Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ για τον Νοέμβριο

Μετά την Παράταση Ισχύος Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας Δρομολογιακής Περιόδου 2023-2024 μέχρι τέλος του έτους που υπογράφηκε προχθές από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μεταξύ των οποίων και η γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθρακης …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Δικαιούχοι του Μ. Ι. επιβατών και καυσίμων οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Σαμοθράκη

Αυτήν την περίοδο ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται νέοι προσωρινά μεν αλλά μόνιμοι δε κάτοικοι στο νησί μας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν στην Σαμοθράκη. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

22 Απριλίου, 2019

Ανοίγει το κεφάλαιο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων - Σχεδιάζεται διαγωνισμός για μεγάλο έργο άνω των 100 μεγαβάτ και ένα μικρό πιλοτικό των 5 μεγαβάτ – Ποιες είναι οι 12 υποψήφιες περιοχές (μεταξύ των οποίων και η Σαμοθράκη) - Σχόλιο

Ανοίγει το κεφάλαιο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων | tovima.grΈνα πλωτό αιολικό πάρκο βιομηχανικής κλίμακας και ένα πιλοτικό στα σκαριά, περισσότερες από δώδεκα υποψήφιες περιοχές σε Αιγαίο και Ιόνιο και μια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που άργησε μια δεκαετία συνθέτουν μια ιστορία που αποτυπώνει όλες τις αγκυλώσεις και τις δυσλειτουργίες μιας δυσκίνητης κρατικής μηχανής.
Προ ημερών, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ Μιχάλης Βερροιόπουλος, προανήγγειλε ότι σε έναν χρόνο αναμένεται να προκηρυχθεί ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών στην Ελλάδα. Θα πρέπει ωστόσο έως τότε να έχουν κλείσει πολλές εκκρεμότητες: να έχει ολοκληρωθεί το χωροταξικό για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, να γίνει η προκαταρκτική χωροθέτηση και η ΣΜΠΕ, βάσει της οποίας θα καθοριστούν η ακριβής θέση, η θαλάσσια έκταση που θα καταλαμβάνει και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς.

Διεθνείς παίκτες Το έργο εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 100 μεγαβάτ και αναμένεται να προσελκύσει διεθνείς παίκτες της ενεργειακής αγοράς.
Ηδη ενδιαφέρον έχουν επιδείξει η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας Equinor (γνωστή με τον παλαιότερο τίτλο της, ως Statoil), η πρώτη που τοποθέτησε πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο και αναζητεί νέες περιοχές για Το χωροταξικό και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες προκειμένου να προκηρυχθεί ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών στην Ελλάδα να αναπτύξει την πρωτοποριακή τεχνολογία της.
Για την υλοποίηση του πρώτου έργου θα ληφθούν υπόψη οι 12 θέσεις που είχαν προκύψει το 2010 από την προκαταρκτική χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων, επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη, χωρίς ωστόσο να είναι δεσμευτικές. Πρόκειται για θαλάσσιες εκτάσεις σε Αϊ-Στράτη, Αλεξανδρούπολη, Θάσο, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνο, Πεταλιούς, Σαμοθράκη και Φανάρι Νομού Πρεβέζης.
«Ωστόσο, στα κριτήρια που είχε βασιστεί εκείνη η χωροθέτηση ήταν ο αποκλεισμός περιοχών με βάθη μεγαλύτερα των 50 μέτρων, καθώς αφορούσε πάρκα με ανεμογεννήτριες που θεμελιώνονται στον βυθό. Οι πλωτές μπορούν να εγκατασταθούν και σε θάλασσες με βάθη έως και 450 μέτρα» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ Βερροιόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, για την όποια χωροθέτηση θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν φορείς όπως το Γενικό Επιτελεία Εθνικής Αμυνας καθώς και τα υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Πολιτισμού ώστε να μην περιλαμβάνονται σε «γκρίζες» ζώνες, όπως είναι τα πεδία βολής, αλιευτικά πεδία, είσοδοι λιμανιών κ.λπ.
Το Χωροταξικό
Οσον αφορά την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ από το ΥΠΕΝ, θα περιλαμβάνει και κεφαλαία για τον θαλάσσιο χώρο. Αφού ολοκληρωθεί, θα γίνει η προκαταρκτική χωροθέτηση, η στρατηγική μελέτη, για να ακολουθήσει τελικά ο πιλοτικός μειοδοτικός (ως προς την τιμή της παραγόμενης μεγαβατώρας) διαγωνισμός για την πλωτή μονάδα. Οπως ανέφερε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώρνας Σταθάκης, απαντώντας προσφάτως σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, με την αναθεώρηση του υφιστάμενου χωρσταξικού πλαισίου θα καταστούν εκ των προτέρων γνωστές οι περιοχές στις οποίες θα αποκλείεται εν όλω ή εν μέρει ή θα είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ.
Με δεδομένη τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών εφαρμογών στην Ελλάδα, το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης για ένταξη στην επόμενη προγραμματική περίοδο έργου ανάπτυξης επιδεικτικών αιολικών εφαρμογών πλωτών ανεμογεννητριών (σε βιομηχανική κλίμακα), ισχύος περίπου πέντε μεγαβάτ, στις ελληνικές θαλάσσες.
Το Βήμα


Ας περιμένουμε να αποφανθούν μόνο οι Ε-ΠΙ-ΣΤΗ-ΜΟ-ΝΕΣ.....
Προσωπικά είμαι υπέρ των ΑΠΕ, πόσο μάλλον στην Σαμοθράκη και στην Ελλάδα γενικότερα που οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές, αρκεί τα μέσα παραγωγής τους να μην καταστρέφουν το περιβάλλον, αυτό βέβαια κατάλληλοι να το πιστοποιήσουν είναι μόνο οι Ε-ΠΙ-ΣΤΗ-ΜΟ-ΝΕΣ και όχι όψιμοι και «εισαγόμενοι» (από τον Όλυμπο και αλλού) «οικολόγοι» όπως στην περίπτωση του όρους Σάος...
Σε εκείνη την περίπτωση εγώ και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας είμασταν θετικοί και η στάση των «εισαγόμενων» που πιθανόν να είχαν και άλλα..... συμφέροντα... μας εξόργιζε. Όταν όμως διακεκριμένοι επιστήμονες απέδειξαν ότι θα επηρεαστεί πολύ αρνητικά το φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης, εγώ τουλάχιστον, άλλαξα άποψη, για αλλαγή τοποθεσίας και κυρίως ποσότητας και μεγέθους των ανεμογεννητριών και ναι γιατί όχι υπεράκτιο αιολικό πάρκο; Αυτό φάνηκε να συμμερίζονται και αρκετοί συντοπίτες μας.
Πολλές χώρες της Δύσης αντλούν το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν από φυσικούς πόρους και ΑΠΕ. Εμείς δηλαδή γιατί να οικειοποιούμαστε μόνο τα άσχημα της επαίσχυντης παγκοσμιοποίησης...;;;

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr