Γεν. Διαμαντόπουλος |
κρούσματα της νόσου των «χειμερινών εμετών», ή αλλιώς ιογενούς γαστρεντερίτιδας, στην Ελλάδα και τον Έβρο.
«Υπάρχουν πολλά περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας και στην Σαμοθράκη, και συγκεκριμένα γαστρεντερίτιδες από noro-ιούς» δήλωσε σε συνέντευξη ο δ/ντης Κέντρου Υγείας του νησιού, Γεννάδιος Διαμαντόπουλος, εξηγώντας ότι αυτές αποτελούν το συχνότερο αίτιο διαρροιών από παιδιά και ενήλικες. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), στις υποανάπτυκες χώρες οι γαστρεντερίτιδες ευθύνονται για 2.2 εκατ. θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα ετησίως.
«Τα συνήθη συμπτώματα είναι ναυτία, εμετοί, μη αιματηρές διάρροιες, κακουχία, μυαλγίες, κοιλιακά άλγη και πυρετός. Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι συνήθως 24-48 ώρες» αναφέρει ο κ. Διαμαντόπουλος, σημειώνοντας ότι ο ιός δρα κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
Τρόποι μετάδοσης του ιού
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της κοπραβοστοματικής μεθόδου, που σημαίνει ότι αποβάλλεται σε μεγάλο αριθμό από τα εμέσματα και τα κόπρανα ατόμων που νοσούν μέχρι και δύο εβδομάδες μετά από ανάρρωσή τους. Η μετάδοση μπορεί να γίνει από άτομο σε άτομο, από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό και από άμεση επαφή με επιφάνειες ή αντικείμενα πάνω στα οποία υπάρχει ο ιός. Σπανιότερα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της αναπνευστικής οδού μετά από επαφή με εμέσματα. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι συνήθως 48 ώρες.
Μέτρα πρόληψης
«Πολύ καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι όσων έρχονται σε επαφή με άτομα που νοσούν, όπως επίσης και απομόνωση των ασθενών και ειδικά μέτρα προφύλαξης για το νοσηλευτικό προσωπικό και τους επισκέπτες, προς αποφυγή διασποράς του ιού» επισημάνει αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης ο δ/ντης του Κέντρου Υγείας. Μάλιστα, τα άτομα που νοσούν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους δύο μέρες μετά την παρέλευση των συμπτωμάτων.
alexpoli.gr
alexpoli.gr