Τροπολογία με την οποία θα προδεσμεύονται τα χρήματα για τη δακοκτονία κατατίθεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, με στόχο να ξεκινάει η διαδικασία τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, από το Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, όπου και συναντήθηκε, το βράδυ της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου, με ελαιοκαλλιεργητές και παραγωγούς από όλη την Πελοπόννησο.
Στην ίδια τροπολογία θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου που θα συνεργάζεται με τις περιφέρειες.
Κατά την εισήγησή του ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για πολλές καλλιέργειες λόγω καιρικών συνθηκών. Στην ελιά ο δάκος φέτος είχε έξαρση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση οξέων στο ελαιόλαδο που σημαίνει χαμηλή ποιότητα.
Οι ίδιες συνθήκες που επέτρεψαν τη βιολογία του δάκου, δεν επέτρεψαν στο πρόγραμμα δακοκτονίας να έχει αυξημένο βαθμό επιτυχίας.
Η χώρα έχει ήδη καταθέσει αίτημα τεκμηριωμένο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά ποσό για να καλύψει τη ζημιά που έχει προκληθεί, ανέφερε ο κ. Αραχωβίτης.
Από τις τοποθετήσεις βουλευτών, παραγωγών και παρευρισκομένων στη συνάντηση προέκυψαν μεταξύ άλλων:
- Η δακοκτονία να γίνεται από τους Δήμους που είναι πλησιέστεροι στον πολίτη,
- Ο δάκος αλλά και οι ασθένειες που προσβάλλουν τις καλλιέργειες πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιστημονικό τρόπο,
- Να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα διαγωνισμού και ψεκασμών,
- Οι ψεκασμοί να γίνουν ευρύτατοι στις περιοχές,
- Να λυθεί το πρόβλημα του εισοδήματος που χάθηκε και
- Να καταφέρει η κυβέρνηση να υποστηρίξει τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.