ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Χαρακτηριστική αδιαφορία του Υπουργού Παιδείας για τη Σαμοθράκη και τον Έβρο. Δεν ενέταξε το Νησί της Νίκης στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή μαθητών πληγέντων περιοχών σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Κατάθεση Επίκαιρης ΕρώτησηςΕπίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε σήμερα (25/09) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθη η Σαμοθράκη στην Υπουργική απόφαση που εξέδωσε ο Υπουργός στις 21 Αυγούστου, όσον αφορά την εισαγωγή μαθητών πληγέντων περιοχών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάσει του άρθρου 42 του Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2018 με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και άλλες διατάξεις».
Ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι η Επίκαιρη Ερώτηση έρχεται ως συνέχεια της γραπτής Ερώτησης που είχε καταθέσει στις 21 Αυγούστου, ημέρα έκδοσης της Υπουργικής απόφασης, με την οποία συμπεριλήφθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση τα παιδιά της Μάνδρας, Νέας Περάμου και Κω, αφήνοντας εκτός το Νησί της Νίκης, που επλήγη κι αυτό από ακραία καιρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές υποδομές, δίκτυα, σχολεία, σπίτια και επιχειρήσεις.
Ήταν στην διακριτική ευχέρεια του Υπουργού να προχωρήσει σε μια συμπληρωματική απόφαση για να αποκαταστήσει την αδικία προς τα παιδιά της Σαμοθράκης, κάτι που δεν έπραξε.
Η αδιαφορία του Υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι απαξίωσε να απαντήσει στην γραπτή Ερώτηση της 21η Αυγούστου, αν και βάσει των κανονισμών της Βουλής έπρεπε να το κάνει μέσα σε 25 μέρες.
Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό για ποιο λόγο απέκλεισε τα παιδιά της Σαμοθράκης από την ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή μαθητών πληγέντων περιοχών σε ΑΕΙ – ΤΕΙ κι αν σκοπεύει να επανορθώσει, έστω και εκ των υστέρων.
Επίσης, για ποιο λόγο επιδεικνύει αδιαφορία, αλλά και επιθετική διάθεση σε θέματα εκπαίδευσης που αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο, όπως συνέβη και πρόσφατα με θέματα λειτουργίας του ΔΠΘ.
Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση
«Στις 21 Αυγούστου σας είχα καταθέσει Ερώτηση με αριθμό Πρωτοκόλλου 807 στην οποία σας ανέλυα τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να συμπεριλάβετε τη Σαμοθράκη στην Υπουργική απόφαση που θα εκδίδατε, σχετικά με την εισαγωγή μαθητών πληγέντων περιοχών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάσει του άρθρου 42 του Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2018 με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και άλλες διατάξεις».
Την ίδια μέρα που σας κατέθεσα την Ερώτηση εσείς εκδώσατε τη σχετική απόφαση, συμπεριλαμβάνοντας στην ευνοϊκή ρύθμιση τα παιδιά των σχολείων της Μάνδρας, Νέας Περάμου και Κω, οι οποίες κι αυτές επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.
Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά επιδείξατε μια ακατανόητη εμμονή για τον Έβρο, τη Θράκη και κατ’ επέκταση τη Σαμοθράκη, παρά το γεγονός ότι το Νησί της Νίκης πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί σε αυτή τη ρύθμιση.
Προφανώς ξεχνάτε ή θέλετε να ξεχάσετε ότι η Σαμοθράκη τον Σεπτέμβριο του 2017 επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές υποδομές, δίκτυα, σχολεία, σπίτια και επιχειρήσεις.
Θα μπορούσατε, λοιπόν, να προχωρήσετε σε μια συμπληρωματική απόφαση, για να αποκαταστήσετε την αδικία προς τα παιδιά της Σαμοθράκης, κάτι που δεν πράξατε.
Τόσο στην Ερώτηση που σας κατέθεσα στις 21 Αυγούστου όσο και στη σημερινή Επίκαιρη αποτυπώνεται η αγωνία των γονιών του Νησιού, που τα παιδιά τους προετοιμάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες για τις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις. Παράλληλα, όμως αποτυπώνεται και η αδικία που νοιώθουν, βλέποντας ότι θέσατε για μια ακόμα φορά στο περιθώριο την Θράκη και τον Έβρο…
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι παρόλο που οφείλατε να απαντήσετε μέσα σε 25 μέρες στην Ερώτηση που σας κατέθεσα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, εσείς απαξιώσατε να το πράξετε, απόδειξη της αξιολόγησης που κάνατε για το συγκεκριμένο ζήτημα…
Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:
1.Για ποιο λόγο αποκλείσατε τα παιδιά της Σαμοθράκης από την ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή μαθητών πληγέντων περιοχών σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, αν και το Νησί της Νίκης πληρούσε τις προϋποθέσεις; Σκοπεύετε να επανορθώσετε, έστω και εκ των υστέρων;
2.Για ποιο λόγο επιδεικνύετε αδιαφορία, αλλά και επιθετική διάθεση σε θέματα εκπαίδευσης που αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο, όπως συνέβη και πρόσφατα με θέματα λειτουργίας του ΔΠΘ;».