To «πράσινο φως» επί του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασε η Ελλάδα, έδωσε και επισήμως -με ανακοίνωση- το Eurogroup, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία διήρκεσε μια ώρα. Σε σχετική του ανακοίνωση το Eurogroup αναφέρει ότι συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασαν οι ελληνικές Aρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία...
θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο έως το τέλος του Απριλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι θεσμοί μάς έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και τέσσερις μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας» αναφέρει το Eurogroup.
Η Ευρωζώνη τόνισε ακόμη ότι «καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Το έγγραφο των έξι σελίδων που έστειλε η Αθήνα κινείται σε τέσσερις άξονες και η έγκρισή του ενεργοποιεί τη συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Την είδηση γνωστοποίησε πρώτος με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας και λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έγραψε στο Twitter: «Έπειτα από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μπορούν να αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες για την παράταση του ελληνικούς προγράμματος».
Επίσης την θετική είδηση επιβεβαίωσε και ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Το Eurogroup ενέκρινε την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί. «Η συμφωνία απέτρεψε μια άμεση κρίση» πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσουν και έξι εθνικά κοινοβούλια -πέραν του ελληνικού.
Συγκεκριμένα η επιστολή Βαρουφάκη κατατίθεται και θα συζητηθεί στα κοινοβούλια Γερμανίας, Μάλτας, Εσθονίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Φιλανδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης δεν απαιτείται αυτή τη φορά να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας γιατί η δυνατότητα επέκτασης θεωρείται ότι έχει καλυφθεί ήδη από την έγκριση που έλαβε η αρχική συμφωνία.
Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να κάνει δηλώσεις σε λίγη ώρα.
Η συγκεκριμένη λίστα πάντως φαίνεται πως έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε κάποιους από τους "κεντρικούς παίκτες" της υπόθεσης, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.
Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς είναι επαρκές για τη συνέχιση της βοήθειας, αλλά δεν είναι εξειδικευμένο.
Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το πρόγραμμα «είναι περιεκτικό, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένο» και «στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις-κλειδιά».
Μετά την Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εκφράζει τις ανησυχίες του για την λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup.