Κάθε έκλειψη Σελήνης μερική ή ολική έχει την δική της ομορφιά, την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 τα ξημερώματα από τις 03:12 έως και 06:30 θα έχουμε την χαρά να παρατηρήσουμε μια ολική έκλειψη Σελήνης και από την πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Αυτή η έκλειψη Σελήνης έχει ακόμη ένα πολύ σημαντικό γεγονός που την κάνει ιδιαίτερη, γνωρίζουμε ότι εκλείψεις Σελήνης μπορούμε να έχουμε μόνο όταν η φάση της Σελήνης είναι Πανσέληνος. Αυτήν την φορά η Πανσέληνος επειδή συμπίπτει με τη Σελήνη να βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο στη Γη την ονομάζουμε "Υπερπανσέληνο".
Αυτό σημαίνει πως η διάμετρος της Σελήνης θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις, είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε να συμβαίνει κάθε 30 χρόνια για αυτό αυτήν την έκλειψη Σελήνης την ονομάζουμε "Υπερέκλειψη". Η προετοιμασία περιλαμβάνει και στον σχεδιασμό της όλης παρατήρησης μας και σε θέματα εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε όμως να παρατηρήσουμε την έκλειψη σελήνης και δια γυμνού οφθαλμού ή με ένα ζευγάρι απλά κιάλια.
Εκτός των χρωμάτων και τις ομορφιάς που βλέπουμε να παίρνει η Σελήνη κοιτώντας την μέσα από το τηλεσκόπιο μας , ενδιαφέρων είναι να κάνουμε σαν Ερασιτέχνες Αστρονόμοι μια σύγκριση στα Danjon Scale και Crater Timings During Lunar Eclipses.
Το πρώτο Danjon Scale αν και δεν είχαμε ολική έκλειψη αλλά μερική θα έλεγα ότι είχε Danjon Scale με L=4, βάση των στοιχείων που μας δίνει η NASA στο
Το δεύτερο Project που θα μπορούσαμε να κάνουμε και έχει ενδιαφέρων είναι το Crater Timings During Lunar Eclipses, δεν το έχω κάνει ποτέ αλλά θα ήθελα να το κάνω κάποια στιγμή.
Χρόνοι παρατήρησης του φαινομένου στην Αλεξανδρούπολη
Έναρξη έκλειψης παρασκιάς : 03:12
Έναρξη μερικής έκλειψης : 04:07
Έναρξη ολικότητας : 05:11
Μέγιστο έκλειψης : 05:47
Τέλος ολικότητας : 06:23
Τέλος μερικής έκλειψης : 07:27 (μη ορατά)
Τέλος έκλειψης παρασκιάς : 08:22 (μη ορατά)
Ο υπολογισμός των χρόνων έγινε από το site της NASA (Javascript Lunar Eclipse Explorer)
και
Σχετικές φωτογραφίες από εκλείψεις Σελήνης που πήρα τα τελευταία χρόνια μπορείτε να δείτε στην προσωπική μου ιστοσελίδα:
Γιώργος Ταρσούδης
Ερασιτέχνης Αστρονόμος
Πηγή: http://www.gatzoli.gr/2015/09/28-2015.html#ixzz3myEsHbw1