρόστιμο», Σημείωσε, δε, πως «ήδη, αυτούς τους μήνες έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στους ασυνείδητους που ρισκάρουν τις ζωές των υπολοίπων». 

19 Μαϊου - Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας, είτε έχουμε ποντιακή καταγωγή είτε όχι, είναι υποχρέωση να τιμούμε και να θυμόμαστε τις 353.000 ψυχές και πόσες άλλες που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους και να γίνουν πρόσφυγες (πρόσφυγες πραγματικοί και όχι εισβολείς...). Γιατί αυτοί ήταν, είναι και θα είναι οι γείτονες μας, οι σημερινοί φίλοι μας..... Τούρκος καλός ΜΟΝΟ νεκρός... 
Ακολουθεί ο Ποντιακός Ύμνος από τον αξέχαστο Βασίλη Καρρά...:

18 Μαΐου, 2024

Δήμος Σαμοθράκης - Δελτίο Τύπου: Ολική εσωτερική συντήρηση του "Φιδέλειου" Συνεδριακού Κέντρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΛΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ "ΦΙΔΕΛΕΙΟΥ" ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Μετά από μεγάλη περίοδο εγκατάλειψης, αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις συντήρησης στο παραμελημένο κτίριο του Φιδελειου Συνεδριακού Κέντρου από υπαλλήλους του Δήμου και εθελοντές.
Το εσωτερικό αποκαταστάθηκε πλήρως. Πραγματοποιήθηκαν: Αντικατάσταση διαλυμένων ειδών υγιεινής, βάψιμο εσωτερικού χώρου, ηλεκτρολογικά, λειτουργία προτζέκτορα, λοιποί βοηθητικοί χώροι και αντιπυρική προστασία του περιβάλλοντος χώρου.
Συγχαρητήρια σε όλους, εθελοντές, υπαλλήλους και αιρετούς για τη δουλειά που πρόσφεραν.
Η συντήρηση των δημοτικών κτιρίων παραμένει στόχος της δημοτικής αρχής και είναι μέλημα της, καθώς αποτελούν δημόσια περιουσία, ενώ συγχρόνως αποτελούν και κομμάτια της συνολικής εικόνας του νησιού μας.

Η Ελλάδα χρειάζεται πατριωτικό προσανατολισμό στις επερχόμενες εκλογές για την χωματερή των Εθνών Ε.Ε - Μήπως σιγά σιγά τον βρίσκει σε συγκεκριμένο κόμμα; - Η αποχή δεν είναι λύση!

Γνωρίζετε όλοι όσοι παρακολουθείτε χρόνια το παρόν blog πως υποστηρίζω θέσεις πατριωτικές, εθνικές, δεξιές - ακροδεξιές, αλλά σε καμία περίπτωση φασιστικές, ναζιστικές - νεοναζιστικές. Μπορεί να ήμουν κοντά ιδεολογικά με την Χρυσή Αυγή, αλλά δεν την ψήφισα, ούτε καν για την χωματερή των Εθνών, Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως επίσης θα γνωρίζετε πως υποστηρίζω την Ευρώπη των λαών και των Εθνών, γιατί πρώτα και πάνω από όλα είμαστε Έλληνες και μετά, επειδή η χώρα μας γεωγραφικά βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, αναγκαστικά είμαστε και Ευρωπαίοι... Επειδή κάποιοι "σοφοί" οδηγήθηκαν να φτιάξουν μία χωματερή Εθνών και την ονόμασαν Ε.Ο.Κ. αρχικά και στην συνέχεια Ε.Ε., δεν σημαίνει ότι θα απαρνηθούμε την ελληνορθόδοξη ταυτότητα μας, γιατί Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι έννοιες συνυφασμένες η μία με την άλλη δεν θα γίνουμε σκέτοι Ευρωπαίοι. 

17 Μαΐου, 2024

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο από Σαμοθρακη έως νότια της Ρόδου - Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Οι υπογραφές μπήκαν και αν όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα, η πρώτη μη επανδρωμένη ημισταθερή θαλάσσια πλατφόρμα για την επιτήρηση στο Αιγαίο θα μπει στο νερό το 2025, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εισηγηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν Τα Νέα, για πατέντα που κατοχύρωσε ελληνική εταιρεία και με κορμό σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ υιοθετήθηκε και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι σε φάση ουσιώδους ανάπτυξης ενός δικτυοκεντρικού συστήματος.

Ειδικότερα, από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υπογράφηκε σύμβαση για την υλοποίηση του Διακρατικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, όπως αναφέρεται η ανάπτυξη των πλωτών ραντάρ.

16 Μαΐου, 2024

Ευ. Πουλιλιός: 500.000 € για το Κ.Υ. Σαμοθράκης από την Περιφέρεια και αναζητούνται άλλα τόσα για τη λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου

Εργασίες που θα βελτιώσουν τα στατικά δεδομένα του υπό ανακατασκευή κτιρίου του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 500.000 €. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί συνοδευόμενος και από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Βαγγέλη Πουλιλιό. Ο κ. Πουλιλιός στην πρωινή εκπομπή του Στ. Αποστολίδη και στον STATUS 94,2 ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια θα αναζητήσει χρηματοδότηση αντίστοιχου ύψους και για την ολοκλήρωση του έργου της λιμνοδεξαμενής, αφού δεν είχε προβλεφθεί η κατασκευή του αντλιοστασίου. Όπως είπε κινδυνεύει να καταστραφεί το υπόστρωμα της λιμνοδεξαμενής από την αχρησία και τις ακτίνες του ηλίου, εάν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση.

Χρ. Τοψίδης: Σύντομη αλλά παραγωγική συνάντηση με τον ΥΝΑΝΠ Χρ. Στυλιανίδη, παρουσία του Δημάρχου Σαμοθρακης Θ. Βίτσα - Αθ. Βίτσας: Συνάντηση με τον ΥΝΑΝΠ κ. Στυλιανίδη

Σύντομη αλλά άκρως παραγωγική ήταν η συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη, στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.

Στη συζήτηση μας εξετάσαμε ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια μας και άπτονται φυσικά των αρμοδιοτήτων του και θέσαμε ισχυρές βάσεις συνεργασίας για την αναπτυξιακή μας προοπτική.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Θανάσης Βίτσας, για συγκεκριμένα θέματα του νησιού, επί των οποίων θα σχεδιαστούν λύσεις.

Συστάθηκε ένα ακόμη συνεργείο καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο θα βρίσκεται μόνιμα στην Σαμοθράκη - Πρόγραμμα κίνησης συνεργείων Π. Ε Έβρου εβδομάδας 13/5 - 17/5

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κυρίου Χριστόδουλου Τοψίδη και τον συνεργατών του στην Σαμοθράκη και κατά την διάρκεια της σύσκεψης με την δημοτική αρχή, μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι συστάθηκε ένα ακόμη συνεργείο καταπολέμησης των κουνουπιών, το οποίο από την τρέχουσα κιόλας εβδομάδα θα βρίσκεται μόνιμα στο νησί μας.
Για του λόγου το αληθές δείτε το πρόγραμμα για αυτήν την εβδομάδα 13-17/5:

15 Μαΐου, 2024

Θ. Ξανθόπουλος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας) - Κατάθεση Αναφοράς: Η κυβέρνηση απέκλεισε τα τουριστικά καταλύματα Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης από τα μέτρα οικονομικής στήριξης μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2023 στον Έβρο - Αμεση ανάγκη διόρθωσης της κατάφωρης αδικίας - Σχετική ερώτηση και από τον βουλευτή Έβρου Ελληνικής Λύσης Π. Παπαδάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13-5-2024

Η κυβέρνηση απέκλεισε τα τουριστικά καταλύματα Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης από τα μέτρα οικονομικής στήριξης μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2023 στην Π.Ε Εβρου-Αμεση ανάγκη διόρθωσης της κατάφωρης αδικίας-Κατάθεση Αναφοράς

Ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος κατέθεσε Αναφορά το δημοσίευμα της ιστοσελίδας in-evros, με την επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού και στους Βουλευτές Έβρου.

  Στην επιστολή ο Σύνδεσμός επισημαίνει ότι στην ΚΥΑ για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, που επλήγησαν από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2023, έχουν αποκλειστεί τα τουριστικά καταλύματα της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης.

14 Μαΐου, 2024

Έχει ξεκινήσει (45 ημέρες) το ΟΣΔΕ του 2024 αλλά ... μισό, τι συμβαίνει με τις δηλώσεις

Εδώ και περίπου 45 ημέρες η εφαρμογή για τη δήλωση ΟΣΔΕ είχε ανέβει στο gov.gr αλλά τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν μπορούν να εργασθούν πάνω σε αυτή τη βάση γιατί δεν τους το επιτρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατά τα άλλα όλα πάνε καλά στον Οργανισμό Ελέγχων και Πληρωμών σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού ΑΑΤ. Πέρασε ενάμιση μήνα για να μην κάνουμε τίποτα στην ουσία, λέμε εμείς. Πάντως αυτό που μας προξενεί εντύπωση είναι τι χρειάζεται ένας οργανισμός σαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ 58 εφαρμογές (εδώ).

Θυμίζουμε ο υπουργός είχε ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για το ΟΣΔΕ 2024 άνοιξε την Πρωταπριλιά (!).

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με την Κωνσταντίνα Καπετανοπούλου, Γεωπόνο με Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) πιστοποιημένο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία ανέφερε τα εξής: «όσοι διαθέτουμε γραφεία ΚΥΔ βλέπουμε το εξής:

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Κατάφεραν να το απαξιώσουν! - Σχόλιο

Ένα από τα μέτρα νησιωτικής πολιτικής που είχαν άμεση αντανάκλαση και στους νησιώτες, ήταν το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά «πιλοτικά» για επιβάτες και επιχειρήσεις σε κάποια νησιά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλο τον νησιωτικό χώρο μηδέ της Κρήτης εξαιρουμένης. Όμως το μέτρο αυτό που πράγματι έκανε αίσθηση στην πρώτη εφαρμογή του και είχε άμεσο αποτέλεσμα στην «τσέπη» των νησιωτών, όταν επιχειρήθηκε η επέκτασή του σε όλο το νησιωτικό χώρο και πέρα από τα εισιτήρια των νησιωτών επιβατών περιέλαβε και μια σειρά επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλιστούν και οι αναγκαίοι πόροι, τότε το πράγμα άρχισε να «χαλάει» και η διαχείρισή του έγινε προβληματική, απαξιώνοντας στα μάτια των νησιωτών το μόνο αποτελεσματικό μέτρο που είχε άμεση οικονομική αντανάκλαση σε όλους τους δικαιούχους. Η σημερινή διαχείριση του μέτρου αυτού, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Ν.Π. που ανέλαβε να το διαχειριστεί και προφανώς συνολικά της κυβέρνησης, αν δεν το υπονομεύει με τις κραυγαλέες καθυστερήσεις πληρωμών, σίγουρα το απαξιώνει, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από αυτή τη στάση.

Θέση εργασίας από το ELECTRA SUITES

Θέση εργασίας για προπαρασκευή πρωινού - κουζίνα προσφέρει το ELECTRA SUITES στην Καμαριώτισσα Σαμοθρακης, με μισθό και ασφάλιση.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα:
6947060524 - 2551098206

13 Μαΐου, 2024

Samothraki Open Forum 2024 Εργαστήρι “Πολιτιστική κληρονομιά, Τοπικά προϊόντα & Μάρκετινγκ"

Samothraki
Open Forum 2024
Εργαστήρι
“Πολιτιστική κληρονομιά, Τοπικά προϊόντα & Μάρκετινγκ"

Σαμοθράκη, 25/05/2024

Πνευματικό Κέντρο «Νικόλαος Φαρδύς» Χώρα Σαμοθράκης (*)
Το Samothraki Open Forum έχει τη χαρά να σας ενημερώσει για τη διεξαγωγή ανοιχτού Εργαστηρίου στη Σαμοθράκη με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά, Τοπικά προϊόντα και Μάρκετινγκ». Το Εργαστήρι που θα λάβει χώρα στις 25/5/2024 και ώρα 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο «Νικόλαος Φαρδύς» απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες τουρισμού, τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων και όλους τους ενδιαφερόμενους.

Αθανάσιος Βίτσας: Πως θα ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις χωρίς υπαλλήλους; - Πρόσθετη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ για το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Ακούστε τον Δήμαρχο Σαμοθράκης κ. Αθανάσιο Βίτσα σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και τον Δ. Κολιό. Η συζήτηση ξεκίνησε με τις υποχρεώσεις των Δήμων και συγκεκριμένα του Δήμου Σαμοθράκης από τις μεταφορές αρμοδιοτήτων, χωρίς υπαλλήλους, μηχανήματα και χρήματα.

Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κυρίου Χριστόδουλου Τοψίδη με τους επιτελείς του, όσα συζητήθηκαν και την πρόσθετη χρηματοδότηση που θα γίνει προσπάθεια να δοθεί από την Περιφέρεια για το Κέντρο Υγείας.

Ακούστε την συνέντευξη:

12 Μαΐου, 2024

"Ορθά Κοφτά" με τους Χρ. Τοψίδη και Π. Ατζανό

Σήμερα η Κυριακάτικη εκπομπή "Ορθά Κοφτά" για ακόμη μία φορά ήταν μαραθώνια. Αλλά νομίζω άξιζε και μόνο εποικοδομητική ήταν.

Στο πρώτο κομμάτι συζητήσαμε με τον "επίτιμο" καλεσμένο Φώτη Φωτεινό, όσα ακούσαμε χθες στην σύσκεψη της Δημοτικής και της Περιφερειακής αρχής.

Όσο είμασταν στην αναμονή των επίσημων καλεσμένων, μας επισκέφτηκε ακόμη ένας από τους παραγωγούς, ο Τάσος Παπαγρηγορίου, με τον οποίο είχαμε μία ωραία συζήτηση, γεμίζοντας τον χρόνο αναμονής.

Στην συνέχεια, με το πέρας των εκδηλώσεων ήρθαν στο στούντιο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κύριος Χριστόδουλος Τοψίδης και ο ειδικός σύμβουλος του, εντεταλμένος σε θέματα Τουρισμού κύριος Παναγιώτης Ατζανός.

Ακούστε την συνέντευξη με τον κύριο Τοψίδη:

12 Μαΐου 2024 - Γιορτή της Μητέρας – Πότε και πώς καθιερώθηκε

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία των 5 Νεομαρτύρων και την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα η Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την εορτή των Αγίων 5 Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης και εν Μάκρη μαρτυρησάντων, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Χώρα. Στην συνέχεια τελέστηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Λειψάνων των Αγίων.
Στην Θ. Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και Σαμοθρακης κ.κ. Άνθιμος. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κύριος Αθανάσιος Βίτσας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κύριος Χριστόδουλος Τοψίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κύριος Ευάγγελος Πουλιλιός, συνεργάτες και εντεταλμένοι σύμβουλοι του κυρίου Τοψίδη, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ κύριος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο επίσης βουλευτής Έβρου αλλά και Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριος Σταύρος Κελέτσης, καθώς και οι διοικητές Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού του νησιού. Φυσικά και πλήθος πιστών.