Η Ευρωπαϊκή Αστυνομία Συνόρων, με την ονομασία FRONTEX (από τα αρχικά των γαλλικών λέξεων FRONTIERE-σύνορα και EXTERIEUR-εξωτερικό), συστάθηκε από την Ε.Ε με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2007/2004, για την επιχειρησιακή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών της. Με έδρα τη Βαρσοβία, απέκτησε επιχειρησιακή ετοιμότητα την 01-10-2005.
Είχε προηγηθεί ο Κανονισμός (ΕΚ) 343/2003, γνωστός ως «Δουβλίνο ΙΙ», σύμφωνα με τον οποίο οι μετανάστες που μπαίνουν σε χώρα της Ε.Ε, στερούνται του δικαιώματος να επιλέγουν οι ίδιοι τη χώρα που θα καταφύγουν αλλά υποχρεούνται να ζητούν άσυλο μόνο στην ευρωπαϊκή χώρα που μπήκαν για πρώτη φορά.
Στην Ελλάδα, δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2006 στα πλαίσια ενίσχυσης της ελληνικής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στο Ανατολικό Αιγαίο.
Με τον Κανονισμό (ΕΚ) 863/2007 δημιουργήθηκε στην Frontex και μια Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (RABIΤ) για την αντιμετώπιση, εδικών και έκτακτων καταστάσεων στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της. Από 02-11-2010, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, γνωστή ως RABIΤ, με ειδικά οχήματα, ελικόπτερα, θερμικές κάμερες κ.α, ανέλαβε δράση μέχρι το Μάρτιο του 2011, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, με δύναμη 150-200 ατόμων.
Στην ουσία, η Frontex, κατέγραφε όσους έμπαιναν παράνομα στην Ελλάδα, ώστε να μην μπορούν να ζητήσουν μετά άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Δήμαρχος του Β. Έβρου, σε ρεπορτάζ του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού WDR, το Μάιο του 2012, είχε χαρακτηρίσει την Frontex, «κατάσκοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κάνει απολύτως τίποτα και απλά καταγράφει τα στοιχεία, χωρίς να εμποδίζει τη διάβαση των συνόρων».
Το αποτέλεσμα ήταν, ο Έβρος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Πάτρα (για έξοδο στην Ευρώπη) και η Ηγουμενίτσα (για έξοδο στην Ευρώπη) να σηκώνουν το βάρος του «πολέμου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους μετανάστες. Αυτοί που εισέρχονταν παράνομα, έπαιρναν μια γραπτή εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα μας σε 30 ημέρες. Στην πράξη όμως προσπαθούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, παράνομα και πάλι φυσικά, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όσοι δεν τα κατάφερναν εγκλωβίζονταν στην Ελλάδα.
Στις 28-5-2012, η Frontex υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να περιορίσουν από κοινού την παράνομη εισροή μεταναστών στην Ευρώπη. Η FRONTEX, στην επίσημη ανακοίνωσή της ανέφερε : «Η FRONTEX και οι αρμόδιες τουρκικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στους τομείς της ανάλυσης κινδύνου, εκπαίδευσης καθώς επίσης και στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης. Επιπλέον, η FRONTEX και οι αρμόδιες τουρκικές αρχές συμφώνησαν να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές όσον αφορά στον έλεγχο των συνόρων και συμφώνησαν επίσης στην δυνατότητα ανάπτυξης Τούρκων αξιωματικών (deployment of Turkish officers) σε επιλεγμένα συνοριακά φυλάκια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα πλαίσια του Focal point project».
Τότε, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο σχετική ερώτηση στην οποία επεσήμαινε τον κίνδυνο ανάπτυξης Τούρκων σε ελληνικό έδαφος ! ! ! και το θέμα φάνηκε ότι έληξε…
Τα χρόνια πέρασαν αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, με αφορμή το «προσφυγικό» και κυρίως για να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα, δεν διστάζουν να επαναφέρουν το θέμα «κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο».
Στις 6 Νοεμβρίου 2015, κυκλοφόρησε ένα έγγραφο εσωτερικής οδηγίας της Κομισιόν, εν όψει της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στο οποίο γινόταν αναφορά για τις κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ακολούθησε, στη Μάλτα στις 29-11-2015, με κύριο θέμα το προσφυγικό, αποφασίστηκε η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των προσφύγων αλλά και πάλι οι κοινές περιπολίες δεν πέρασαν.
Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου 2015, είναι προφανές ότι η Κομισιόν, αλλά και η πλειοψηφία των εταίρων, θα επιχειρήσουν τη δημιουργία μίας μόνιμης ευρωπαϊκής συνοριακής δύναμης και ακτοφυλακής με υπερεξουσίες, παρακάμπτοντας έτσι τις μέχρι τώρα, αποτυχημένες προσπάθειες Μέρκελ – Γιούνκερ για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο.
Η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (EBCG), που θα αντικαταστήσει την Ευρωπαϊκή Αστυνομία Συνόρων (Frontex) με δράσεις στα σύνορα μετά από έγκριση της Κομισιόν ακόμα και αν μία κυβέρνηση διαφωνεί, δεν θα είναι παρά ο «Δούρειος Ίππος» των φίλων μας ευρωπαίων, στο Αιγαίο.
Αλεξανδρούπολη Δεκέμβριος 2015
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)