Η Θάσος έχει προσεγγίσει πληρότητες 90% στα ξενοδοχεία. Μεγάλη η κίνηση σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη, δεν υπάρχουν ελεύθερο δωμάτια σε καταλύματα.
Εάν η Θεσσαλονίκη έχει κάνει πράξη τη διπλωματία των πόλεων, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης έχει επενδύσει στη Διπλωματία των Περιφερειών και, αυτή η στρατηγική πρόκειται φέτος να δώσει στη περιοχή μία ακόμη πολύ καλή τουριστική σεζόν, την καλύτερη της τελευταίας πενταετίας, προέβλεψε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, αρχιτέκτονας Μιχάλης Αμοιρίδης.
«Για την επόμενη εβδομάδα δεν υπάρχουν ελεύθερες ξενοδοχειακές κλίνες ούτε στην Αλεξανδρούπολη αλλά ούτε και στη Σαμοθράκη, όσο για τη Θάσο, που παίρνει μερίδιο μεγαλύτερο του 50% στη Περιφέρεια μας, προβλέπω ότι θα υπάρξει έκκρηξη στην προσέλευση τουριστών, μεγάλη αύξηση η οποία δεν αποτυπώνεται μόνο στις πληρότητες των ξενοδοχείων», είπε ο κ. Αμοιρίδης.
Τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, οι διελεύσεις από τους μεθοριακούς σταθμούς, η κίνηση στα πορθμεία, δείχνουν ξεκάθαρα τις τάσεις για τη φετινή τουριστική χρονιά που τώρα πλησιάζει στο διάστημα με τη μεγαλύτερη κίνηση.
«Τον Μάιο οι αφίξεις διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καβάλας ήταν αυξημένες κατά 17%, ενώ η κίνηση στο τρίμηνο της άνοιξης στα πορθμεία έφτασε τις 142.000, όταν την άνοιξη του 2015 ήταν στις 140.000. Το ποσοστό της κίνησης αυτής που συνδέεται με τον τουρισμό μπορούμε να το εκτιμήσουμε αν λάβουμε υπόψη ότι τον Ιανουάριο η κίνηση στα πορθμεία ήταν 17.000 διελεύσεις και, αν αντιπαραβάλουμε αυτό τον αριθμό με τις 47.000 και πλέον ανά μήνα, την άνοιξη του 2016. Η διαφορά που προκύπτει προφανώς συνδέεται με την κίνηση τουριστών και όχι των ντόπιων κατοίκων», εξήγησε ο κ. Αμοιρίδης.
Βεβαίως, λόγω γεωγραφικής θέσης της Περιφέρειας, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών που έρχονται οδικώς είτε από τα ανατολικά μέσω Κήπων, είτε από βορρά και Βουλγαρία, μέσω Νυμφαίας.
Φέτος, βάσει στοιχείων από τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και τα σημεία διέλευσης, θα υπάρχει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των Βουλγάρων, Τούρκων αλλά και Ρουμάνων τουριστών ενώ καταγράφεται ήδη μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των Ουκρανών. Στον οδικό τουρισμό, ο κ. Αμοιρίδης προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση τουλάχιστον 10% σε σύγκριση με το 2015.
Ο αντιπεριφερειάρχης επίσης τόνισε ότι η τουριστική κίνηση της φετινής χρονιάς δε μπορεί να υπολογιστεί και να κριθεί μόνο από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ενοκιαζόμενα δωμάτια, ενώ υπάρχουν και τα παράνομα καταλύματα.
«Η Θάσος έχει 10.500 ξενοδοχειακές κλίνες και επιπλέον 15.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαθέτει δε πολύ ποιοτικούς ξενώνες, κάτι που πρέπει να σημειωθεί καθώς τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές επενδύσεις σε μικρές μονάδες φιλοξενίας», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης.
Η τουριστική κίνηση της Θάσου αποτελεί βαρόμετρο για όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης, καθώς το νησί έχει τις 25.000 νόμιμες κλίνες (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) από τις 38.000 της Π.Αν.Μ.Θ. και μερίδιο άνω του 50% στην τουριστική πίτα της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου κ. Αριστείδη Πέτκο, από τις 22-23 Ιουνίου και μετά η σεζόν ξεκίνησε με πολύ ικανοποιητικές πληρότητες με τις κρατήσεις να φτάνουν πλέον το 90% και άνω. Ωστόσο, υπήρχε καθυστέρηση στο άνοιγμα της σεζόν που σημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχασαν μία εβδομάδα ή και παραπάνω ημέρες υψηλών πληροτήτων.
Η Περιφέρεια, όπως είπε ο κ. Αμοιρίδης, σχεδιάζει να δημιουργήσει το 2017 ένα Παρατηρητήριο Επισκεψιμότητας, σε συνεργασία με τους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού, ώστε να καταγράφονται τα στοιχεία που αφορούν την κίνηση του τουριστικού κλάδου, καθώς σήμερα είναι δύσκολη η παρακολούθηση και επεξεργασία ποιοτικών στοιχείων του τουριστικού ρεύματος.
voria.gr