Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ για τον Νοέμβριο

Μετά την Παράταση Ισχύος Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας Δρομολογιακής Περιόδου 2023-2024 μέχρι τέλος του έτους που υπογράφηκε προχθές από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μεταξύ των οποίων και η γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθρακης …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Δικαιούχοι του Μ. Ι. επιβατών και καυσίμων οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Σαμοθράκη

Αυτήν την περίοδο ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται νέοι προσωρινά μεν αλλά μόνιμοι δε κάτοικοι στο νησί μας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν στην Σαμοθράκη. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

25 Ιανουαρίου, 2018

Χρηματοδότηση έργων διαχείρισης αποβλήτων σε 10 περιοχές της χώρας, μέσα Σαμοθράκη και Βόρειος Έβρος - RE:THINK: Το παράδειγμα της συνοικιακής κομποστοποίησης ταξιδεύει και στην Σαμοθράκη

 Ο Αναπληρωτής
Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοινώνουν τη χρηματοδότηση της ωρίμανσης των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε 10 περιοχές της χώρας, με  συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.
Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι μελέτες των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και αντίστοιχων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων των ευρύτερων περιοχών :

  1. Χαλκίδας,
  2. Λαμίας,
  3. Λάρισας,
  4. Λιβαδειάς,
  5. Βόρειου Έβρου,
  6. Φωκίδας,
  7. Κέρκυρας,
  8. Λέσβου,
  9. Σαμοθράκης,
  10. Πάρου.
Οι πράξεις ένταξης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες μελέτες  καθώς και τη σύνταξη των φακέλων χρηματοδότησης των αντίστοιχων έργων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:
«Η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Υλοποιούμε με συνέπεια τον  νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων στηρίζοντας οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις.
Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, εστιάζουμε στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και με στοχευμένες παρεμβάσεις,  χρηματοδοτούμε όλα τα αναγκαία έργα, που θα βάλουν τέλος στην επί σειρά ετών ελλιπή διαχείριση των αποβλήτων.
Αναλάβαμε τη δέσμευση, από το καλοκαίρι,  για ενίσχυση όχι μόνο των έργων αλλά και της μελετητικής ωρίμανσης εκείνων που δεν ήταν έτοιμα, ώστε να ξεπεραστούν  χρόνιες καθυστερήσεις  λόγω έλλειψης ολοκληρωμένων μελετών. Αυτή τη δέσμευση υλοποιούμε με τη συγκεκριμένη ειδική δράση την οποία σχεδιάσαμε και ενεργοποιούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος,  ανέφερε:
«Ολοκληρώνουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για να αλλάξει η διαχείριση των απορριμμάτων και να αξιοποιούμε τους πόρους, που περιέχουν, προς όφελος της κοινωνίας. Επιλύουμε έτσι σημαντικά προβλήματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και στηρίζουμε την τοπική ανάπτυξη,  με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σχεδιάσει σύγχρονα έργα. Οι 10 μελέτες που χρηματοδοτούμε σήμερα, θα λύσουν μεγάλες τοπικές εκκρεμότητες και θα δώσουν θέσεις εργασίας και πολύτιμες πρώτες ύλες για την κυκλική οικονομία.
Σύντομα θα χρηματοδοτηθεί η επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων και κάθε Δήμος θα έχει ένα εργαλείο ανάπτυξης της ανακύκλωσης, Πράσινα Σημεία και χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων. Ενθαρρύνουμε τις τοπικές αρχές να επιταχύνουν το βηματισμό τους. Όλοι πρέπει να επιδείξουμε αξιοπιστία και αποφασιστικότητα».

RE:THINK: Το παράδειγμα της συνοικιακής κομποστοποίησης ταξιδεύει και σε άλλους δήμους

Η RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ καλείται να παρουσιάσει το έργο της και να μεταφέρει την εμπειρία της συνοικιακής κομποστοποίησης και εκτός Καλαμάτας. Και συγκεκριμένα στον Δήμο Δ. Μάνης και στη Σαμοθράκη.
Καλεσμένη του Δήμου Δ. Μάνης μέσα στο 2017 τοποθέτησε πιλοτικά  κομποστοποιητές σε σχολεία της περιοχής και συγκεκριμένα στα Δημοτικά Σχολεία του Κάμπου και της Στούπας, υλοποιώντας παράλληλα ενημερωτικά εργαστήρια με καθολική συμμετοχή από τη σχολική κοινότητα. Στόχος είναι να γίνουν σημεία αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής τόσο για συλλογική χρήση όσο και προτροπή και εκπαίδευση για οικιακή χρήση, αλλά και να λειτουργήσουν πιλοτικά, διερευνώντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας δικτύου κομποστοποίησης στην περιοχή. 
Από τις 29.1.2018 μέχρι και τις 2.3.2018 μέλη της RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ θα μεταβούν στη Σαμοθράκη καλεσμένοι του Αυστριακού Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης Alpen Adria University και του Συλλόγου “Βιώσιμη Σαμοθράκη”. Και οι δύο αυτοί φορείς σε συνεργασία δραστηριοποιούνται στο νησί και έχουν ως στόχο να μεταμορφώσουν τη Σαμοθράκη σε πρότυπο νησί βιώσιμης διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης.
Στη Σαμοθράκη ξετυλίγεται μια ασυνήθιστη ιστορία στην οποία η ιδέα του Αποθέματος Βιόσφαιρας της UNESCO (UNESCO Biosphere Reserve), χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην προσπάθεια εφαρμογής ενός εναλλακτικού οράματος συμμετοχικής τοπικής ανάπτυξης. Αφετηρία υπήρξε η επιθυμία να προστατευτεί ένα νησί μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από δυνάμει καταστροφικές πρακτικές και να επινοηθεί ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης. Αξιοποιώντας μια σειρά από μελέτες σκοπιμότητας και μετά από διαρκείς επικοινωνιακές προσπάθειες, ο δήμαρχος της Σαμοθράκης με την ομόφωνη υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλε αίτηση για την ένταξη της Σαμοθράκης στο Διεθνές Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (UNESCO-ΜΑΒ), ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Το μέλλον του νησιού συνδυάζει την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος με τον βιοπορισμό και την υποστήριξη της κοινότητας και δίνει προοπτικές για το μέλλον των νέων. Ελπίζουμε η περίπτωση της Σαμοθράκης να αποτελέσει μοντέλο αειφορίας, να εμπνεύσει και να επηρεάσει κι άλλες περιοχές προς αντίστοιχους σκοπούς.
Στο πλαίσιο αυτό η RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ έχει κληθεί να μεταφέρει το παράδειγμα της οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης σε κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού εγκαθιστώντας κομποστοποιητές RE:THINK  και υλοποιώντας εκπαιδευτικά εργαστήρια και ενημερώσεις.
Στη Σαμοθράκη τα στερεά απόβλητα μεταφέρονται με πλοίο στην ηπειρωτική χώρα με αρκετά υψηλό κόστος για τον δήμο. Με τη διαδικασία της κομποστοποίησης μειώνεται σημαντικά ο όγκος των μικτών στερεών αποβλήτων και συνεπώς και των εξόδων μεταφοράς, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη Σαμοθράκη.
Ελπίζουμε ότι και ο Δήμος Καλαμάτας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προοπτικές και ανάγκες ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε από την Καλαμάτα, ταξίδεψε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και πλέον αρχίζει και εγκαθίσταται σαν λογική και σύστημα και σε άλλες κοινωνίες. Καθώς αποτελεί κοινωνική και περιβαλλοντική καινοτομία το γεγονός ότι ο ίδιος ο πολίτης έχει τη δυνατότητα στον δημόσιο χώρο να αξιοποιήσει τα οργανικά του απορρίμματα προς όφελός του και εντελώς δωρεάν για τον ίδιο.
Στην Καλαμάτα το δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης ξεκίνησε πιλοτικά το 2012 αλλά σε ευρύτερη διάσταση το 2014 με την  τοποθέτηση 61 κάδων κομποστοποίησης σε γειτονιές και σχολεία. Στο διάστημα 2014-2015 είχε ήδη απορροφήσει συνολικά 800 περίπου τόνους οργανικών απορριμμάτων. Ενώ οι εστίες οργανικών, που αρχικά είχαν δηλωθεί μέσα στο 2014 είχαν φτάσει τις 200 και αυξάνονταν.
Στο διάστημα 2015-2016 οι κομποστοποιητές μειώθηκαν στους 58 αλλά η χρήση παρέμενε μεγάλη, καθώς οι κομποστοποιητές στο σύνολό τους ήταν γεμάτοι, έστω και αν πολλοί χρειαζόντουσαν αλλαγή λόγω φθοράς χρήσης και χρόνων.
Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης, πέρα από τους χρήστες τους, ως βασικό αρωγό έχει και οφείλει να έχει τον δήμο, τόσο για να είναι λειτουργικό αλλά και προσιτό σε όλους. 
Ελπίζουμε και ο Δήμος Καλαμάτας να ανταποκριθεί άμεσα στις προτάσεις μας κατατεθειμένες από το καλοκαίρι του 2017 για επεμβάσεις, συντηρήσεις και επεκτάσεις του δικτύου, καθώς υπάρχουν ανάγκες επιμέλειας και αντικατάστασης κουτιών. Τέλος υπάρχουν και πολλές αιτήσεις ιδιωτών αλλά και σχολείων, για εγκαταστάσεις  κομποστοποιητών και εκπαιδεύσεις εντός της σχολικής κοινότητας. Σχολεία που έχουν αναλάβει κομποστοποιητές έχουν κάνει πραγματικά αξιέπαινη δουλειά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και γονέων και έχουν σταθεί σημαντικοί αρωγοί του δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης και του ευρύτερου εκπαιδευτικού έργου της RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ.
Με βάση τη λογική ότι το καλύτερο σκουπίδι είναι εκείνο που δεν δημιουργήθηκε ποτέ, η RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ προσπαθεί να αναδείξει την αυτοδιαχείριση των οργανικών απορριμμάτων μέσω της οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης, ως μια καλή και πρωτοποριακή πρακτική βιώσιμης και δίκαιης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ελπίζουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε από την Καλαμάτα να μπορέσει να συνεχίσει να αποτελεί καλό παράδειγμα, στον χώρο που το γέννησε, με τη σωστή αρωγή και υποστήριξη του δήμου.

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr