Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος και την εποχή μετά το μνημόνιο είναι γεγονός εδώ και λίγα 24ωρα μετά το Eurogroup. Μια συμφωνία που γιορτάστηκε από την κυβέρνηση στο Ζάππειο και για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε γραβάτα, αλλά δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση μιλάει για μια ιστορική συμφωνία και κάνει λόγο για μια «Ελλάδα που εγκαταλείπει οριστικά τα μνημόνια και τη λιτότητα», ενώ η ΝΔ αναφέρει ότι σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πιο καταστροφικής ιστορίας που γνώρισε η Ελλάδα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Το Eurogroup κατέληξε σε σειρά μέτρων για το ελληνικό χρέος που κάνει πιο εύκολη την πληρωμή των δανείων της χώρας έως το 2032.
Η συμφωνία προβλέπει επιμήκυνση του δανείου του EFSF (96,6 δισ. ευρώ) κατά 10 χρόνια, καθώς και η επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων, επίσης κατά 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ώς το 2033 δεν θα πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια για το συγκεκριμένο δάνειο, που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 1/3 του συνολικού μας χρέους.
Κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους που συνδέεται με τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου προγράμματος. Υπολογίζεται ότι το όφελος αντιστοιχεί σε 2,5 δισ.
Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Συνολικά είναι περίπου 4,5 δισ. και θα επιστραφούν σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 2018 ώς τον Ιούνιο του 2022.
Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας
Προϋπόθεση είναι να εφαρμόζει η Ελλάδα τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της. Αυτό θα διαπιστώνεται κατά τις αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούν οι θεσμοί ανά τρίμηνο εδώ. Αν υπάρχει παρέκκλιση, δεν θα γίνεται η ελάφρυνση.
Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι το 2022 όσον αφορά στα πλεονάσματα, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, μείωση του αφορολογήτου καθώς και μια σειρά άλλες υποχρεώσεις που θα τις ονομάσουμε μεταρρυθμίσεις.
Οι αγορές και το μαξιλάρι
Η τελευταία δόση του μνημονίου θα είναι 15 δισ., εκ των οποίων τα 5,5 δισ. για την εξόφληση χρέους –υπολογίζεται ότι θα δοθούν για την εξόφληση μέρους του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 10,4 δισ.– και τα 9,5 δισ για τη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης. Η Ελλάδα βγαίνοντας από το μνημόνιο θα διαθέτει ένα «μαξιλάρι» 24,1 δισ, ικανό να καλύψει τις ανάγκες της για 22 μήνες, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup.
Tι συμφωνήθηκε για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους των θεσμών βασίζεται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060 κατά μέσον όρο.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% μέχρι το 2042 και το 20% από εκεί και πέρα. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για τα επόμενα χρόνια να αφοσιωθεί χωρίς το βραχνά της εξυπηρέτησης του χρέους σε αναπτυξιακές πολιτικές, να πάρει δημοσιονομική ανάσα ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των αγορών στο αξιόχρεο μας εξασφαλίζοντας έναν καθαρό διάδρομο 15ετίας για τους επενδυτές.
Η ΝΔ πάλι σημειώνει πως: «Η χθεσινή ρύθμιση είναι η μόνη που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ήρθε αργά, δεν είναι αυτόματη και -κυρίως- δεν δίνει οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους.
Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ρητή αναφορά για τον επιθυμητό λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Αντίθετα, στη συμφωνία του 2012 υπήρχε σαφής αναφορά ότι το χρέος θα πρέπει να ανέρχεται περί το 110% του ΑΕΠ το 2022. Μάλιστα το ΔΝΤ στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) τον Ιούνιο του 2014 προέβλεπε ότι το αυτό θα ανέλθει στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022. Φέτος, το ΔΝΤ (Fiscal Monitor, Απρίλιος 2014) εκτιμά ότι το χρέος θα προσεγγίσει στο 168,7% του ΑΕΠ το 2022. Δηλαδή, πάνω από 50 μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερο εξαιτίας της καταστροφικής διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου».
Το μνημόνιο είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό. Ή με λιγότερα λόγια, μνημόνια υπάρχουν.
Αν το μυαλό σας πάει σε συνθήματα, συγκεκριμένου χώρου, καλά κάνει και πάει εκεί... Αυτό πρωτοέφερε τους κατακτητές...
Ούτε το '15 θα τελείωναν τα μνημόνια (κάτι καινούργιο θα μας φόρτωναν και οι Σαμαροβενιζέλοι), δεν είχα την ψευδαίσθηση ότι θα τελειώναμε οριστικά, ούτε φυσικά όπως τα έκαναν οι κομμουνιστές, θα τελειώσουν το '18.
Όταν ακούτε ή διαβάζετε για μέτρα, προαπαιτούμενα, δεσμεύσεις κλπ σημαίνει ότι είμαστε ακόμη κάτω από την μπότα των κατοχικών μνημονίων. Έδωσαν οι ξεππυλημένοι πολιτικοί μας στους ξένους να μας έχουν πάρει τα μέτρα... ως Έθνος για πάρα πολλά χρόνια.