Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, θεσπίζεται για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους, στο ΠΓΝΑ.
Τι ακριβώς δικαιούνται οι ανασφάλιστοι; Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές υγείας, δηλαδή, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε νοσοκομεία του ΕΣυ ή πανεπιστημιακά, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης. Το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση. Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση. Δωρεάν οδοντιατρική, μαιευτική περίθαλψη και προγραμματιισμό τοκετών στο Δημόσιο, Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία, αλλά και αυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής καθώς και χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλώσιμων υλικών.
Όπως εξήγησε ο Διοικητής του ΠΓΝΑ, Δημήτρης Αδαμίδης, ο ανασφάλιστος για να μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει
– Να είναι Έλληνας πολίτης ή να διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα, και να διαθέτει ΑΜΚΑ
– Αν δεν μένει νόμιμα στην Ελλάδα αλλά ανήκει σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης όπως έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς, δικαιούται την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού
– Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις Διοικητικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου και στα Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, Αγροτικά Ιατρεία, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.