Αφορμή για την εκπόνηση αυτής της προκαταρκτικής μελέτης για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών στην ορεινή περιοχή Natura του νησιού στάθηκε «η παρουσία και αδειοδότηση δύο εταιρειών για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στο νησί», όπως μας εξήγησε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Βιώσιμη Σαμοθράκη», τεχνολόγος Δασοπονίας και μελισσοκόμος, Γιώργος Μασκαλίδης.
Το πόρισμα της μελέτης-γνωμοδότησης από το Διεθνές Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (ΔΕΓΣ) του συλλόγου «Βιώσιμη Σαμοθράκη» («Sustainable Samothraki»), ο οποίος εργάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και για την ένταξη του νησιού της Σαμοθράκης στο Διεθνές Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (Man and Biosphere, MAB Program) της UNESCO, είναι σαφές:
«Το ΔΕΓΣ είναι πεπεισμένο ότι λόγω της προτεινόμενης χωροθέτησης των ΑΣΠΗΕ κοντά στις κορυφογραμμές του νησιού θα προκληθεί σοβαρή, μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική διαταραχή όχι μόνο στον πυρήνα της περιοχής Natura, αλλά και στο νησί συνολικά. Οι επιπτώσεις από το έργο δεν θα περιοριστούν μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά θα έχουν πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις».
«Το πρόβλημα και το “όχι” στην όποιας έκτασης εγκατάσταση αιολικού σταθμού δεν σκοντάφτει στην ιδέα της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά στο γεγονός ότι η περιοχή για την οποία ενδιαφέρθηκαν οι εταιρείες, είναι χαρακτηρισμένη Natura και αποτελεί τον προτεινόμενο πυρήνα στο σχέδιο που πρόκειται να υποβάλει προς ένταξη ο Δήμος Σαμοθράκης το επόμενο διάστημα, για τρίτη φορά, στο Δίκτυο Αποθέματος της Βιόσφαιρας της UNESCO» ξεκαθάρισε ο Γιώργος Μασκαλίδης (έχουμε γράψει αναλυτικά για την προσπάθεια ένταξης του νησιού στο δίκτυο, στις «Νησίδες» 23/6/2018, με τίτλο «Η Σαμοθράκη επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη»).
Θέση που αναδεικνύεται άλλωστε στη γνωμοδότηση:
«Το Συμβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με την αδειοδότηση λειτουργίας μεγάλου αιολικού πάρκου στον πυρήνα της περιοχής Natura 2000, προτεινόμενου και ως πυρήνα του αποθέματος της βιόσφαιρας στη Σαμοθράκη», χωρίς όμως να αποκλείει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε άλλη περιοχή του νησιού.
«Η ιστορία έχει ως εξής: Υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για εγκατάσταση αιολικού πάρκου, η ανεξάρτητη αρχή ΡΑΕ είπε το “ναι” κατ’ αρχάς, περιμένοντας τις εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς, και εμείς, ως σύλλογος που έχουμε στόχο την ένταξη του νησιού στο Δίκτυο Βιόσφαιρας της UNESCO, προχωρήσαμε στη διενέργεια και σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Δεν έχουμε όμως αντίρρηση στην παρουσία αιολικού πάρκου σε κάποιο άλλο σημείο του νησιού.
Κινητοποιηθήκαμε ως σύλλογος όταν έπεσε στην αντίληψή μας ότι η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία αξιολογεί τις περιοχές με το υψηλότερο αιολικό δυναμικό, χορήγησε τις άδειες στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Βέβαια, για να πάρουν οι εταιρείες την άδεια εγκατάστασης, θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν και όλες οι αρμόδιες αρχές, το Δασαρχείο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.λπ., και να γίνει και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Απαξ και εγκριθούν όλα αυτά, τότε δίνεται και η άδεια εγκατάστασης και ξεκινούν τα έργα.
Δύο είναι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, η Volterra με 108 Μεγαβάτ και η Εφαρμογές Πυριτίου Α.E., με 2,7 Μεγαβάτ. Φτάνουμε δηλαδή συνολικά στην παραγωγή 110,7 Μεγαβάτ.
Φανταστείτε ότι η Σαμοθράκη τους καλοκαιρινούς μήνες, που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση σε ενέργεια, δεν φτάνει τα 10 Μεγαβάτ.
Πρέπει να είμαστε γύρω στα 7-8 Μεγαβάτ, θα το μάθουμε εν καιρώ από τη ΔΕΗ, καθώς για να μας ενημερώσει για το τι κατανάλωση έχει το νησί, πρέπει να καταβάλουμε 300 ευρώ περίπου.
Δεν μας πειράζει όμως, θα το βρούμε κι αυτό. Μιλάμε λοιπόν για ένα έργο τεράστιο σε προστατευόμενη περιοχή Natura, η οποία όπως σας είπα είναι και ο προτεινόμενος πυρήνας στο σχέδιο ένταξης του νησιού στο Δίκτυο Βιόσφαιρας.
Ομως αν τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στον πυρήνα δεν μπορεί να υπάρχει πυρήνας. Ο πυρήνας πρέπει να μένει αδιατάρακτος.
Οχι, μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάποια παραβατική δραστηριότητα.
Απλά δραστηριοποιηθήκαμε, γιατί καθώς η περιοχή είναι προστατευόμενη, δικαίωμα γνωμοδότησης έχει μόνο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εμείς στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαμοθράκης έπειτα από σχετική εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Βογιατζή, που έλαβε υπόψη του τη γνωμάτευση του ΔΕΓΣ καθώς και άλλα στοιχεία που συνέλεξε ο ίδιος από πανεπιστημιακές έρευνες, ψηφίσαμε* κατά της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή και ελπίζουμε να το λάβει αυτό υπόψη του το υπουργείο.
Η Αρχαιολογική υπηρεσία γνωμάτευσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία επιφανειακών αρχαιοτήτων, αλλά δεσμεύεται ότι θα υπάρχουν υπάλληλοί της παρόντες κατά τη φάση των έργων (εκσκαφών) για την περίπτωση αποκάλυψης αρχαιοτήτων στην περιοχή.
Το Δασαρχείο έχει κάνει ήδη τον χαρακτηρισμό 35 χιλιάδων στρεμμάτων (μαζί με την οδοποιία) για τις χρήσεις γης.
Η επιστολή-γνωμοδότηση του ΔΕΓΣ απεστάλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι το αρμόδιο, όπως σας είπα, στον Δήμο Σαμοθράκης αλλά και σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης ενός τέτοιου έργου» καταλήγει ο Γιώργος Μασκαλίδης.
Για να δούμε, όμως, ποιες είναι οι κύριες ενστάσεις κατά της εγκατάστασης αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στον ορεινό όγκο της Σαμοθράκης, όπως καταγράφηκαν από τους επιστήμονες που αποτελούν το ΔΕΓΣ, οι οποίοι είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι, και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια έχουν συνδέσει την ερευνητική τους δραστηριότητα με το νησί:
«1. Ασυμβατότητα με τις αρχές του προγράμματος “Ανθρωπος και Βιόσφαιρα” της UNESCO
Η χωροθέτηση του προτεινόμενου ΑΣΠΗΕ στον πυρήνα ενός αποθέματος ΜΑΒ αντίκειται στις αρχές του προγράμματος “Ανθρωπος και Βιόσφαιρα” της UNESCO.
Σύμφωνα με το έγγραφο θέσης της αυστριακής επιτροπής ΜΑΒ για τη χρήση ΑΠΕ σε αποθέματα βιόσφαιρας “... η ζώνη του πυρήνα πρέπει να προστατεύεται διαρκώς ως αυστηρή περιοχή διατήρησης. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται η κατασκευή αιολικών σταθμών στον πυρήνα και στην ενδιάμεση ζώνη προστασίας (buffer zone). Αντίθετα, δικαιολογείται η κατασκευή μικρομονάδων ως εναλλακτική λύση για γεννήτριες ντίζελ, όπως για παράδειγμα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε υπάρχουσες ορεινές καλύβες και καταφύγια”.
Συμπερασματικά, η ένταξη της Σαμοθράκης στο Διεθνές Δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας της UNESCO τίθεται σε κίνδυνο.
2. Επιπτώσεις στο υδατικό δυναμικό
Η συμπύκνωση υδρατμών είναι φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στον ορεινό όγκο της Σαμοθράκης και θεωρείται ότι συνεισφέρει σημαντικά τόσο στη σχετικά μεγάλη επιφανειακή απορροή του νησιού, όσο και στην παρουσία πηγών και ρεμάτων αδιάλειπτης ροής ακόμη και το καλοκαίρι.
Οι ΑΣΠΗΕ επηρεάζουν το μικροκλίμα στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασής τους και προκαλούν έντονη ανάμιξη των αέριων μαζών, μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, με αποτέλεσμα τη θέρμανση (και ξήρανση) των παρεδάφιων αέριων μαζών.
Συνεπώς, η εγκατάσταση και λειτουργία ΑΣΠΗΕ κοντά στις κορυφογραμμές του νησιού θα διαταράξει το φυσικό ισοζύγιο θερμοκρασίας/υγρασίας, προκαλώντας εν δυνάμει τόσο την ανάσχεση του φαινομένου της συμπύκνωσης των υδρατμών όσο και την εξάτμιση του νερού από τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.
Επιπλέον, η μόνωση του εδάφους από την εγκατάσταση τόνων τσιμέντου για τις βάσεις των ανεμογεννητριών, αλλά και από την κατασκευή οδικού δικτύου, θα εμποδίσει την κατείσδυση του νερού που προέρχεται από τη βροχή, τα χιόνια και τη συμπύκνωση υδρατμών, προς το υπέδαφος, εξασθενώντας περαιτέρω τους υπόγειους υδροφορείς.
Αθροιστικά, οι παραπάνω επιπτώσεις μπορεί να έχουν αποτέλεσμα τη μειωμένη τροφοδοσία πηγών και ρεμάτων, γεγονός που θα επιδεινώσει το πρόβλημα επάρκειας νερού που ήδη αντιμετωπίζει ο Δήμος Σαμοθράκης στη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου.
3. Επιπτώσεις στην εδαφική διάβρωση
Ως αποτέλεσμα τεκτονικών και γεωμορφολογικών μηχανισμών αλλά και της εκτεταμένης υπερβόσκησης, το 71% της επιφάνειας της Σαμοθράκης χαρακτηρίζεται από υψηλή-μέτρια διάβρωση, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού.
Οποιαδήποτε παρέμβαση στα ορεινά τμήματα των λεκανών απορροής, που περιλαμβάνει εκσκαφές, διάνοιξη δρόμων και επιπεδώσεις, θα έχει αποτέλεσμα την απομάκρυνση της βλάστησης και την αλλαγή των κλίσεων του ανάγλυφου, ενισχύοντας τα φαινόμενα διάβρωσης και στερεομεταφοράς εδαφικών υλικών.
Η προτεινόμενη περιοχή εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στη Σαμοθράκη χαρακτηρίζεται από ορεινούς όγκους με μεγάλο υψόμετρο και κλίσεις, χαμηλή βλάστηση, καθώς και έντονα τεκτονισμένα και ευδιάβρωτα πετρώματα.
Τα έργα κατασκευής ΑΣΠΗΕ θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στην αύξηση της τρωτότητας εκτεταμένων τμημάτων του ανάγλυφου με συνεπακόλουθη αύξηση της διάβρωσης και στερεομεταφοράς, ειδικά μάλιστα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.
Στις επιπτώσεις συγκαταλέγονται η αύξηση της επικινδυνότητας των πλημμυρικών φαινομένων, η απογύμνωση ορεινών όγκων και η αλλοίωση παρόχθιων γεωργικών γαιών.
4. Επιπτώσεις στη χλωρίδα
Παρά τη μικρή της έκταση, η Σαμοθράκη έχει εξαιρετική σημασία για την ελληνική χλωρίδα, αποτελώντας ένα σημαντικό θερμό σημείο (hotspot) βιοποικιλότητας, λόγω: α) της γεωγραφικής της θέσης -βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών γεωγραφικών ζωνών χλωρίδας, με αποτέλεσμα την παρουσία πολυάριθμων «μεθοριακών» φυτών (outpost plants) και β) του χαρακτηριστικού τοπικού κλίματος, ως αποτέλεσμα των ακραίων κλίσεων μεταξύ ακτής και βουνού, που παρέχει άφθονο νερό συντηρώντας ιδιόμορφους σχηματισμούς υποαλπικής - αλπικής βλάστησης.
Συγκεκριμένα, η χλωρίδα της Σαμοθράκης χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστη και μεγάλη βιοποικιλότητα φυτών με 1.441 είδη και 21 τύπους βλάστησης, με πολλά μοναδικά στοιχεία, όπως 17 ενδημικά είδη καθώς και 2 ενδημικά πολύ σπάνια είδη περιορισμένης παγκόσμιας εξάπλωσης.
Στην κορυφογραμμή του όρους Σάος απαντώνται μοναδικοί και πολύ σπάνιοι τύποι βλάστησης, όπως οι ορεινοί θαμνώνες τύπου Mountain hedgehog heaths (EUNIS F7.4C Aegean summital hedgehog heaths; Habitat directive Annex I: 4090 Endemic oro-Mediterranean heaths with gorse) και τα πηγαία έλη τύπου Spring swamps (EUNIS E3.5 Moist or wet oligotrophic grassland).
Τα έργα κατασκευής και εγκατάστασης των ΑΣΠΗΕ αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τουλάχιστον 7 από τα 17 ενδημικά είδη χλωρίδας, ενώ από τη λειτουργία τους αναμένεται να επηρεαστούν έμμεσα πολλά άλλα είδη λόγω μεταβολής των κλιματικών, υδρολογικών και εδαφικών συνθηκών και της αύξησης των φαινομένων εδαφικής διάβρωσης.
Οι επιπτώσεις του έργου στη χλωρίδα αναμένεται να επεκταθούν σε όλο το ανατολικό τμήμα του νησιού από την κορυφογραμμή “Λουλούδι” μέχρι την ακτογραμμή.
5. Επιπτώσεις στην πανίδα
Η Σαμοθράκη είναι από τα πλουσιότερα νησιά του Αιγαίου σε ορνιθοπανίδα και ξεχωρίζει για τη μεγάλη ποικιλία σπάνιων και απειλούμενων ειδών που φωλιάζουν ή σταθμεύουν εκεί κατά τη μετανάστευσή τους. Αποτελεί σημαντική περιοχή τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει η Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ) εντός της περιοχής Νatura, με σημαντικότερα “είδη χαρακτηρισμού” τα αναπαραγόμενα σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), αετογερακίνα (Buteo rufinus) και χρυσογέρακο (Falco biarmicus).
Ειδικά το ορεινό τμήμα του νησιού χαρακτηρίζεται από την παρουσία αναπαραγόμενων ειδών αλλά και τη σημαντική ποικιλία μεταναστευτικών αρπακτικών και στρουθιόμορφων πουλιών.
Στην περιοχή έχουν επίσης αναφερθεί και διάφορα άλλα σημαντικά είδη πανίδας, όπως ασπόνδυλα ζώα, ερπετά και αμφίβια με ιδιαίτερο βιογεωγραφικό ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι πολλά είδη πανίδας εξαρτώνται άμεσα από τους βραχώδεις σχηματισμούς των κορυφογραμμών και τη φυσική ορεινή βλάστηση, καθώς αυτά τα ενδιαιτήματα προσφέρουν τροφή, καταφύγιο-κάλυψη και ειδικές συνθήκες αναπαραγωγής.
Ο κατακερματισμός και η απώλεια οικοτόπων (και ειδικών ενδιαιτημάτων) από τα έργα των ΑΣΠΗΕ θα επηρεάσουν την πανίδα, ειδικά αυτή που σχετίζεται με βραχώδεις σχηματισμούς και σπάνιους τύπους βλάστησης.
Η χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ σε κορυφογραμμές και διάσελα μεγάλου υψόμετρου μπορεί να προκαλέσει όχληση, εκτοπισμό, τραυματισμό ή και θανάτωση αρπακτικών πουλιών, όπως ο υψηλού κινδύνου σε πιέσεις ΑΣΠΗΕ σπιζαετός, ή και των θηραμάτων τους.
Λόγω της σπανιότητας των μεγαλόσωμων αρπακτικών πουλιών, απώλεια ακόμη και μικρού αριθμού τους μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επιβίωση των τοπικών πληθυσμών.
Η μελισσοκομική δραστηριότητα στη Σαμοθράκη είναι έντονη με συνολικά περίπου 1.500 μελισσοσμήνη και ένα υψηλότατο ποσοστό μελισσοκομικής πυκνότητας (περίπου 8,5 κυψέλες/km2).
Λόγω της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας, παράγεται εξαιρετικής γεύσης και αρώματος μέλι, με υψηλή διατροφική και βιολογική αξία.
Η πρόπολη της Σαμοθράκης αποτελεί αντικείμενο τρέχουσας έρευνας, λόγω του εξαιρετικά υψηλού φορτίου της σε φαινολικές ενώσεις (ιδιαίτερα σε φλαβονοειδή), καθώς και της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης.
Οι επιπτώσεις στη χλωρίδα του νησιού από την εγκατάσταση και λειτουργία των ΑΣΠΗΕ αναμένεται να προκαλέσουν μείωση των μελισσοκομικών φυτών, του αριθμού των μελισσών και της επικονίασης, με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι η συμβολή της μέλισσας στην επικονίαση καλλιεργούμενων και μη φυτών είναι μοναδική και αναντικατάστατη.
6. Επιπτώσεις στην αισθητική του τοπίου
Το τοπίο στην Ελλάδα έχει αναγνωριστεί ως δημόσιο αγαθό, με σημαντικό ρόλο στον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της χώρας και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Το τοπίο της Σαμοθράκης έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερο, μοναδικό, σπάνιο, με κυρίαρχο στοιχείο τον ορεινό του όγκο που βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000.
Η ιδιαιτερότητα του τοπίου της Σαμοθράκης είναι πασίγνωστη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και το νησί εντάσσεται σε καταλόγους σημαντικών τοπίων, γεωλογικών και ιστορικών μνημείων της Ελλάδας, καθώς φιλοξενεί σπάνιους, ανεπηρέαστους από σύγχρονες ανθρώπινες δραστηριότητες, σχηματισμούς ορεινών νησιωτικών τοπίων με πηγές, ρυάκια, τις φημισμένες βάθρες, αλλά και σημαντικά πολιτισμικά τοπία όπου διατηρούνται διάσπαρτα στοιχεία, όπως μονοπάτια, αναβαθμίδες, εξωκλήσια και αρχαιολογικοί χώροι.
Με την εγκατάσταση των ΑΣΠΗΕ στον ορεινό όγκο της Σαμοθράκηςθα προσβληθεί η φυσικότητα ενός μεγάλου τμήματος του νησιού και θα χάσει τα αρχέγονα αυθεντικά φυσικά και πολιτισμικά στοιχεία του, που αποτελούν πόλο έλξης για τον τουρισμό.
Οι ΑΣΠΗΕ θα κυριαρχούν στον ορίζοντα και θα υποβαθμίσουν συνολικά την αισθητική ακεραιότητα μεγάλου τμήματος του νησιού».
Σε όλες τις χώρες, καθημερινά πλέον οι άνθρωποι ζούμε τα αποτελέσματα της παραβατικής μας συμπεριφοράς ενάντια στο περιβάλλον.
Πλημμύρες, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, αλλά και τα φαινόμενα της ερημοποίησης, της λειψυδρίας δεν λείπουν.
Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι τυχαία, ούτε συμβαίνουν γιατί κάποιοι μας ψεκάζουν. Είναι γιατί και η χώρα μας «χτυπιέται» από την κλιματική αλλαγή, κατά τα επιστημονικά δεδομένα.
Οταν λοιπόν έχουμε όλες αυτές τις πληροφορίες, θέλει πολύ να καταλάβει κανείς ότι όχι μόνο δεν καταστρέφουμε αλλά πρέπει να ενισχύουμε και να δημιουργούμε δυνατά, υγιή οικοσυστήματα, αφού είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι τα υγιή οικοσυστήματα δρουν ανασχετικά στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής;
Και σε δεύτερο επίπεδο, αναρωτήθηκε κανείς γιατί οι χώρες έχουν εντάξει περιοχές τους σε καθεστώς προστασίας; Ετσι, για να περνάει η ώρα ευχάριστα;
Κάποιο έργο δεν επιτελούν για να τους αξίζει η προστασία;
Μήπως πρέπει να ξαναδούμε τις έννοιες του σεβασμού και της λογικής από την αρχή;
Το Διεθνές Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (ΔΕΓΣ) του συλλόγου «Βιώσιμη Σαμοθράκη» απαρτίζεται από τους:
- Prof. Georg Gratzer (Institute of Forest Ecology, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna)
- Ass. Prof. Marian Chertow (School of Forestry and Environmental Studies, Yale University, New Haven)
- Ass. Prof. Simron Singh (School of Environment, Enterprise and Development, University of Waterloo)
- Δρα Πάνο Πετρίδη (Institute of Social Ecology, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna)
- Δρα Νικόλαο Σκουλικίδη (διευθυντή Ερευνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)
- Δρα Σταμάτη Ζόγγαρη (εντεταλμένο ερευνητή, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)
- Πρόεδρος του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου είναι η Prof. Marina Fischer-Kowalski (Institute of Social Ecology, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna - Austrian National Committee «Διεθνές Δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας» -MAB-UNESCO).
Εξωτερικοί επιστημονικοί σύμβουλοι:
- Dr. Kit Tan (Research Scientist, University of Copenhagen)
- Δρ Ηλίας Δημητρίου (διευθυντής Ερευνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)
- Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος (διευθυντής Ερευνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)
- Burkhard Biel (Private Research Scientist)
- Δρ Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου)
- Βασιλική Βλάμη (Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πατρών)
* Εδώ προσθέτω την απόφαση - ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου της 29ης Ιουνίου.
Όταν πέρσι κάποια στιγμή πρωτοεμφανίστηκε το θέμα του αιολικού πάρκου στην Σαμοθράκη και με πρωτοβουλία του Δήμου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας ενημερωτική εκδήλωση με προσκεκλημένους υψηλά ιστάμενους στην ενδιαφερόμενη εταιρεία, πήγα θετικά προσκείμενος στο ενδεχόμενο κατασκευής του, με τα παρακάτω κριτήρια:
- Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας, κάποια στιγμή πρέπει να απαλλαγούμε από τον λιγνίτη και όλα τα καταστρεπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για την παραγωγή ενέργειας.
- Η Σαμοθράκη είναι ιδανικός τόπος για αιολικά πάρκα λόγω των πολλών και ισχυρών ανέμων που πνέουν συχνά στο νησί.
- Θα ανοίξουν για κάποιο (μεγάλο) χρονικό διάστημα θέσεις εργασίας.
- Τα συνεργεία που θα έρθουν θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Έφυγα από την εκδήλωση ακόμη θετικότερα προσκείμενος στο ενδεχόμενο κατασκευής. Ο λόγος; Σίγουρα όχι τα όσα ανέφεραν τα ανέτοιμα και απροετοίμαστα στελέχη της εταιρείας. Αλλά το γεγονός ότι παρόντες ήταν κάποιοι ουρανοκατέβατοι, άσχετοι με την Σαμοθράκη (πολλούς τους έβλεπα πρώτη φορά) οι οποίοι φανατικά, με σθένος και μιλώντας προσβλητικά για τους Σαμοθρακίτες ήταν κάθετα αντίθετοι (ποιος ξέρει για ποιον λόγο.....;). Ε, ναι μπορεί αυτός να μην είναι σοβαρός λόγος, εμένα όμως λειτούργησε. Έπειτα διάβασα και τις θετικές απόψεις 2 ισχυρών παγκόσμιου βεληνεκούς περιβαλλοντικών οργανώσεων - οργανισμών: WWF και Greenpeace και σε συνδυασμό ότι η τοπική κοινωνία στα "καφενεία" και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διενήργησα μέσω του blog, ισχυροποίησαν την θετική μου γνώμη.
Αλλαγή θέσης
Αν και είμαι σταθερός και ακλόνητος στις θέσεις και στις απόψεις μου, είμαι όμως και άνθρωπος που δέχεται και σέβεται την αντίθετη άποψη (πιστεύω το έχετε καταλάβει), έτσι και στο συγκεκριμένο θέμα, δεν έβαλα παρωπίδες. Έτσι με τον καιρό όταν άρχισαν να βγαίνουν άρθρα από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και αξίας (και όχι τυχάρπαστοι οικολογούντες), οι οποίοι πιστοποιούσαν ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν τα εν λόγω αιολικά πάρκα, στις συγκεκριμένες θέσεις και στο προγραμματισμένο μέγεθος γιατί με απλά λόγια θα κάνει ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης, άρχισα να αλλάζω γνώμη.
Όλοι όμως λένε ότι σε άλλα σημεία και φυσικά μικρότερης απόδοσης θα μπορούσαν να τοποθετηθούν. Αυτό είναι το θετικό και εγώ το κρατάω...
Εσείς θα είσασταν υπερ της κατασκευής αιολικού/-ων πάρκου/-ων, μικρότερης ισχύος και φυσικά σε σημεία που δεν θα προκαλούσαν ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης ή/και υπεράκτια (στην θάλασσα), μιας και οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας;
Σε αυτό το ερώτημα μπορείτε να απαντήσετε στην ψηφοφορία που θα ξεκινήσει μέσα στην μέρα, θα διαρκέσει 10 μέρες και θα βρίσκεται στα δεξιά της οθόνης σας.
Αλλαγή θέσης
Αν και είμαι σταθερός και ακλόνητος στις θέσεις και στις απόψεις μου, είμαι όμως και άνθρωπος που δέχεται και σέβεται την αντίθετη άποψη (πιστεύω το έχετε καταλάβει), έτσι και στο συγκεκριμένο θέμα, δεν έβαλα παρωπίδες. Έτσι με τον καιρό όταν άρχισαν να βγαίνουν άρθρα από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και αξίας (και όχι τυχάρπαστοι οικολογούντες), οι οποίοι πιστοποιούσαν ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν τα εν λόγω αιολικά πάρκα, στις συγκεκριμένες θέσεις και στο προγραμματισμένο μέγεθος γιατί με απλά λόγια θα κάνει ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης, άρχισα να αλλάζω γνώμη.
Όλοι όμως λένε ότι σε άλλα σημεία και φυσικά μικρότερης απόδοσης θα μπορούσαν να τοποθετηθούν. Αυτό είναι το θετικό και εγώ το κρατάω...
Εσείς θα είσασταν υπερ της κατασκευής αιολικού/-ων πάρκου/-ων, μικρότερης ισχύος και φυσικά σε σημεία που δεν θα προκαλούσαν ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης ή/και υπεράκτια (στην θάλασσα), μιας και οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας;
Σε αυτό το ερώτημα μπορείτε να απαντήσετε στην ψηφοφορία που θα ξεκινήσει μέσα στην μέρα, θα διαρκέσει 10 μέρες και θα βρίσκεται στα δεξιά της οθόνης σας.