Για πολλούς ανθρώπους όμως οι γιορτές πέρα από ευκαιρία χαλάρωσης και συνεύρεσης με αγαπημένα πρόσωπα, αποτελούν και μέρες άγχους. Εκείνοι που το προηγούμενο διάστημα βρισκόντουσαν σε μια διαδικασία απώλειας ή συντήρησης του σωματικού τους βάρους, τις ημέρες αυτές φαίνεται να διακατέχονται από μια ανησυχία για το πώς θα καταφέρουν να αντισταθούν στα γλυκά εδέσματα που θα περιβάλλουν τα γιορτινά τους τραπέζια.
Κατανοητό, δε γίνεται να αντισταθείτε στα γλυκά, μήπως όμως θα ήταν καλύτερο πέρα από το να εστιάζετε απλά στις θερμίδες τους, να έχετε και κατά νου τη θρεπτική τους αξία και τι προσφέρει το καθένα από αυτά στον οργανισμό;
Ας αναλύσουμε λοιπόν, κάποια από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά που κάθε χρόνο κοσμούν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.
Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται χωρίς βούτυρο και άρα δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή εκείνα τα λιπαρά που βλάπτουν την υγεία μας. Αντιθέτως, η παρασκευή τους με ελαιόλαδο, αλλά και τα καρύδια που περιέχουν, προσφέρουν στον οργανισμό τόσο μονοακόρεστα, όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ρυθμίζοντας έτσι το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, προστατεύοντάς μας από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Το μέλι από την άλλη, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, καλίου, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών συστατικών, όλα απαραίτητα για την καλή υγεία και ευρωστία του οργανισμού. Ένα μελομακάρονο 30γρ. αποδίδει στον οργανισμό 130 θερμίδες και 6,28γρ. λίπους.
Κουραμπιέδες: Οι κουραμπιέδες εξαιτίας της παρασκευής τους με βούτυρο περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ η παρουσία της ζάχαρης δε προσφέρει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ωστόσο, τα αμύγδαλα που περιέχουν, αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένας κουραμπιές 30γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 8,55γρ. λίπους.
Δίπλες: Οι δίπλες είναι χαμηλότερες σε θερμίδες και λιπαρά. Μία δίπλα 45γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 3,5γρ. λίπους. Προτιμήστε για την παρασκευή τους τη χρήση ελαιολάδου και όχι σπορέλαιου ώστε να επωφεληθείτε από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Παράλληλα, το μέλι και η κανέλα προσδίδουν αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ το σουσάμι και τα καρύδια, που συχνά χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα στις δίπλες, δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα εξαιτίας των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν.
Αντί λοιπόν να ψάχνετε τρόπους για να αποφύγετε τη κατανάλωση των γλυκών αυτών εδεσμάτων, φροντίστε απλά να αποφύγετε τις υπερβολές. Να θυμάστε ότι κανένα τρόφιμο στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία δε θεωρείται απαγορευτικό όταν η κατανάλωση του χαρακτηρίζεται από σύνεση και μέτρο!
Ιωάννα Βλάχου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Συνεργάτης της Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Συνεργάτης της Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ