Στο ίδιο τραπέζι έβαλαν τα προβλήματα τους οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, που προχώρησαν σε κοινή συνεδρίαση των δημοτικών τους συμβουλίων στην πρωτεύουσα του Έβρου το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου.
Στην υπερ-πλήρη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου -εκεί δεν βρέθηκαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι ένθεν και ένθεν, αλλά και πολίτες, πρώην πολιτικοί καθώς και εκπρόσωπος της εταιρίας SAOS Ferries- η συζήτηση που έγινε, διήρκησε περισσότερο από 4 ώρες.
Η τελευταία φορά που συνεδρίασαν από κοινού τα δύο δημοτικά συμβούλια ήταν το 2011, με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να δηλώνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αφεθεί στη μοίρα της από την κεντρική εξουσία και έτσι οι ΟΤΑ πρέπει να επωμιστούν το βάρος της ανάπτυξης τους. Υπό αυτό το πρίσμα συνέβη και η περί ης ο λόγος συνεδρίαση, με τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα, να λέει ότι στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν από την τελευταία κοινή συνεδρίαση, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προόδευσε σημαντικά σε αντίθεση με τη στασιμότητα που διέπει τον δήμο που διοικεί ο ίδιος.
Δείτε τους χαιρετισμούς των Δημάρχων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, που χαιρέτισε την πρωτοβουλία και κάλεσε όλους να συνεργαστούν για την ανάπτυξη του νησιού.
Αιχμή του δόρατος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σαμοθράκη είναι φυσικά η ακτοπλοϊκή της σύνδεση και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα λιμάνια της (Καμαριώτισσας και Θέρμων). Στο δημοτικό συμβούλιο, την εταιρία ΣΑΟΣ εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής της Δέλτα Τηλεόρασης Θράκης, Δημήτρης Λαζόπουλος, ο οποίος κατά δήλωσή του προσφάτως εντάχθηκε και στο στελεχιακό δυναμικό της ναυτιλιακής εταιρίας, χωρίς ωστόσο να πει κάτι καινούργιο, αφού τα ερωτήματα που έθεσε έχουν ήδη τεθεί στη δημόσια συζήτηση και ορισμένα εξ αυτών έχουν λάβει και απαντήσεις. Επίσης, ο κος Λαζόπουλος με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ΣΑΟΣ, κλήθηκε να απαντήσει και για την τιμολογιακή πολιτική που ασκεί η εταιρία – με το συγκεκριμένο ζήτημα να τίθεται από πολλούς συμβούλους τόσο της Σαμοθράκης, όσο και της Αλεξανδρούπολης.
Τρόπον τινά, απαντήσεις στα ερωτήματα της ΣΑΟΣ έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας, ο οποίος ενημέρωσε κατ’ αρχήν το σώμα ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των δύο λιμανιών του νησιού (τα οποία μέχρι και σήμερα είναι αυθαίρετα). Βέβαια, η αποχώρηση του κου Δούκα μεσούσης της συνεδρίασης προκάλεσε αντιδράσεις καθώς υπήρξαν ερωτήματα που τον αφορούσαν και έμειναν αναπάντητα εξαιτίας της απουσίας του.
Ορισμένες απαντήσεις έδωσε και ο προϊστάμενος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γκαζέπης, όμως όλα συγκλίνουν στο ότι για να προχωρήσουν οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση των λιμανιών, δηλαδή να καταρτιστεί το master plan του λιμανιού της Καμαριώτισσας – μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και πριν από μερικές ημέρες έγινε και ειδική σύσκεψη επ’ αυτού στο νησί.
Σημαντικές παραμέτρους -που όμως έμειναν αναπάντητες- έβαλε στη συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης ‘Λαϊκή Συσπείρωση’ Σάββας Δευτεραίος, που αναφερόμενος σε όσα είχαν ειπωθεί πριν τη δική του τοποθέτηση διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη έρευνες για αναζήτηση ευθυνών τόσο για το χρηματικό έλλειμμα του Δήμου Σαμοθράκης, όσο και για το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια τα λιμάνια του νησιού δεν έχουν ακόμη νομιμοποιηθεί.
Ο Δήμαρχος του νησιού, θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι δεν έχει ουδέποτε τεθεί ζήτημα συνένωσης των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης αν και ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Στέλιος Βραχιόλογλου εξέφρασε την άποψη ότι ο μόνος δρόμος της ανάπτυξης για τη Σαμοθράκη -που θα βασιστεί στον τουρισμό- είναι η συνένωσή της με το Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Πάντως η τουριστική ανάπτυξη της Σαμοθράκης ήταν από καιρό συνυφασμένη με αυτήν της Αλεξανδρούπολης, αφού υπό αυτό το πρίσμα κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Έβρου, όπως ενημέρωσε το σώμα ο αερολιμενάρχης του «Δημόκριτος» Στέλιος Ζαντανίδης. Το γεγονός βέβαια ότι αυτές οι προδιαγραφές δεν έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για την ανάπτυξη του νησιού, παραμένει αναπάντητο.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης. Εν τέλει, η διατύπωση του θέματος που τέθηκε σε ψηφοφορία είχε δύο σκέλη:
α) παράταση της επιδοτούμενης γραμμής Σαμοθράκη – Λαύριο για δύο μήνες πέραν του ορισμένου (η γραμμή θα λειτουργήσει από φέτος το καλοκαίρι για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και αυτό που ζήτησαν τα δημοτικά συμβούλια ήταν να ισχύει από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο).
β) χορήγηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας μιας επιπλέον επιδοτούμενης γραμμής για σύνδεση της Σαμοθράκης με τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο μία φορά την εβδομάδα.
Επιπλέον αποφασίστηκε να προταθεί στο Υπουργείο η ενίσχυση της υφιστάμενης επιδοτούμενης γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη και να καλύπτει όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όλους τους μήνες του χρόνου, εφόσον όμως αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στα δύο προηγούμενα αιτήματα (σ.σ. η υπάρχουσα γραμμή επιδοτείται από Σεπτέμβρη μέχρι Μάιο για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα).
Η απόφαση για την υποβολή των αιτημάτων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης δεν ήταν ομόφωνη, καθώς αρνητικά ψήφισε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης από την Αλεξανδρούπολη.
Μπορεί τα της θάλασσας ζητήματα να πήραν τη μεριδα του λέοντος στη συζήτηση, όμως λίγο πριν ολοκληρωθεί αυτή, τέθηκαν άλλα δύο θέματα προς συζήτηση: η αναβάθμιση των δομών υγείας του νησιού και μία ενημέρωση από τον διευθυντή της Δημοσυνεταιριστικής Βαγγέλη Καζάκη αναφορικά με το επικείμενο πρόγραμμα Leader.
Σχετικά με την αναβάθμιση των δομών υγείας, αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η εκπόνηση μελετών για την ανακαίνιση του κέντρου υγείας της Καμαριώτισσας από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς ο Δήμος Σαμοθράκης δεν διαθέτει. Η χρηματοδότηση για το έργο θα γίνει όπως όλα δείχνουν από κονδύλι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και η λύση της ανακαίνισης επιλέχθηκε επειδή δεν υπάρχει εν προκειμένω δυνατότητα μετεγκατάστασης του Κέντρου Υγείας. Φυσικά η απόφαση ήταν ομόφωνη και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών, ενώ ο δήμαρχος του νησιού έδωσε άλλη μία πληροφορία που αφορά στην επικείμενη ένταξη του Κέντρου Υγείας της Σαμοθράκης στην κατηγορία «άγονα». Αυτό θα δώσει περισσότερα κίνητρα σε γιατρούς να υπηρετήσουν στη Σαμοθράκη και να δοθεί μια κάποια λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας στο οποίο σήμερα από τις πέντε οργανικές θέσεις γιατρών είναι καλυμμένη μόνο η μία.
Σε ο,τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα Leader ο κος Καζάκης ενημέρωσε το σώμα ότι υπάρχουν διαθέσιμα 5 εκ ευρώ για εκπόνηση έργων στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Σουφλίου και ως εκ τούτου οι Δήμαρχοι πρέπει να συναντηθούν και να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να γίνουν σωστά και αποδοτικά οι διεκδικήσεις (για την ακρίβεια από αυτά τα 5 εκ, τα 2 προορίζονται για δημόσια έργα εντός των συγκεκριμένων δήμων και τα υπόλοιπα 3, για ιδιωτικές επενδύσεις).