Ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα της Σαρακοστής και όχι μόνο.
Πολλοί τον έχουν συνδέσει με την Καθαρά Δευτέρα, μπορεί όμως να καταναλωθεί οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.
Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό.
Τον συναντούμε σε διάφορες χώρες της Μεσογείου και της Ανατολής και στην Ελλάδα διαδόθηκε από πρόσφυγες της Σμύρνης (χαλβατζήδες πρόσφυγες) όπου πουλούσαν χαλβάδες σε μικρές παράγκες.
Τα είδη του :
- Σησαμένιος : Παρασκευάζεται από ταχίνι (λιωμένο σουσάμι), το οποίο συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, ενώ στο χαλβά εμπορίου χρησιμοποιείται επίσης φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή στέβια κλπ με μαστιχώδη υφή.
- Σιμιγδαλένιος : Παρασκευάζεται από χοντρό σιμιγδάλι, σιρόπι από νερό και ζάχαρη και ελαιόλαδο και δεν πωλείται στην αγορά. Η υφή του είναι νωπή και μαλακή.
- Χαλβάς Φαρσάλων : Παρασκευάζεται κυρίως από νισεστέ (συνήθως από ρύζι ή από καλαμπόκι – κορν φλάουρ), βούτυρο, νερό και ζάχαρη, ενώ έχει λιπαρή και πολύ μαλακιά υφή.
- Χαλβάς Κετέν : Παρασκευάζεται από μια κολλώδη μάζα κυρίως από αλεύρι και ζάχαρη ενώ η υφή του είναι νηματοειδής σαν βαμβάκι.
Στην αγορά θα βρείτε πολλά από τα είδη του χαλβά όπου τους έχει προστεθεί κακάο, ξηροί καρποί, σοκολάτα και μέλι.
Θρεπτική αξία (αφορά όλα τα είδη):
- Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χαλβά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του, συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και ενισχύει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
- Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, λόγω των αμινοξέων που περιέχει γι ‘ αυτό και προτιμάται από πολλούς χορτοφάγους.
- Λόγω τις υψηλής περιεκτικότητας μετάλλων ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, δυναμώνει τα οστά και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών.
- Έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω την περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπου βοηθούν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Θερμίδες χαλβά :
Όσο υγιεινός κι να είναι, δεν σημαίνει ότι είναι και ‘’αθώος’’ σε θερμίδες. Βέβαια τίποτα δεν παχαίνει εάν καταναλώνεται με μέτρο και αν επιλέξετε χαλβά για γλυκό απ’ ότι μία πάστα για παράδειγμα, σίγουρα αποτελεί ιδανική επιλογή. Τα 100γρ χαλβά αποδίδουν γύρω στις 350 θερμίδες ανάλογα με την περιεκτικότητα βέβαια σε έξτρα υλικά όπως κακάο ή ξηρούς καρπούς