Εγκαταλειμμένοι στο έλεος του Θεού είναι οι αλιείς της Σαμοθράκης, που βιώνουν ακραίες καιρικές συνθήκες. Στο ακριτικό νησί του Έβρου, το αλιευτικό καταφύγιο των Θερμών είναι κλειστό επί δυόμισι μήνες, γιατί μπαζώθηκε το στόμιο. Το πρόβλημα προκλήθηκε από τα φερτά υλικά, που μεταφέρονται από δύο μεγάλα ρέματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Παράκτιων Αλιέων Σαμοθράκης, Πέτρο Νομικό, που εξηγεί ότι εδώ και δύο χρόνια μαζεύεται αμμοχάλικο.
Το 2006, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) συγχωνεύτηκε με το Λιμενικό Ταμείο Σαμοθράκης για την ορθολογικότερη διαχείριση του Λιμένα Καμαριώτισσας και του Αλιευτικού Καταφυγίου Θερμών. «Υπεύθυνος για να αποκατασταθεί το πρόβλημα είναι ο ΟΛΑ. Μας είπαν ότι θα έρθουν να μετρήσουν το βάθος, αλλά δεν ξέρουν πότε θ’ αρχίσει το έργο για ν’ ανοίξει το στόμιο του λιμανιού». Οι ψαράδες μπορούν να πάνε για ψάρεμα μόνο από την Καμαριώτισσα, μια απόσταση επτά ναυτικών μιλίων, αλλά αυτό πλέον είναι αδύνατον, γιατί δεν τους δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο. Η τιμή του αφορολόγητου είναι 0,60 ευρώ έναντι 1,70 ευρώ της κανονικής.
Επί χρόνια προμηθεύονταν αφορολόγητο πετρέλαιο από εταιρεία της Θεσσαλονίκης, που έχει εγκαταστάσεις στη Σαμοθράκη, γιατί διαθέτει σχετική άδεια. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν τους απάντησε ευθέως. «Το αφεντικό στη Θεσσαλονίκη δεν λέει ούτε ναι ούτε όχι. Να μας απαντήσει αυτός που έχει την άδεια για να ξέρουμε τι να κάνουμε. Υπάρχει ένα βενζινάδικο στη Σαμοθράκη, που μπορεί να φέρει μέσω τελωνείου, αλλά δεν έχει άδεια για να φέρει αφορολόγητο. Να αποφασίσουν ο περιφερειάρχης και το τελωνείο Αλεξανδρούπολης, ώστε το βενζινάδικο να φέρει αφορολόγητο πετρέλαιο. Μέχρι πρόσφατα, εκτελωνιζόταν το πετρέλαιο στην Αλεξανδρούπολη κι ερχόταν στη Σαμοθράκη ανά 15 – 20 μέρες».
Το σωματείο τους έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Σαμοθράκης, στον αντιπεριφερειάρχη Έβρου και στο τελωνείο Αλεξανδρούπολης. «Δεν μας δίνει κανείς σημασία. Δεν ρωτάει κανείς πώς περνάμε τον χειμώνα στη Σαμοθράκη. Γνωρίζουν όλοι το πρόβλημα, αλλά δεν γίνεται τίποτε. Είμαστε 35 οικογένειες ψαράδων. Περνάμε δύσκολα, πάρα πολύ δύσκολα. Δεν έχουμε χωράφια, ούτε μαγαζιά, ούτε ενοικιαζόμενα. Ζούμε μόνο από τη θάλασσα. Εάν δεν βάλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο, δεν μπορούμε να ψαρέψουμε, γιατί πρέπει να πληρώσουμε 100 ευρώ πετρέλαιο για να βγάλουμε από τα ψάρια 30 ευρώ». Ο κ. Νομικός τονίζει ότι το πρόβλημα λύνεται εύκολα, αρκεί να υπάρχει καλή πρόθεση.