Συνολικές προβολές σελίδας


Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγιο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π & ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 31/10 έως 11/1/26

Σήμερα αναρτήθηκαν στην σελίδα κρατήσεων της FAST FERRIES τα δρομολόγια από 31 Οκτωβρίου 2025 μέχρι 11 Ιανουαρίου 2026. Να θυμίσω εδώ πως μία ακτοπλοϊκή χρονιά λήγει στις 31 Οκτωβρίου και το πρόγραμμα δρομολογίων που δημοσιεύτηκε ήταν έως τις 30 του τρέχοντος μήνα. ...

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ // ΣΧΟΛΙΟ

«Είναι γεγονός ότι οι εν δυνάμει στρατηγικοί στόχοι κάθε τοπικής κοινωνίας αποκτούν διαφορετικό νόημα για διάφορες πλευρές, ανάλογα με τα φίλτρα πρόσληψης της πραγματικότητας που χρησιμοποιούν και ενώ λοιπόν, όλοι μιλούν για το κοινό μέλλον, για συμμετοχή, συναίνεση και βιώσιμη ανάπτυξη, στη πράξη και κάτω από ένα πέπλο συμβατικότητας, διαμορφώνονται σοβαρές πολώσεις και στρεβλώσεις που οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο απαξίωσης των όποιων πρωτοβουλιών, ακόμη και των πιο αναγκαίων ή κρίσιμων δυναμιτίζοντας την κοινωνική συνοχή, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη. …

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Πωλείται ταξί στην Σαμοθράκη, όχημα και άδεια

Πωλείται στην Σαμοθράκη όχημα και άδεια ταξί λόγω συνταξιοδότησης. Πληροφορίες κύριος Νίκος. Τηλ. Επικοινωνίας: …

Δικαιούχοι του Μ. Ι. επιβατών και καυσίμων οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Σαμοθράκη

Αυτήν την περίοδο ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται νέοι προσωρινά μεν αλλά μόνιμοι δε κάτοικοι στο νησί μας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν στην Σαμοθράκη. …

Η Αιμοανάλυση Έβρου συμμετέχει στο Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω τα καρδιαγγειακά νοσήματα» - Δωρεάν χωρίς ραντεβού σε άτομα 30-70 ετών

Η Αιμοανάλυση Έβρου συμμετέχει στο Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω» που στοχεύει στην αντιμετώπιση και πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Εάν είστε από 30 έως 70 ετών μπορείτε να κάνετε ΔΩΡΕΑΝ εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς ραντεβού στον χώρο μας . Οι αιματολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν : • Ολική χοληστερόλη • Χοληστερόλη LDL …

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Δεν έχει σταματήσει η "δωρεά" - δράση διαρκείας του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την "υιοθεσία" της Σαμοθράκης - Δείτε τι ισχύει και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού

«Όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή περίπου, έτσι και φέτος, βρισκόμενος αυτό το διάστημα στην Καβάλα, αφού προμηθεύτηκα από τον Δήμο Σαμοθρακης μία βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, είχα κλείσει ραντεβού για σειρά προληπτικών εξετάσεων στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Σήμερα βρέθηκα εκεί. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

20 Ιανουαρίου, 2017

Μακρυλίσιο, Ξηροτύρι και Δυοσμοτύρι από το Τυροκομείο Παπανικολάου στη Σαμοθράκη - Η μύηση στην πραγματική γεύση

Η Σαμοθράκη είναι το νησί της μύησης ως πράξης σπουδαίας και ιδιαίτερης, όποια κι αν είναι η επιλογή. Η μύηση στην παρασκευή παραδοσιακού τυριού επιτυγχάνεται με μια επίσκεψη στο σύγχρονα εξοπλισμένο τυροκομείο Παπανικολάου στις Μακρυλιές. Μπορεί η διάθεση των προϊόντων να γίνεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην τοπική αγορά, αλλά οι ιδιαίτερες γεύσεις στο Μακρυλίσιο και το Ξηροτύρι Σαμοθράκης, που δημιούργησε το μεράκι του Παναγιώτη Παπανικολάου, έκαναν το τυροκομείο διάσημο. Ο ιδιοκτήτης σπούδασε οικονομικά και το 2000 επέστρεψε στο νησί, εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις κι έμαθε να τυροκομεί δίπλα σε Σαρακατσάνους και Γιαννιώτες σπεσιαλίστες.

Το 1953, ο παππούς Παπανικολάου έστησε το τυροκομείο, που επαναλειτούργησε μετά από κενό δεκαπενταετίας, από τον γιο και τον εγγονό του. «Ο παππούς έφτιαχνε περισσότερο φέτα και ξηρά τυριά. Τώρα, παρασκευάζουμε κασκαβάλι (τυρί που ζυμώνεται στο χέρι), ξηροτύρι, που έλαβε Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων το 2013 από τον Γαστρονόμο, τυρί άλμης, μαλακοτύρι, ανθότυρο, ένα άλλο ξηροτύρι που χρειάζεται διαφορετική τυροκόμηση στην παρασκευή του», περιγράφει. Πρόσφατα, πρόσθεσε το δυοσμοτύρι και το κρεμαστό.
Ένα από τα μυστικά για να παρασκευαστεί ένα κασέρι με πλούσια γεύση είναι η καλή ωρίμανση, όπως διαπίστωσε από το ξεκίνημα της μύησής του στην τυροκόμηση. «Τα τυριά μου είναι περίπου 8-9 μηνών, για να μπορέσουν να πάρουν την γεύση που πρέπει και να ωριμάσουν σωστά. Δεν δίνω σε πολλά μαγαζιά. Επέλεξα να τα κρατάω μέχρι να ωριμάσουν και πηγαίνουν στο μαγαζί μας στην Αλεξανδρούπολη. Το καλοκαίρι που έρχονται οι τουρίστες, παίρνουν κασέρι ενός έτους».
Το άλλο μυστικό είναι η διατροφή των αμνοεριφίων που βόσκουν στην πλούσια χλωρίδα της Σαμοθράκης με τα 100 αρωματικά φυτά. Σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό που πίνουν, απέκτησαν επάξια την φήμη ως τα νοστιμότερα, γεύση που περνάει στα γαλακτομικά προϊόντα που παρασκευάζονται στο μοναδικό τυροκομείο του νησιού.
Ο Παναγιώτης Παπανικολάου δίνει σε λίγα μαγαζιά τυρί, γιατί η παραγωγή είναι εκλεκτή και μικρή, λόγω της μειωμένης ποσότητας γάλακτος. Όλα τα τυριά παράγονται αποκλειστικά και μόνο από αιγοπρόβειο γάλα του νησιού. Συνεργάζεται με 60 παραγωγούς, που δίνουν καθημερινά από 15 έως 50 λίτρα γάλα. «Το νησί δεν έχει γάλα. Τα χρόνια έχουν δυσκολέψει, τα ζώα δεν ταΐζονται όπως πρέπει, οι τροφές είναι πανάκριβες. Όλα τα μαντριά βρίσκονται γύρω από το τυροκομείο, σε ακτίνα 5 χλμ. Το γάλα φτάνει ζεστό», λέει, εκτιμώντας ότι μελλοντικά το γάλα θα λιγοστέψει.
Φεύγοντας από το τυροκομείο, εάν η επίσκεψη γίνει τους εαρινούς και θερινούς μήνες που υπάρχει γάλα, ό,τι καλύτερο για τον δρόμο είναι ένα φρέσκο δροσερό παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι. Το καλύτερο τρατάρισμα, από γάλα σαμοθρακίτικο και μόνο.

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr