Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ για τον Νοέμβριο

Μετά την Παράταση Ισχύος Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας Δρομολογιακής Περιόδου 2023-2024 μέχρι τέλος του έτους που υπογράφηκε προχθές από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μεταξύ των οποίων και η γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθρακης …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Δικαιούχοι του Μ. Ι. επιβατών και καυσίμων οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Σαμοθράκη

Αυτήν την περίοδο ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται νέοι προσωρινά μεν αλλά μόνιμοι δε κάτοικοι στο νησί μας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν στην Σαμοθράκη. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

08 Ιουλίου, 2016

Σαμοθράκη: 127 είδη συνθέτουν την αρωματική χλωρίδα του νησιού

Ρίγανη, σπαθόχορτο, μέντα και αγριοσέλινο είναι, ενδεικτικά, ορισμένα από τα 25 αρωματικά φυτά της Σαμοθράκης που αναλύθηκαν εργαστηριακά και η χημική τους ταυτότητα έδειξε ότι διαθέτουν υψηλή-ποιοτικά και ποσοτικά-περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων.
 Η έρευνα έγινε με αφορμή τη φήμη που συνοδεύει τη ρίγανη του νησιού, και ξεκίνησε στις αρχές του 2014 από επιστημονική ομάδα του τμήματος Δασολογίας Ορεστιάδας του ΔΠΘ, που μετά από συμφωνία με την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μελέτησε την αρωματική χλωρίδα του νησιού και κατέγραψε 127 είδη αρωματικών φυτών.
Το πρώτο σκέλος της έρευνας περιελάμβανε την «εργασία υπαίθρου», κατά την οποία έγινε η αναζήτηση, καταγραφή και συλλογή των ειδών, ενώ στο δεύτερο σκέλος έγιναν οι εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων, από τις οποίες προέκυψαν και τα συμπεράσματα της μελέτης. Η ίδια μελέτη, πάντως, ανέδειξε και τα προβλήματα που διαπιστώνονται στο νησί από την υπερβόσκηση, η οποία, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη ανισορροπία στο φυσικό σύστημα της Σαμοθράκης και, φυσικά, θα επηρεάσει καθοριστικά και την αρωματική χλωρίδα του νησιού. «Το πρόβλημα της υποβάθμισης της βλάστησης, που προκαλείται από την υπερβόσκηση, πρέπει να λυθεί», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας-επίκουρος καθηγητής του τμήματος Δασολογίας Ορεστιάδας του ΔΠΘ, Γιώργος Κοράκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεξέλεγκτη βόσκηση που παρατηρείται στο νησί, ήταν η βασική αιτία να χαθεί οριστικά από τη Σαμοθράκη ο σιδερίτης, το γνωστό ως «τσάι του βουνού», που ευδοκιμούσε παλαιότερα στις βραχώδεις περιοχές της. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο είδος σιδερίτη φύεται μόνο στην Ελλάδα και σήμερα, πλέον, απαντάται μόνον στη χερσόνησο του Άθω και στην Πίνδο. «Τέτοιου είδους φυτά δεν είναι ανεξάντλητα και δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευόμαστε ληστρικά», σχολίασε ο κ. Κοράκης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθούν και άλλα είδη, κυρίως λόγω της “λαθρεμπορίας” αρωματικών φυτών που γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας. «Πρέπει να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε αυτόν τον φυσικό θησαυρό», υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αιθέριων ελαίων, ώστε να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, θα πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες καλλιέργειας των φυτών αυτών. «Στη Βουλγαρία, σήμερα, καλλιεργούνται 100.000 στρέμματα αρωματικών φυτών. Πρέπει να δούμε ποιες περιοχές της χώρας μας θα μπορούσαν να αναπτύξουν τέτοιες καλλιέργειες», σημείωσε ο κ. Κοράκης και πρόσθεσε πως «τα αυτοφυή αρωματικά φυτά μπορείς να τα παίρνεις σε μικρές ποσότητες από τη φύση, όχι όμως να τα αφανίσεις από έναν τόπο».
 Όσον αφορά την επιστημονική έρευνα που έκανε με την ομάδα του στο νησί της Σαμοθράκης, αναμένεται να αποτελέσει «οδηγό» για τα σχέδια των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Έβρου, που προσανατολίζονται στη δημιουργία βοτανικού κήπου στο νησί, αλλά και στην αναζήτηση παραγωγών που θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν ορισμένα από τα μοναδικά είδη που απαντώνται στη Σαμοθράκη, με σκοπό την εμπορία των ελαίων τους στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.
Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου
ert.gr

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr