«Εάν ο ένας στους δύο νέους είναι εκτός εργασίας – και αυτό συμβαίνει ακόμη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, πλήττεται σοβαρά η οικονομία, επειδή οι άνθρωποι που θέλουν να εργασθούν δεν μπορούν να βρουν δουλειά και οι δεξιότητές τους δεν αναπτύσσονται. Και απειλεί την κοινωνική αρμονία», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι.
Η Χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων με ποσοστό άνω του 50%. Οι επιλογές της ικανότατης νεολαίας μας συνεχώς μειώνονται με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό της να μεταναστεύει στο εξωτερικό.
Είναι σαφές πλέον ότι στη Χώρα μας χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην κοινωνία της γνώσης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση στην καινοτομία. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει δημόσιες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα εξασφαλίσουν την αλληλεγγύη των γενεών και να θέσει το ζήτημα αυτό στο επίκεντρο της ατζέντας της. Η απαίτηση δηλαδή να έχουν οι μελλοντικές γενιές τουλάχιστον τις ίδιες ευκαιρίες για την ικανοποίηση των αναγκών τους όπως οι σημερινές γενιές. Κατ” επέκταση δικαιοσύνη των γενεών σημαίνει αφενός ότι τα βάρη που μετατίθενται στις μελλοντικές γενιές θα πρέπει να είναι ανεκτά και όχι ασήκωτα, αφετέρου παραγωγή νέου πλούτου μέσα από την επέκταση των παραγωγικών τομέων με την επένδυση στην κοινωνία της γνώσης και στις πιο απαιτητικές πτυχές της καινοτομίας.
Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στηριγμένο στην διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την οικονομία,στη πράξη δηλαδή περιορισμό του δημόσιου χρέους μέσα από την ανάπτυξη. Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό σύμφωνο για την απασχόληση της νέας γενιάς. Όμως μια τέτοια στρατηγική θα πετύχει μόνο εφόσον συνοδευτεί με την διευκόλυνση της προσέλκυσης νέων άμεσων ξένων επενδύσεων, μέσω της μείωσης των γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων. Ο συνδυασμός αυτός θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ που συνεπάγεται αύξηση των θέσεων εργασίας με ρυθμίσεις που θα ορίζουν ότι ένα ποσοστό του επιχειρηματικού κέρδους θα δαπανάται για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα γιατί εξισορροπούν την δυναμική του κεφαλαιακού κέρδους μέσω της αύξησης της προσφοράς εργασίας. Με άλλα λόγια η δικαιοσύνη των γενεών συνδέεται αφενός με την αναδιανομή των βαρών και αφετέρου με το ζήτημα της εργασίας.
Η λεγόμενη χαμένη γενιά του σήμερα αποτελεί ένα πολύτιμο εργατικό δυναμικό μπορεί να αξιοποιηθεί επικερδώς για την Ελλάδα και την σταθεροποίηση των κοινωνικών συστημάτων ασφάλειας. Η μετανάστευσή της ακόμη χειρότερα δε η απραξία της, παραμένοντας στην Ελλάδα, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική έκρηξη, η οποία θα απειλήσει την κοινωνική ισορροπία.
Η διαχείριση της έκρυθμης αυτής κατάστασης βρίσκεται στα χέρια της Εθνικής Κυβέρνησης.
*Η Αικατερινη Μπέρδου, είναι Δικηγόρος, LLM Υπ.Διδάκτωρ ΔΠΘ, Υπ.Βουλευτής Έβρου με το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών
- irineossamothraki Blog
- Συντοπίτισσα κυρία Μπέρδου, πολύ καλά και πολύ ωραία μας τα λέτε, αλλά πρέπει που και που να θυμίζουμε ποιος είναι ο βασικός αίτιος αυτής της όλης κατάστασης. Ο <<ηγέτης>> (ο Θεός να τον κάνει) του κινήματος με το οποίο ήσασταν υποψήφια... Όχι πως οι υπόλοιποι δεν έχουν ευθύνη, αλλά αυτός έβαλε την χώρα στα μνημόνια και έφερε στην Πατρίδα μας τον κατακτητή ΔΝΤ και όπως θα γνωρίζετε έσπασαν τα φρένα της χώρας στον γκρεμό και η κατρακύλα της δεν έχει τέλος...